Nederlanders starten crowdloterij
Een Nederlandse startup gaat de concurrentie aan met de grote loterijen in Europa. Eerlijk en transparant, noemt Winnertakesall.net zich, dat zich gisteren presenteerde op The Next Web in Amsterdam.
Enorme kosten, een veel te grote overhead, zelfbenoemd filosoof en entrepreneur Jasper Versteege heeft weinig op met de grote loterijen. Zijn loopbaan begon hij bij Alex Beleggersbank, even zat hij in LED-lichten voor fietsen, maar al enkele jaren is hij oprichter en directeur van WTA Gaming, bedenker van ’s werelds eerste crowdloterij.
De loterij wordt als het ware door de deelnemers gefinancierd, waardoor er nauwelijks kosten zijn en bijna honderd procent kan worden uitgekeerd. De opzet is simpel: er is maar één winnaar, en deelnemers kunnen zoveel loten kopen als zij willen, voor één euro per stuk. Elke donderdag is er een trekking. Per trekking kan maar een lot worden gebruikt. Vijftig procent van de winst – Winnertakesall rekent bescheiden transactiekosten – gaat naar goede doelen.
Omdat de loterij onder de huidige Nederlandse wetgeving niet is toegestaan, heeft Versteege zijn bedrijf in Malta gevestigd. Van daaruit wordt reclame gemaakt in landen waar dat mag. Het bedrijf zegt dat in een groot deel van Europa gespeeld kan worden. De winnaar moet zijn prijs wel aan de belastingen opgeven.
Achter de schermen hebben Versteege en zijn broer nog wel een discussie gehad over wat zij zelf aan de loterij zouden moeten verdienen. Het filantropische aspect moet vooropstaan. Tot nu toe heeft de onderneming alleen maar ‘veel geld gekost’.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
3 Reacties
Lotte
Goed dat er dit soort initiatieven worden genomen tegen de grote loterijen.
Ton
Inderdaad! Hopelijk volgen er nog veel meer. Al zie ik liever een loterij waar ze alleen maar (meerdere) bedragen van 50.000 euro uitreiken, dan één groot bedrag van bijvoorbeeld 20 miljoen. Nu blijft de win-kans nog relatief klein.
dumbo
Vijftig procent van de winst; we zijn dus alweer een schurkenloterij rijker geworden