Deel dit artikel
-

Contouren Googles mobiele plannen tekenen zich af

Google investeert honderden miljoenen dollars in de ontwikkeling van specificaties van het toekomstige mobiele internet. Net zoals het bedrijf richtlijnen formuleerde om websites goed vindbaar te maken, stelt het nu technische richtlijnen op voor fabrikanten van mobiele telefoons.

De Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal verdiepte zich afgelopen tijd in Googles bewegingen op de mobiele telecom- en internetmarkt en vond uit dat het technologiebedrijf een speler van formaat begint te worden. Google speelt op punten geen volgende, maar leidende rol. Vanuit een ontwikkelcentrum in Boston houdt een groot team zich bezig met het formuleren van specificaties van software en hardware. Deze worden gratis beschikaar voor netwerkbeheerders en telefoonmakers.

Vooralsnog ontwikkelt Google geen eigen mobiele telefoon, zoals Apple deed. Wel bouwde het bedrijf verscheidene telefooncomponenten en prototypen van telefoons om de werking van de zelf ontwikkelde specificaties te testen. Google heeft volgens de zakenkrant lopende contacten met Amerikaanse en Europese telecomfabrikanten en -operators. Onder hen bevinden zich AT&T, T-Mobile en Vodafone.

De eerste mobiele telefoons met Google-softwarebundels of -specificaties komt op zijn vroegst eind 2008 op de markt.

De zoekmachine Google heeft zich afgelopen jaren ontwikkeld als de de factor standaard voor websiteontwerp. Ontwikkelaars van commerciële websites ontwerpen hun websites op zo'n manier dat ze het best kunnen worden gevonden met Google.

Diezelfde standaard hoopt het zoekbedrijf te zetten voor mobiele telecommunicatie. De mobiele specificaties richten zich op telefoons die mobiel breedband ondersteunen, zowel Umts als Wifi, en foto- en videocamera's bevatten. Het is niet duidelijk of het gaat om specificaties op het niveau van besturingssystemen of enkel op applicatieniveau. Bovendien zou het bedrijf een nieuwe mobiele webbrowser ontwikkelen. Het is niet duidelijk welke technologie daaraan ten grondslag ligt. Wel staat vast dat Google afgelopen jaren enkele topontwikkelaars van Firefox in dienst nam.

Onlagns werd duidelijk dat Google bijzondere belangstelling heeft voor vrijkomende radiospectrum in Amerika. Die frequenties moeten gezamenlijk het derde type breedbandinternet vormen in Amerika, maar dan wel mobiel. Het bedrijf was bereid om nog voor het begin van de veiling al 4,6 miljard dollar te bieden.

Afgelopen jaar publiceerde het technologiebedrijf verscheidene mobiele applicaties, downloadbare programmaatjes voor de mobiele telefoon. Die werken net als programma's op een desktop computer zelfstandig, via een vaste internetverbinding en buiten de WAP-portaalsites van de telecomaanbieder om. Het mobiele en persoonsgebonden aspect van deze applicaties stelt Google in staat nog gerichter advertenties uit te serveren aan gebruikers. Mobiele advertenties zijn volgens Google-baas Eric Schmidt om die reden twee keer meer waard.

De Wall Street Journal stelt dat Google een toekomst voor zich ziet waarin mobiele telecommunicatie op termijn gratis zou kunnen zijn. Directeur Schmidt poneerde die stelling reeds enkele malen eerder tijdens congressen. Advertenties zouden de hoofdbron van inkomsten kunnen worden voor netwerk- of dienstenaanbieders.

Eind 2007 begint in Europa de uitrol van het nieuwe belbedrijf Blyk. Blyk wordt geleid door een voormalig Nokia-baas en brengt gratis mobiel bellen op de markt. In ruil voor de gratis belminuten moeten consumenten NAW-gegevens afstaan en accepteren dat ze advertenties te zien krijgen in hun scherm. Blyk begint naar verluidt in oktober in Engeland, waarna het concept verder over Europa wordt uitgesmeerd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond