Deel dit artikel
-

Frans-Duitse Google-concurrent van de baan

Franse en Duitse bedrijven en overheden staken de gezamenlijke ontwikkeling van Quaero, een alleskunnende zoekmachine die honderden miljoenen euro’s aan ontwikkelgelden zou kosten.

Dat maakte de Duitse staatssecretaris Hartmut Schauerte eerder deze week bekend tijdens een bijeenkomst met de top van het bedrijfsleven en hoge ambtenaren. Dat bericht Infoworld en wordt verder bevestigd door de publieke omroep ARD. Frankrijk wilde een Google-achtige publiek bruikbare zoekmachine, Duitsland wil louter onderliggende zoektechnologiëen ontwikkelen en die beschikbaar maken aan publieke en commerciële organisaties.

In september 2005 maakte de Franse president Jacques Chirac het voornemen voor het Frans-Duitse project bekend. Sinds die tijd werd het echter stil rondom de ontwikkeling van, wat ging heten, de Europese concurrent van Google. De zoekmachine zou natuurlijke taal moeten herkennen, foto's en video's kunnen 'lezen' en ook transcripties van audiobestanden kunnen maken.

In september bleken er al fundamentele problemen te zijn bij het optuigen van Quaero: er was niet genoeg geld. Toen bleek dat er minstens 400 miljoen euro nodig was om de activiteiten bij de Duitse en Franse ontwikkelaars te kunnen financieren. Daarvoor kregen de deelnemers kennelijk niet de handen op elkaar.

Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Economische Zaken zegt tegen de ARD dat Duitsland zelfstandig doorgaat met de ontwikkeling van zoekmachinetechnologie. De naam voor het project is Theseus. De Fransen gaan door met Quaero. Overheidswoordvoerders van beide landen sluiten niet uit dat elementen van beide zoekprojecten uiteindelijk op enige wijze bij elkaar komen.

Deel dit bericht

3 Reacties

sjoerd

Van tevoren was al duidelijk dat dit gedoemd was te mislukken. Ambtenaren die de strijd aan willen gaan met een commercieel bedrijf, uiteraard niet met eigen geld, dat ook nog eens extreem succesvol is is drijven op een roze wolk. Niet verrassend gaan de ambtenaren vrolijk, maar nu afzonderlijk, door om een 'concurrerende' zoekmachine te ontwikkelen. De verwachte launch tijd is ergens 2030 .. dan wel in Beta

Wilbert Philippo

Tja, een typisch Franse gedachte dat je met oveheidsgeld moet gaan concurreren met de markt. Gelukkig voor de betrokkenen dat ze er nog relatief vlot achter gekomen zijn dat er geen toekomst in dit project zit.

Joris

Het heeft Google geen honderden miljoenen gekost hun zoekmachine te ontwikkelen. Alleen een oude garage, tijd en enkele slimmerikken…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond