Eerste indruk: Vivaldi browser
Op de toch al drukke browsermarkt is behalve Microsofts Edge (Windows 10) nog een nieuweling verschenen. En het is niet de eerste de beste. Vivaldi browser komt uit de moederschoot van het Noorse Opera. Oprichter Jon von Tetchner verkocht Opera enkele jaren geleden en wil nu de concurrentie aangaan met Chrome en anderen.
De op IJsland geboren Jon von Tetchner wordt ook wel de Scandinavische Bill Gates of Steve Jobs genoemd. Hij begon zijn loopbaan bij de Noorse staatstelecombedrijf en lanceerde ongeveer tegelijk met de komst van het World Wide Web de webbrowser Opera. Die altijd een beetje bij de andere browsers is achtergebleven, zeker qua marktaandeel, maar mobiel wel doorbrak.
Von Tetchner opereert vanuit een mooi landhuis in Gloucester, in de buurt van Boston. Daar legden de afgelopen dagen zo’n dertig programmeurs de laatste hand aan de aanstaande bètaversie voor Mac, Linux en Windows. Op dit moment is een technische preview beschikbaar.
Von Tetchner vindt dat browsers tegenwoordig te veel op elkaar lijken en ook weinig flexibel zijn. Dat geldt ook voor zijn eigen Opera, dat allerlei functies overboord gooide voor een lichtgewicht formaat. Vivaldi is daarom bedoeld voor mensen ‘die weten hoe je een browser moet gebruiken’. Een verdienmodel lijkt er nog niet te zijn en de IJslander heeft ook geen haast. De browser is pas af als hij echt af is.
Belangrijkste uitgangspunt bij Vivaldi is dat ongeveer alles aan de browser kan worden aangepast, van zoekbalken tot achtergrondkleuren. Balken aan de onderkant? Geen probleem. Tabs links of rechts? Alles kan. Tabs combineren in een folder? In een handomdraai geregeld.
Een paar elementen uit het oude Opera verleden keren terug: Vivaldi krijgt straks bijvoorbeeld e-mail ingebouwd, naast ondersteuning voor muisgebaren. Andere eigenschappen zijn snelle navigatie met pijltjestoetsen en synchronisatie met versies van de browsers op andere computers. Nieuw zijn notities die je voor iedere bezochte website kunt maken.
Ondanks de vele mogelijkheden, heeft Vivaldi de gebruikersomgeving nog aardig schoon weten te houden, maar allerlei verborgen menu’s zijn desgewenst zo weer zichtbaar te maken. Je kunt Vivaldi zo druk maken als je wilt.
Technisch gezien wijkt Vivaldi overigens niet af van andere browsers. Zo wordt Chromium (Blink) gebruikt als basis, net als bij Googles Chrome. Het verklaart ook waarom Chrome-extensies in Vivaldi gewoon werken. Webontwerpers hoeven verder geen rekening te houden met afwijkende weergaveformaten.
Vivaldi zal Chrome, Safari of Firefox waarschijnlijk niet snel van de troon stoten, maar het is een mooi alternatief voor wie eens wat anders wil. Met name Linuxgebruikers hebben er naast Chrome en Firefox weer een extra keuzemogelijkheid bij.
De integratie met email – nu nog niet beschikbaar – is best aardig voor wie de browser als een complete werkomgeving wil gebruiken. Nog maar weinig browsers bieden die mogelijkheid, die in een ver verleden standaard in Netscape Communicator zat (en nog steeds in SeaMonkey). In dat geval zijn notities ook handig. Ze fungeren als een soort leeslijst, maar dan met aantekeningen er bij.
Hoewel de technische preview nogal wat ruwe randjes heeft, de browser staat amper in de grondverf, is hij voorlopig prima te gebruiken. Wanneer de bèta precies gaat verschijnen, is nog niet duidelijk.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond