Deel dit artikel
-

Nieuwsgroepen uit gratie bij providers

Nieuwsgroepen worden door een kleine, fanatieke groep internetters gebruikt om grote hoeveelheden bestanden binnen te halen. Steeds meer providers hebben daar moeite mee. Verizon Business, leverancier van newsservers bij een aantal providers waaronder InterNLNet, geeft sinds vorige week geen nieuwsgroepen met bestanden meer door, alleen nog tekstberichten.

Voor abonnees van onder andere InterNLNet, een provider die al sinds begin van de jaren 90 bestaat, is het sinds vorige week niet meer mogelijk om afbeeldingen, muziek- of videobestanden te downloaden uit populaire nieuwsgroepen. De zogeheten binaries-groepen op Usenet, die vooral gebruikt worden voor het uitwisselen van muziek, films, games, software en afbeeldingen, zijn niet meer toegankelijk. Dit bevestigt InterNLNet tegen Emerce in een reactie op een e-mail van een helpdeskmedewerker.

Nieuwsgroepen zijn een van de oudste communicatiekanalen van internet. Usenet bestond al voor het world wide web. De honderden binaries-nieuwsgroepen zijn gericht op het uitwisselen van bestanden, waaronder seksplaatjes en illegaal aangeboden muziek. Vrijwel alle providers bieden internetters toegang tot nieuwsgroepen, via zogeheten Usenet-servers.

InterNLNet-woordvoerder Sander van Aalst: "Verizon Business, die onze news-server levert, heeft besloten een deel van de dienstverlening te staken. We beraden ons nu op een nieuwe dienst. Het werd steeds moeilijker om nieuwsgroepen aan te blijven bieden. Het kost enorm veel geld aan opslagruimte en dataverkeer."

Volgens hem trekken nieuwsgroepen anno 2006 een kleine, fanatieke groep gebruikers die vooral heel veel downloaden. "De mensen die het gebruiken zijn grootgebruikers. Ze gebruiken zoveel dataverkeer, dat het bijna niet is te onderhouden. Ze zijn waanzinnig intensief aan het downloaden. Het is voor ons bijna onhaalbaar dit gratis aan te blijven bieden. Ook andere providers gaan stap voor stap over naar betaalde nieuwsgroepdiensten. Je moet dan denken aan bedragen van twee of drie euro per maand," aldus Van Aalst. Hij ontkent dat het blokkeren van binary-groepen iets te maken heeft met het groeiende illegale muziek- en filmaanbod op nieuwsgroepen. "Het terugbrengen van een volledige nieuwsgroependienst heeft nu hoge prioriteit."

InterNLNet koopt de nieuwsgroependienst al elf jaar in bij dezelfde partij: Verizon Business, dat is voortgekomen uit Worldcom MCI, daarvoor UUnet. Het is onduidelijk waarom Verizon Business is gestopt het met doorgeven van nieuwsgroepen met bestanden. Woordvoerster Anita Sannes van Verizon Business weigert ook maar iets te zeggen over het ontmantelen van een deel van de dienstverlening. "Ik wil hier niets over zeggen. Wij doen geen uitspraken over onze klantrelaties." Sannes wil niet eens andere klanten die Verizon naast InterNLNet in Nederland heeft bij naam noemen. "Nogmaals, we doen geen enkele uitspraken over onze klanten."

Meer providers ondervinden problemen door overmatig gebruik van nieuwsgroepen door een kleine groep abonnees die vele tientallen gigabytes per maand downloaden. Vorig jaar stelde provider Casema daarom nog snelheidslimieten in. Volgens de provider waren 1.500 gebruikers goed voor 70 procent van het nieuwsgroepenverkeer. Andere providers, zoals Wanadoo, namen al eerder dit soort maatregelen, maar vrijwel nooit gaat een provider over tot het blokkeren van alle nieuwsgroepen met bestanden.

Deel dit bericht

3 Reacties

gerechtvaardiger

Een weg sluit je niet af als er een paar te hard rijden.Een kudde dieren schiet je niet af als r een paar ziek zijnJe maakt niet alle varkens in nederland af als er op een bedrijf wat gevonden wordt.JE SLUIT NIET IEDEREEN AF VAN NIEUWSGROEPEN ALS ER EEN PAAR WAT VEEL DOWNLOADEN. Stel gewoon een maximale hoeveelheid data verkeer in per maand.Daar boven valt je internet verbinding stil tot de volgende maand. Dit al dan niet met een waarschuwing dat het bijna zover is.Wil je toch meer? dan moet je meer betalen.Dit onder het motto, de vervuiler betaalt. 

Torwu

"Een kudde dieren schiet je niet af als r een paar ziek zijnJe maakt niet alle varkens in nederland af als er op een bedrijf wat gevonden wordt." Toch wel. Er hoeven maar een paar dieren ziek te zijn, of alle dieren op een bedrijf worden geruimd. En dat geldt niet alleen voor koeien en varkens, maar ook voor geiten. In Nederland!

Wie wat waar

Off topic !

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond