Deel dit artikel
-

Beluisteren podcasts via telefoon met Phonecaster

Podcasts zijn nu ook te beluisteren zonder computer of iPod, bellen met een telefoon naar een vast telefoonnummer is voldoende. De Duitse site Phonecaster.de maakt dat mogelijk voor honderden, voornamelijke Duitstalige, podcasts. De site zoekt nog een Nederlandse carrier voor het aanbieden van de dienst in Nederland.

De gratis site www.Phonecaster.de kan elke podcast, maar ook live webradio, afspelen via een vast telefoonnummer. Gebruikers hoeven alleen het nummer van Phonecaster gevolgd door een driecijferige code van de podcast te bellen. Ze betalen alleen hun eigen belkosten.

De podcasts hoeven niet eerst in zijn geheel gedownload worden, maar beginnen vrijwel direct met afspelen nadat je het nummer hebt gebeld. Luisteraars kunnen binnenkort ook na het beluisteren van een podcast een reactie inspreken. Tevens zijn live webradiostations te beluisteren op de Phonecasternummers, mits ze in mp3-formaat worden aangeboden.

Het opnemen van podcasts per telefoon is ook mogelijk met de site. Podcasters hoeven daarvoor alleen een speciaal nummer te bellen, een zelfverzonnen PIN-code in te voeren en kunnen vervolgens de podcast inspreken als ware het een voicemail. Ze krijgen dan een eigen RSS-feed. Bellers naar Phonecast kunnen met hun telefoontoetsen vooruit- of terugspoelen of naar een volgende episode van een podcast gaan.

Op zoek naar Nederlandse partner
De site is twee weken geleden gestart door Nikolaus Starzacher en Dirk Tostmann van het bedrijfje Just Digits als een technisch experiment. Hoe de twee er geld mee willen verdienen is onduidelijk. De site kent nog geen reclame. "We zijn van plan deze dienst aan bedrijven aan te bieden als intern communicatiekanaal via de telefoon. we kunnen een betaalde versie van Phonecaster aanbieden gericht op interne groepen. Ook praten we met uitgevers over bijvoorbeeld gesproken versies van kranten- of tijdschriftenartikelen," zegt Starzacher tegen Emerce.

Phonecaster.de begint volgende maand ook in Engeland en Oostenrijk. Starzacher wil ook Nederlandse telefoonnummers aanbieden. "We zoeken nog een Nederlandse carrier die een paar duizend nummers voor een goed bedrag kan aanbieden." In Duitsland heeft de site een capaciteit van vijfduizend telefoonnummers.

Op dit moment heeft de site 10 duizend luisterminuten per dag. "Gemiddeld luisteren onze gebruikers vier minuten naar een podcast. Dat lijkt niet zo veel maar veel mensen proberen de site nu alleen nog maar uit en luisteren dan maar een halve minuut," zegt Starzacher.

Flat-fee telefoonabonnementen
Het aanbod van via de telefoon te beluisteren podcasts is groot, van Tagesschau (het Duitse journaal) tot de Mop van de Dag of de wetenschappelijke podcast Wanhoffs Wunderbare Welt der Wissenschaft. Phonecaster.de heeft geen overeenkomsten met de makers van de podcasts. Just Digits heeft wel onlangs elke podcaster aangeschreven met informatie over hoe ze zichzelf uit het systeem van Phonecaster.de kunnen halen.

Volgens Starzacher heeft slechts een klein gedeelte van de aangeschreven daar gebruik van gemaakt. "Je kan niet iedereen van te voren om toestemming vragen, dan werkt zoiets als Phonecaster.de niet en ben je de hele dag met niets anders dan dat bezig."

De vraag is trouwens of de telefoonuitzendingen ook onder het Duitse systeem voor kijk- en luistergeld zouden vallen. Bellers zouden dan maandelijks het luistergeld van 5,52 euro moeten betalen.

"Het idee voor Phonecaster werd geboren doordat er nu in Duitsland een aantal telefoonabonnementen zijn waarbij je voor een vast bedrag per maand onbeperkt naar vaste telefoonnummers kan bellen," aldus Starzacher tegen Emerce. Zo'n abonnement bij Base van KPN-dochter Eplus kost bijvoorbeeld 25 euro per maand.

De kosten van de site vallen voorlopig nog mee, zegt Starzacher. "We kunnen nog met een factor tien groeien. De operationele kosten zijn nog redelijk. Als het gebruik zo blijft groeien hebben we pas extra investeringen nodig over meer dan een half jaar."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond