Deel dit artikel
-

Kantonrechter gaat digitaal

Een digitale procedure gaat partijen in de gelegenheid stellen een geschil in een beveiligde elektronische omgeving aan de kantonrechter voor te leggen. Dat staat in een plan dat deze week Tweede Kamer is aangeboden.

De rechtspraak wil (pdf) met het project ‘e-kantonrechter’ tegemoetkomen aan de wens tot digitale toegankelijkheid van rechtspraak. Daartoe wordt een digitale procedure ingericht die partijen in de gelegenheid stelt gezamenlijk hun geschil in een beveiligde elektronische omgeving aan de kantonrechter voor te leggen. Die doet binnen zes weken uitspraak, die ook weer digitaal aan partijen wordt bericht.

Partijen behouden wel de mogelijkheid om hun zaak mondeling bij de kantonrechter toe te lichten. De doorlooptijd bedraagt dan acht weken. Beide partijen moeten instemmen met digitale afhandeling van hun zaak door de kantonrechter.

Nog dit jaar zal de technische ontwikkeling worden afgerond plaats en wordt gekeken hoe de nieuwe manier van geschilbeslechting zijn weg moet vinden.

In 2013 zal al het mogelijk zijn om bij de rechtbanken in Rotterdam en Den Bosch daadwerkelijk zaken te voeren via de e-kantonrechter.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond