Deel dit artikel
-

“Te veel Europese internet start-ups naar V.S”

De afgelopen jaren zijn in Europa steeds meer interessante internet start-ups ontstaan, maar een te groot deel van die start-ups vertrekt naar de Verenigde Staten, vindt Thomas Madsen-Mygdal, oprichter van de Deense fotodienst '23' en organisator/bedenker van Reboot, een jaarlijkse bijeenkomst voor 'digitale visionairen.' “De echte talenten vertrekken naar de Verenigde Staten. We moeten zorgen voor een Europees alternatief voor Silicon Valley”

Madsen-Mygdal was één van de sprekers op Digital Lifestyle Day (DLD06), een congres dat zondag en maandag in München plaatsvond. Hij nam deel aan een sessie met de titel ‘Europes Catch-up’. Al eerder sprak hij over dit onderwerp in een podcast.

In tegenstelling tot de beginjaren van het internet ontstaan er in Europa de laatste jaren veel goede internetideeën, vindt Madsen-Mygdal, die zelf in 1995 naar eigen zeggen als één van de eersten een internetbedrijf in Denemarken begon; ook stond hij aan de wieg van de eerste Deense internetportal.

Als voorbeeld van een interessante Europese start-up noemt hij Ruby on Rails. Eén van de bedrijven die voortkomen uit de ‘laatste 2.0 bubble’, zegt Madsen-Mygdal. “Er is een generatie van jonge mensen in Europa met talent en goede plannen. Maar de grootste talenten vertrekken naar de Verenigde Staten. Daar is het geld, daar zijn de kansen. Nog steeds.”

Wat moet Europa doen aan deze leegloop? Madsen-Mygdal: “We moeten in Europa een tegenhanger van Silicon Valley creëren. Of in ieder geval een goed alternatief. Maar dit zal nooit één locatie kunnen zijn. Niet alle talenten zullen naar een stad als Londen of Berlijn verhuizen. Decentralisatie is en zal een kenmerk van Europa blijven.”

Europa moet volgens Madsen-Mygdal dus aan een ‘alternatief gaan denken’, maar een echt concreet plan heeft hij nog niet. “We hebben niet de schaalvoordelen van Amerika, en daar moet je in Europa ook niet direct naar streven. Goede initiatieven moeten altijd aangepast worden aan lokale voorkeuren, aan taal en cultuur. Van daaruit moet je werken.”

Deel dit bericht

2 Reacties

Boris Veldhuijzen van Zanten

Het zou mooi geweest zijn als Madsen-Mygdal ook met een idee was gekomen voor een oplossing. Dit is toch een beetje als zeggen 'In Nederland regent het teveel'. Scherp opgemerkt maar wat verder? In de US is je doelgroep nou eenmaal groter, zijn ondernemers en bedrijven bereid meer risico te nemen en is er meer geld beschikbaar. Die verandering van mentaliteit zul je niet zo maar in gang zetten. In Nederland wil 15% van alle studenten ondernemer worden, in de US is dat 70%. Het gaat te ver om de reden van dat verschil in uitgangspunt helemaal uit te diepen in één comment maar we zullen er mee moeten leven. Misschien moeten we eens stoppen met een 'US VS Europa' discussie en accepteren dat we in een wereldeconomie leven waarbij verschillende landen goed zijn in verschillende dingen…

Robin

Het verschil in de ondernemingsdrang tussen de VS en de EU ligt vooral aan de sociale stelsels die wij hanteren. Ja er zijn grotere kansen voor starters in de VS, en deze zijn te vinden in het schaalvoordeel, maar ook in het feit dat starters daar weinig tot geen belastingen hoeven te betalen en door de overheid gestimuleerd worden. In de EU wordt elke cent drie keer belast en in NL veranderen de belastingsregels van jaar tot jaar zodat het lijkt dat de overheid starters juist wilt bestraffen.De keerzijde is echter dat de risico's in de VS ook vele malen groter zijn. Bij faillissement is er echt niets over en is er ook geen sociaal vangnet die ervoor zorgt dat je je huis en auto niet hoeft te verkopen en dat je elke avond 'gewoon' kan blijven eten. Daar gaat dat belaste geld naartoe.Er zijn natuurlijk wel manieren om bepaalde sectoren (zoals de internet startups) te stimuleren: niet zoals dat nu gebeurt door vage subsidies die niemand kan vinden of begrijpen, maar door duidelijke belastingvoordelen en versimpeling van de regelgeving binnen die sectoren.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond