Europese drone-wetgeving vertoont grote leemtes
Drones hebben een zonnige toekomst voor zich. Naarmate ze beter en goedkoper worden, komen allerlei nieuwe toepassingen in zicht, maar doemen er ook problemen op. Dat maakt wet- en regelgeving noodzakelijk, maar in veel EU-landen komt deze niet of nauwelijks van de grond. Dus pas op als u deze zomer met uw nieuwe drone op vakantie naar het buitenland gaat. Chantal Lavallée van het Institute for European Studies aan de Vrije Universiteit Brussel onderzoekt hoe de Europese Commissie het voortouw kan nemen.
Wetenschappelijk onderzoek aan remotely piloted aircraft systems, beter bekend als drones, betreft tot nu toe vooral militair gebruik. Ondertussen neemt het civiele gebruik ervan snel toe. Drones worden inmiddels ingezet voor patrouilletaken, het verzamelen van data en in toenemende mate ook voor transport. Vanwege deze snelle evolutie dreigen er problemen te ontstaan van maatschappelijke en operationele aard, zoals privacy en veiligheid. Zo wil niemand in zijn achtertuin bespioneerd worden door een onbekende. En met een drone kun je een pakje bezorgen, maar ook een bom. Evenmin is het ondenkbaar dat een drone in de motor van een verkeersvliegtuig terecht komt.
Commissie wil meer macht op het terrein van veiligheid
In het kader van het Marie Curie Fellowship aan het Institute for European Studies van de VUB onderzoekt Chantal Lavallée hoe de Europese Commissie probeert regelgeving te initiëren voor dit nieuwe terrein, dat de facto niet onder haar bevoegdheid valt. Dr. Lavallée wil de strategie analyseren die de Commissie toepast om de betrokken partijen – wetgevers, belangenorganisaties, fabrikanten en gebruikers – op één lijn te krijgen. In navolging van haar vorige onderzoek wil Dr. Lavallée tevens in kaart brengen hoe de Commissie haar betrokkenheid bij drones zal weten te benutten om steviger voet aan de grond te krijgen in veiligheidsvraagstukken van zowel civiele als militaire aard.
‘Ik ben ervan overtuigd dat de Europese Commissie op het vlak van drones een echte game-changer kan zijn,’ aldus Lavallée.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.