Telegraaf start met verkoop barcodetickets

De Telegraaf is afgelopen weekend van start gegaan met het online verkopen van kaartjes voor pretparken, dierentuinen en attracties. Via TelegraafTickets.nl is het mogelijk om kaartjes te kopen voor 12 verschillende parken. Een op papier uitgeprinte barcode vormt het toegangsbewijs. De lancering van de site volgt op de aankondiging in januari dat De Telegraaf een belang had genomen in Ticketsplus, online verkoper van tickets voor de dagrecreatiemarkt in Nederland.
Via de website van De Efteling en een klein aantal andere parken was het al enige tijd mogelijk om een ticket te kopen waarbij de barcode geldt als entreebewijs, vertelt Michiel Rademakers, manager New Media Development bij de Telegraaf aan Emerce. “Voor de meeste parken is het systeem nieuw, wat betekent dat de parken onder meer nieuwe barcodeapparatuur hebben moeten installeren.” Doelstelling van De Telegraaf is volgens Rademakers om alle grote parken in Nederland, België en Duitsland op het netwerk aan te sluiten.
Via TelegraafTickets.nl kunnen op dit moment tickets voor onder meer De Efteling, Walibi World en Bobbejaanland worden besteld. Consumenten betalen via TelegraafTickets.nl evenveel voor een toegangskaartje als bij de kassa van een park. Administratie- of reserveringskosten worden niet in rekening gebracht. Met acties worden bezoekers van de site verleid om een ticket te kopen. Acties variëren van prijskortingen of geen parkeerkosten tot een gratis maaltijd. Deze aanbiedingen staan ook iedere zaterdag in de reisbijlage van de fysieke krant.
Afhandeling van de transacties vindt plaats door Ticketsplus, een verkoop- en marketingorganisatie, dat geen eigen portal heeft waar het tickets aanbiedt. Het bedrijf werkt als intermediair enerzijds met partners als De Telegraaf die tickets distribueren en legt anderzijds contacten met de parken.
Per ticket dat via TelegraafTickets.nl wordt verkocht, ontvangt de Telegraaf een commissie, legt Rademakers uit. “We hebben wel vaker incidenteel met zo’n model gewerkt, maar het is voor het eerst dat we nu structureel op deze basis gaan werken.” Het voordeel voor de parken is dat De Telegraaf een groot bereik heeft, vertelt Rademakers. “Op Eropuit.nl, een onderdeel van de reisbijlage in de papieren krant en op internet, geven we lezers tips over dagjes uit. We koppelen daar nu de mogelijkheid aan om ook iets ‘te kopen’”
Een extra toegevoegde waarde van het ticketsysteem is volgens Rademakers de mogelijkheid voor parken om het klantgedrag te sturen door in te spelen op de realiteit. Hij legt uit: “Als park kun je, als je bijvoorbeeld weet dat het morgen slecht weer is, een leuke aanbieding doen.” Het snel inspelen op zulke omstandigheden, geeft Rademakers toe, is iets dat parken nog moeten leren. “Het is een stap die de parken nog moeten zetten.”
De mogelijkheid om een barcode te downloaden op een mobieltje, bestaat nog niet. Dat is een bewuste keuze geweest. Eerdere kleine experimenten door parken hiermee waren weinig succesvol, aldus Rademakers. Bovendien is de doelgroep, mensen die dierentuinen en pretparken bezoeken, volgens hem nog ‘niet helemaal klaar voor barcodes op mobieltjes.’ “Voor veel mensen is het nog een beetje onwennig om een kaartje met code uit te printen en te laten zien bij de kassa.”
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
1 Reacties
Andries
grappig… ware het niet dat het door de telegraaf overgenomen ticketbizz een nogal onbetrouwbare partij is. Ik ken een aantal ex-klanten van ze die meer dan 6 maanden op hun geld hebben gewacht en om die redenen ook weg zijn gegaan. Met name het feit dat ze geen stichting met derdengelden hebben is zorgwekkend, aangezien bedrijfsmatige geldstromen en die van de klant niet gescheiden zijn. Ik hoop maar dat ze dit hebben opgelost, anders heb ik er weinig vertrouwen in en zou het slecht zijn voor het imago van de online betalingsmarkt.