Deel dit artikel
-

Google in strijd met Microsoft Office 2007

Google bindt de strijd aan met Microsofts binnenkort te verschijnen kantoorsoftware Office 2007. Het zoekbedrijf brengt een betaalversie op de markt van zijn zelfontwikkelde Office-kloon, inclusief VoIP.

Een lanceringsdatum is nog niet bekend, maar projectleider Dave Girouard zegt de het zakelijke aanbod binnenkort op de markt komt. Afgelopen jaren ontwikkelde Google eenvoudige, webgebaseerde varianten op Word, Excel, Messenger en Outlook. Deze werden in eerste instantie afgezet op de consumentenmarkt met namen als Talk, Docs en Calendar. Het technologiebedrijf brengt weldra een softwarebundel op de markt voor zakelijke gebruikers.

Volgens Girouard besteden IT-managers nog te veel tijd aan het onderhouden van basale computerprogramma's. Tegen een vergoeding wil Google hen die last uit handen nemen. Vermoedelijk zal de kantoorsoftware op Google-servers draaien. Het is niet uitgesloten dat het met de duurdere pakketten ook mogelijk is dat bedrijven de Google-software binnenshuis, op eigen machines draaien.

Wat staat waar? 

Eind augustus 2006 lanceerde Google reeds voor het MKB een vergelijkbare, gratis kantoordienst. Het zogeheten Apps for your Domain is een dienst waarbij ondernemers het beheer van e-mail, agenda en webhosting in handen van Google kunnen geven. Medewerkers van het bedrijf hoeven enkel in te loggen op een Google-server om deze diensten te beheren. Alle data zijn opgeslagen op een server van het technologiebedrijf.

Net als met andere Google-diensten blijven vragen over privacy en toegankelijkheid de gemoederen bezig houden.

Een gebundelde bundel 

De nieuw te introduceren bedrijfssoftware lijkt een uitbreiding van Apps for your Domain met kantoorsoftware Google Docs. De Zaandamse onderneming Verkoopwinkel.nl gebruikt de losse Google-diensten reeds naast elkaar, zonder er voor te hoeven betalen.

Google lijkt de strijd aan te binden met Microsofts nieuw te lanceren Office 2007 op de zakelijke markt. Naar schatting 90 procent van de Word- en Excel-gebruikers gebruikt enkel de basale onderdelen van het pakket. Het zoekbedrijf zet zijn zinnen op die doelgroep. Echter, volgens een analist van Forrester Research is de marktpositie van Microsoft Office zo dominant dat Google 2 jaar de tijd nodig zal hebben om tussen de 1 en 2 procent marktaandeel af te snoepen.

Eerder deze week vierde Google ook de vierde verjaardag zijn Google Mini, een server met zoeksoftware die bedrijven kunnen kopen en installeren om hun intranetten op herkenbare wijze te ontsluiten. Het zoekbedrijf acht de bedrijfszoekmachine van dermate kwaliteit dat ze hem ook bij Amerikaanse federale instellingen en inlichtingendiensten wil slijten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond