Deel dit artikel
-

Twee nieuwe Nederlandse zoekmachines gelanceerd

Er zijn twee nieuwe Nederlandse zoekmachines galanceerd. Quote Media komt met Zoeken.nl Een meta-zoekmachine die gebruik maakt van zogeheten clustertechnologie. Dat betekent dat de zoekresultaten die gevonden worden in zoekmachines zoals Yahoo en Google ook geanalyseerd worden. De andere nieuwe zoekmachine is Zoeknieuws.nl. Deze struint nieuwssites af.

Geclusterd zoeken is volgens Quote Media een intelligente manier van zoeken. In plaats van een eindeloze hoeveelheid resultaten te genereren, ligt de nadruk bij geclusterd zoeken op het analyseren en organiseren van die resultaten. Wie bijvoorbeeld de zoekopdracht ‘verzekering’ genereert doet een beroep op clusters als premie, auto, zorg, voordelig, offerte etc. Het aanklikken van een cluster leidt tot een nieuwe zoekopdracht binnen de gevonden resultaten.

Het gevolg is een aanzienlijk nauwkeuriger zoekproces dan bij een standaard zoekopdracht aan de hand van trefwoorden, aldus Quote Media. Om nog specifieker te zoeken, zijn de clusters bovendien opgebouwd uit relevante subclusters.

“Met de lancering van Zoeken.nl introduceren we een nieuw zoekconcept. Dit is de volgende stap voor zoeken op het internet,” zegt Jan-Willem Tusveld, de productmanager van Zoeken.nl. “We denken zoeken op het internet met deze site wezenlijk te kunnen verbeteren en we zullen blijven innoveren met nieuwe zoektechnologieën”.

Tusveld benadrukt dat Zoeken.nl volledig los staat van die andere Quote-zoekmachine: Vinden.nl. De zoekmachine is volgens hem meer gericht op professionele zoekmachine-gebruikers. “Ook willen we graag de concurrentie aangaan met Ilse en ook een heel klein beetje met Google. We willen niet voor onze beurt praten en rekenen niet direct op een marktaandeel van twaalf procent of zo, maar Zoeken.nl heeft zeker potentie. Clustering is sowieso uniek dat kennen we nog niet in Nederland. Het punt is dat veel mensen moeite hebben met het vinden van de juiste trefwoorden. Met clustering wordt dat voor een belangrijk deel ondervangen,” aldus Tusveld. Zoeken.nl bevindt zich nu nog in een testfase. Na de zomer wordt Zoeken.nl definitief gelanceerd.

Intelligente zoekresultaten of niet, de zoekmachine was maandagmiddag wel direct offline. Wie een zoekopdracht wilde opgeven, kreeg het vriendelijke verzoek het later nog eens te proberen. Hoe intelligent de zoekmachine is, viel dus niet direct te achterhalen. Volgens Tusveld komt dat omdat een aantal computersystemen met elkaar in conflict raakten. Volgens hem wordt er alles aan gedaan om de boel vlot te trekken.

De andere Nederlandse zoekmachine die gisteren werd gelanceerd is Zoeknieuws.nl en is een product van het Groningse CRS. Zoals de naam al aangeeft gaat deze nieuwe zoekmachine alleen op zoek naar informatie van relevante nieuwsbronnen.

De zoekmachine indexeert van een groot aantal bronnen (van kranten tot aan nieuwswebsites, van radio tot televisie) nieuws en slaat de koppen op in een grote database. Deze database is doorzoekbaar door middel van zoekwoorden en de relevante artikelen inclusief bron en datum worden direct weergegeven.

De database beslaat een periode van een jaar (begin mei 2003) en heeft zo’n 180.000 koppen van artikelen paraat. Alle nieuwe artikelen worden direct opgeslagen en zijn direct opzoekbaar. Hierdoor zal de zoekmachine alleen nog maar meer artikelen gaan bevatten.

Het zoeken kan van het invullen van een simpel woord tot aan de geavanceerde functie waarbij bepaalde bronnen kunnen worden uitgesloten of dat bijvoorbeeld de oudste artikelen als eerste worden weergegeven. Eén klik op een resultaat is voldoende om direct te worden doorgelinkt naar het desbetreffende artikel op de site van de bron.

Deel dit bericht

6 Reacties

G Jongsman

Ik ben heel benieuwd wat Google van de layout van zoeken.nl vindt? Het is toch een regelrechte kopie!

doeterniettoe

4 tekens bij zoeknieuws is net te weinig.. wilde bijv. zoeken op cu2 of sex en dat ging mis

jansen

Als er een zoekmachine opduikt moet deze wel een meerwaarde hebben t.o.v. de al bestaande. Clustering zoekmachines bestaan er al: kijk naar vivisimo en ez2find.com e.a. en hiernaast bestaan er al metasearchengines zoals ixquick, mama, dogpile e.a de look hebben ze gejat van google (beter goed gejat dan…… zullen we maar zeggen).clustering is heus niet relevant te noemen en wat is nu de meerwaarde van zoeken.nl.zoeknieuws is op dit moment nog slecht als dat zo blijft dan heeft het toch geen zin, behalve als ze het verbeteren namelijk zoeken op korte woorden is nu nog niet mogelijk, vaak verouderd nieuws (hoezo actueel) en kobala.nl is ook al zo slecht: kom dan met iets beters dan gaan mensen het gebruiken.

Sandra

Ben nog niet eerder een Nederlandse zoekmachine tegen gekomen die dit doet. Trouwens bij Vivisimo krijg je veel minder relevante clusters dan wanneer je bij Zoeken op Nederlandse zoekwoorden zoekt.

eduard

Zoeknieuws.nl heeft als grap dat je dus ook in oude artikelen kan zoeken. Niet alleen recent. Daarbij kan je ineens nu wel op minder tekens dan 4 zoeken….vanaf 2 meen ik….en volgens mij loopt het als een tierelier vanwege alle persaandacht….beetje ongefundeerd Jansen.. 🙂

ElMariachi

@ G Jongsman.. dat was ook mijn eerste reactie. de homepage lijkt erg op Google. De zoek resultaten pagina nauwelijks. Die vind ik rommelig overkomen. @Doeterniettoe… zoek je CU2? Ga dan gewoon naar cu2.nl En als je sex zoekt moet je de kroeg in! ;-) Qua techniek: dit ziet er een beetje simpel uit. Wat deze Zoeken.nl lijkt te doen is de metatag keyword omschrijving in zijn geheel van de broncode pakken en deze clusteren. Eigenlijk een heel simpel truucje en nauwelijks relevantie verhogend.  Als ze nou eens op een andere manier zouden clusteren dan zou het toegevoegde waarde hebben: bijv op Commercieel Niveau of NielsenNetratings of Officiele vs Fansites etc. Zoekmachines vallen of staan bij de gepercipieerde kwaliteit vd zoekresultaten. Zoeken.nl is niet beter dan wat er al is. Dat het een Nederlandstalige engine is maakt het nog geen verbetering.  

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond