Drugshandel tiert welig in het diepe internet
Zuid-Australië voert een algemeen verbod in voor alle synthetische drugs nu fabrikanten sneller chemicaliën ontwikkelen dan laboratoria ze kunnen analyseren. Met dank aan het ‘diepe internet’, waar je ongeveer alles kunt kopen wat God verboden heeft.
Het internet heeft de drugshandel op zijn kop gezet. Weliswaar wordt een groot deel van de handel nog steeds op straat aangeboden, maar het is lucratiever en veiliger om het via het web te doen. De Britse journalist Mike Power wijdde er onlangs een heel boek aan, Drugs 2.0.
Een belangrijke rol is weggelegd voor Bitcoin. Hiermee kan anoniem worden betaald, met name op Silk Road, ook wel de eBay voor drugs genoemd. Die Silk Road is geen gewone website, maar alleen toegankelijk via het anonieme netwerk TOR. Vorig jaar moet ongeveer voor 22 miljoen dollar aan drugs via Silk Road zijn verkocht. Sommige dealers verdienen alleen al 1,9 miljoen dollar per jaar. De beheerders van Silk Road zelf verdienen aan commissies – wederom volgens ruwe schattingen – zo’n 1,7 miljoen dollar per jaar.
Ook Nederlanders doen volop mee. In april werd een groep verdachten uit Groningen en Drenthe opgepakt voor de grootschalige productie en verkoop van XTC. Onder de zeven verdachten uit Groningen, Onstwedde en Emmen was er één die de pillen draaide. De andere verdachten fungeerden als distributeurs en koeriers. De drugs gingen dankzij internet de hele wereld over. Het Openbaar Ministerie zegt geen idee te hebben van de omvang van de drugshandel op Silk Road.
De drugs worden in het algemeen gewoon via de post verstuurd of in de VS via diensten als Express Mail. Het is bijna onmogelijk voor posterijen om die pakketjes te controleren, aangezien zij die vanwege het briefgeheim niet zomaar mogen openen.
Een nieuwe kaper op de kust is sinds kort Atlantis, die zelfs adverteren via YouTube. Hier geen geheimzinnigheid achter TOR-muren. De eigenaren zouden sinds maart al een omzet van een half miljoen dollar hebben gerealiseerd. Er gaan geruchten dat drugsbestrijders de site zouden hebben opgezet, onder meer omdat een eigen vorm van encryptie wordt aangeboden, maar dat houdt klanten vooralsnog niet tegen.
Soms slagen autoriteiten erin om die handel in drugs tijdelijk stil te leggen. Eind juli werden twee Amerikanen aangehouden op verdenking van grootschalige cannabishandel via internet. En The Drug Enforcement Administration heeft vorige maand beslag gelegd op bitcoins ter waarde van 814.22 dollar van een drugsdealer uit Zuid-Carolina. De DEA zegt dat het Silk Road aan het onderzoeken is, maar het lijkt dweilen met de kraan open.
Het is namelijk vooral een informatie-oorlog. In een hoop tempo worden nieuwe drugs ontwikkeld en de ervaringen daarmee uitgewisseld via internet. De verspreiding ervan gaat zo snel dat autoriteiten nauwelijks tijd hebben om ze te analyseren en ze illegaal te verklaren. De regering van Zuidelijk Australië wil daarom een verbod afkondigen voor de handel van alle synthetische drugs, ongeacht hun samenstelling.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond