Elke dag een half uur tot een uur reizen naar je werk, met auto of openbaar vervoer, is tegenwoordig geen zeldzaamheid. Maar nog niet zo lang geleden was het praktisch onmogelijk om 100 kilometer van waar je woonde te werken. Op de webapp van Viabundus kun je zien welke route je rond het jaar 1500 moest nemen om van de ene naar de andere plaats te komen en hoe lang je daar dan over deed. De route Eindhoven-Deventer kostte bijvoorbeeld ruim drie dagen wanneer je te voet ging en zonder handelswaar; negen dagen als je een pakezel bij je had.

Onderzoekers uit het project Viabundus brengen doorgaande wegen in kaart die van 1350 tot 1650 belangrijk waren voor de handel in Noord-Europa. Eind september 2022 lanceren ze een vernieuwde digitale kaart.

Bewijs voor wegen of herbergen

De kaart laat zien waar water- en landwegen, tolhuizen, sluizen, bruggen, markten, stapelplaatsen en herbergen zich bevonden. ‘Herbergen “in the middle of nowhere” hadden veel invloed op de afstand die je op een dag af kon leggen’, zegt onderzoeker Maartje A.B. van de Radboud Universiteit. ‘Het zijn ook typisch plekken waar mensen elkaar ontmoetten, waarbij ze natuurlijk ook dingen verloren. Als archeologen veel munten en aardewerk in de bodem vinden, duidt dat vaak op de vroegere aanwezigheid van een herberg.’