Omzet ringtones tussen de 20 en 30 miljoen euro
In Nederland wordt tussen de 20 en 30 miljoen euro omzet behaald aan ringtones. Dit zeggen vier marktpartijen tegenover Emerce. Inmiddels is het assortiment bij iMode uitgebreid met de Video Tone en heeft in de Verenigde Staten ook muziekdienst Napster zijn oog laten vallen op de ringtone-markt.
De omzetcijfers zijn vergaard bij Tutch, Denda, Mobillion en Jamba.nl, de grote fabrikanten en distributeurs van ringtones in Nederland. Volgens Tutch ligt de omzet op rond de 20 miljoen euro, Denda en Mobillion houden het op 25 miljoen euro, terwijl Jamba.nl de waarde van de markt inschat op 30 miljoen euro.
Vorige week voegde iMode samen met Tutch ook Video Tones toe aan het menu. Dit zijn ringtones die voorzien zijn van een kort filmpje. De prijs varieert volgens Tutch tussen de 1 en 1,50 euro, afhankelijk van de manier waarop ze gekocht worden (los of via een abonnement). De Video Tone is de volgende stap in de ontwikkeling van de ringtone, die eind jaren negentig in Finland voor het eerst werd verkocht en inmiddels goed is voor een miljardenomzet wereldwijd.
Platenmaatschappijen hebben een groeiende interesse gekregen voor de ringtone. Zodra er een stukje originele muziek als beltoon wordt gebruikt, iets wat kan met de introductie van de ‘realtone’, delen zij mee in de opbrengst. In navolging van de muziekindustrie heeft nu ook Napster zijn oog laten vallen op deze markt. Het lanceerde vorige week in de Verenigde Staten de dienst Napster Mobile, samen met het bedrijf voor mobiel entertainment Dwango. Terwijl de markt voor ringtones in Japan en Europa al een stevige omvang heeft, moet het in de Verenigde Staten nog van de grond komen.
Een uitgebreid verhaal over ringtones is te vinden in de nieuwe editie van Emerce magazine, die eind deze week verschijnt. Het artikel bevat onder meer een gesprek met de Fin die de eerste ringtones-winkel opzette, de verdeling van de opbrengst van een ringtone, omzetcijfers, en een beschrijving van de manier waarop de platenindustrie profiteert van de ringtone.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
3 Reacties
M
Dat u dit artikel schrijft is mooi meegenomen maar derhalve niet bevorderend voorde financiële positie van Nederlanders. Eenmaal besteld bij Jamba en je zit meteenaan een abonnement vast. Vele Nederlanders klagen er over. Het abonnementkost 4,50 euro per maand en je krijgt meestal niet wat je hebt besteld. Een rondje googlen levert al snel een ware anti-jamba rel op. http://www.google.nl/search?sourceid=navclient&hl=nl&ie=UTF-8&rls=GGLD,GGLD:2004-50,GGLD:nl&q=anti%2Djamba
Erik
Op tv klinken de deuntjes van Jamba perfect. Tot je zo n flutabo neemt en dan een flutringtone op je foon ontvangt. Dan weet je dat je je geld hebt weggedonderd :-S
Emanuel
Beste Emerce, Zoals vele al mensen klagen heb ik ook vele leden op mijn site die zich benadeeld voelen door jamba. Ikzelf ben de eigenaar van een profielensite voor jongeren http://www.yourprofile.nl de laatste tijd zijn er een aantal topics geopend over jamba en daarin komt naar voren dat jamba de mensen voor gek houd en de gemaakte afspraken niet nakomt. Hierbij kan je denken aan ringtones die niet goed of helemaal niet werken. En dit moet zich een van de grootste ringtonesite noemen van nederland.