Kopieer-heffing kost bedrijfsleven 82 miljoen

De facturen die de Stichting Reprorecht deze maand naar het bedrijfsleven zendt ter incasso van auteursrechten op kopietjes veroorzaken een groeiende onrust bij ondernemers. MKB Nederland roept zijn leden op deze heffing niet te betalen , omdat de onderliggende berekening willekeurig en onredelijk zou zijn. De ondernemersclub overweegt een proefproces aan te spannen. VNO-NCW raadt zijn leden aan zelf te registreren hoeveel heffingsgevoelige kopieën ze maken, en bezwaar aan te tekenen tegen een te hoge inschatting van Reprorecht.
De nota die zoveel ophef veroorzaakt is de afrekening waarmee Reprorecht sinds kort het bedrijfsleven voor elke auteursrechterlijk beschermde kopie 4,5 eurocent in rekening brengt. Datzelfde tarief geldt reeds sinds 1974 voor auteurskopieën die overheid en onderwijs maken, destijds het kopieerdubbeltje genaamd. Reprorecht baseert zijn heffing niet op het aantal daadwerkelijk gemaakte kopieën, maar gebruikt een aanname die afgeleid is uit marktonderzoek van Veldkamp, een bureau dat volgens de instelling in samenspraak met werkgeversorganisatie VNO-NCW geselecteerd is.
Veldkamp concludeert op grond van zijn steekproef dat het Nederlandse bedrijfsleven jaarlijks een slordige twintig miljard kopietjes maakt, waarvan negen procent auteursrechterlijk beschermd is. Ruim de helft van die 1,8 miljard afdrukken wordt gekopieerd uit vakbladen; uitgaven voor het grotere publiek vertegenwoordigen een procent of dertien. De grootste kopieerdrang signaleert Veldkamp bij kennisintensieve bedrijven. Zakelijk dienstverlening is goed voor een half miljard auteurskopietjes, de industrie reproduceert driehonderd miljoen pagina's, en bij banken en verzekeraars staat jaarlijks tweehonderd miljoen op de auteursrechterlijke kopieteller. Wanneer iedereen zijn kopieerduiten betaalt, zal de heffing dit jaar circa 82 miljoen in de kas van Reporecht doen belanden, naast de 6 miljoen die reeds van onderwijs en overheid geïncasseerd wordt.
Zwakke plekken
Of iedereen betaalt, mag echter betwijfeld worden. De kopieerregeling heeft een aantal zwakke plekken, zo werd al door belangenorganisaties en parlementariërs vastgesteld tijdens de voorbereiding . Om te beginnen ontbreekt een duidelijke definitie van wat een kopie is. In de regeling wordt onderscheid gemaakt tussen een reprografische en een digitale kopie. Op de tweede categorie is deze heffing niet van toepassing. Bezwaar van die tweedeling is dat de meeste moderne kopieermachines eigenlijk volgens het scan- en print-principe werken, digitaal dus. Reprorecht wijst er echter op dat de wet van toepassing is op reprografische en soortgelijke kopieën, en hanteert het principe dat alles wat van papier direct naar papier gekopieerd wordt meegeteld mag worden. Zegsman Bakker Schut wijst er bovendien op dat ook voor digitale kopieën van bestaand werk de auteursrechten geregeld moeten zijn. Dat kan alleen rechtstreeks; niet via Reprorecht
Een tweede zwakke plek is het marktonderzoek waarop de Stichting Reprorecht zijn berekeningen baseert. Zowel de representativiteit als de onderzoeksmethodiek zijn immers aanvechtbaar. VNO-NCW verlangt dan ook een herevaluatie. Men vermoedt dat de percentages niet kloppen. "Dat we met Reprorecht overlegd hebben, betekent niet dat we overal mee instemmen," reageert een woordvoerder. "We zijn zwaar kritisch. Dat auteursrechten vergoed worden, vinden we terecht. Maar het totale bedrag moet wel billijk blijven."
Het onderzoek van Veldkamp komt de komende week dan ook zwaar onder vuur te liggen. Er zijn legio marktonderzoekers die willen getuigen dat een representatieve steekproef tegenwoordig nauwelijks nog te doen is. Een eenvoudige check op het onderzoeksresultaat is bijvoorbeeld de toets op het totale kopieervolume dat Veldkamp noemt. Als dat totaal overdreven is, zijn de aannames voor de heffingen te hoog. Reprorecht heeft die controle echter gedaan, vertelt Bakker Schut. Uit oude gegevens van het VIFKA (tegenwoordig ICT Nederland) blijkt twintig miljard geen onrealistisch getal te zijn. Meer recente gegevens kan de branche-organisatie echter niet geven.
Als derde bezwaar wordt aangevoerd dat een heffing op basis van een peiling een tamelijk willekeurig karakter heeft. Bakker Schut verbaast zich daarover, zeker over de reactie van VNO-NCW. De werkgeversvereniging is bij de gehele voorbereiding betrokken geweest. Belangrijkste uitgangspunt van VNO-NCW was dat de heffing billijk zou zijn en zonder al teveel administratieve rompslomp doorgevoerd kon worden. Nu verlangt de werkgeversorganisatie bovendien een internationale vergelijking om vast te stellen of die 4,54 eurocent billijk is. Bakker Schut vermoedt dat VNO-NCW geschrokken is van het totale prijskaartje. Hij wijst erop dat de werkgeversorganisatie twee jaar geleden de resultaten heeft gekregen van een proefonderzoek in de zakelijke dienstverlening, en dat uit die resultaten al afgeleid kon worden dat er tientallen miljoenen gemoeid zijn met zo'n auteursrechtvergoeding. Het verbaast hem bovendien dat VNO-NCW
eerst pleit voor een simpele administratie, terwijl de werkgeversorganisatie nu zijn leden adviseert alle kopieën opnieuw te registreren.
Voor de opwinding bij MKB Nederland heeft de zegsman van Reprorecht meer begrip. Die ondernemersvereniging is niet bij de voorbereiding betrokken geweest, dus nu komt de regeling wat koud op het dak van de middenstand. Toch vindt Bakker Schut de oproep tot een boycot wel zwaar aangezet van MKB Nederland. "Wij voeren gewoon een wettelijke regeling uit."
Controlerende taken
De meeste bezwaren tegen de heffing zijn door de Stichting Reprorecht wel voorzien. De materie is complex, zowel op het niveau van wetgeving als uitvoering. De instelling heeft de afgelopen jaren dan ook een spaarpotje gevormd om een campagne te financieren die dient om de nieuwe heffing bij het bedrijfsleven bekend te maken. Of die campagne bijdraagt aan de maatschappelijke acceptatie moet nog blijken. Reprorecht is bovendien voorbereid op toetsing door de rechter. Daar dreigt de instelling zelfs mee: "Hoe Stichting Reprorecht precies haar controlerende taken moet uitvoeren, zal in het uiterste geval door de rechter worden bepaald."
Toch wordt de soep niet zo heet gegeten als ze nu is opgediend. De facturen die nu verstuurd zijn, bieden de ontvanger ruimte om de prognose aan te passen. Minder werknemers of minder kopieën leidt vanzelf tot een lagere aanslag. Reprorecht verwacht bovendien dat acceptatie en routine in betaling enkele jaren gaat vergen. Vandaar dat instelling intern andere bedragen hanteert. Het totale potentieel aan inkomsten wordt geschat op 75 miljoen, zo verduidelijkt Bakker Schut, maar Reprorecht rekent erop in het beginjaar beduidend minder op te halen. "Als we de helft incasseren, zijn we al blij."
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
37 Reacties
Kasper Katje
Goh, vol verwachting klopt mijn hart…zal ik ook zo'n fijne aanslag ontvangen? Ik baal toch flink hoor nu blijkt dat mijn branchegenoten er flink op los kopieëren.Een aanslag voor die enkele keer dat ik mijn eigen uittreksel van de KvK voor een ander reproduceer? Dit wordt weer een drama 1e klas.
Piet
Stel je voor dat iedere Nederlander per definitie elk jaar E 200 moet betalen als verkeersboeteheffing, omdat statistisch is aangetoond dat de gemiddelde Nederlander altijd net ietsje te hard over de wegen rijdt. Wat denk je dat dit tot gevolg zou hebben met betrekking tot de bereidwilligheid om zich aan de maximumsnelheid te houden? Juist ja! Mijn punt is dit: als iedere ondernemer voortaan een standaard kopieerheffing betaalt, dan is het kopieren van alles wat je kunt bedenken vanaf nu helemaal gratis. De noodzaak tot het aankopen van tien publicaties, om bijvoorbeeld een hele afdeling te informeren, is volstrekt onzinnig: kopieer die hele handel maar, want daar betaal je voor!
Danny
Wat een opmerkelijke situatie, maar het brengt me wel op een geweeeeeldig idee!!!!! Stel 0,5 % van de Nederlanders ziet mij gedurende mijn leven hetzij in de supermarkt, hetzij zakelijk of privé. Ehm.. van de 15 miljoen is dat 75000 mensen. Dan zien ze mijn gezicht en maken ze daarmee gebruik van mijn portretrecht? Ik denk van wel!! Die laat ik dus mooi 1,25 euro betalen voor mijn portretrecht, da's toch mooi ruim 93000 euro, joechei!En dan wil ik met terugwerkende kracht ook even auteursrechten vangen van Emerce en iedereen die nu zit te glimlachen om mijn reaktie. Da's dan 2 euro, maak maar over. De toekomst ziet er zonnig uit… Conclusie: hou es even op met die onzin stichting Reprorecht, want ik lach me nog dood. Goed zo VNO-NCW, geen cent betalen aan die maffia!
rudolf
Zo ging het ook met die heffing op blanco CD's en DVD's … in totaal had ik tot dat moment 4000 muziekcd's gekocht (ieder zo zijn hobby)…. en toen ging men een heffing rekenen voor thuiskopiëren. Daar was ik eerst niet zo gelukkig mee, want ik kopieerde niet, ook geen software (ik doe de Linux, zoals dat heet). Ik kocht alles, netjes… zoals het hoorde. Maar mijn opvatting bleek verouderd. Al gauw begreep ik het concept. Met het betalen van die toeslag wordt kopiëren legaal. Nooit meer kopen dus.. en ik installeerde napster, kazaa en morpheus…. en we gingen legaal aan het kopieren (voor thuisgebruik). Geweldig concept, wat een besparing. En nu dus eindelijk ook voor tijdschriften en boeken. Goed man! Ik heb gisteren al een bibliotheekkaart opgehaald en 12 tijdschrift-abonnementen opgezegd. De volgende 20 doe ik van het weekend. Ik kopieer gewoon wat ik nodig heb … heerlijk, ik lijk Monique van de Ven wel. Jammer voor mijn huisleveranciers: Amazon, Bol, Bruna en een lokale boekenboer. Maar kopiëren voor eigen gebruik mag schijnbaar en betaling van die heffing is een vrijbrief voor een ieder. Heerlijk, alles Open Source. Ik hou van Nederland. Stuur mij aub die factuur. Ik heb hem liever vandaag nog dan morgen!!!
Melle
Ik zie nergens in het artikel staan want de stichting Reprorecht met het ontvangen geld doet? Verdelen ze de ge-incasseerde bedragen naar de uitgevers van tijdschriften, of betalen ze er hun eigen glazen gebouw inclusief medewerkers van?[ingekort]
A. Beemsterboer
In 2002 is met VNO/NCW gesproken over de uitvoering van de wettelijke regeling. Belangrijk onderdeel was het vaststellen van het reprorechtplichtige deel van het kopieervolume in het bedrijfsleven. Drie marktonderzoekbureaus is gevraagd een onderzoeksvoorstel te doen. Door VNO/NCW en Reprorecht is een keuze gemaakt en zijn twee bureaus geselecteerd. Beide hadden een eigen onderzoeksmethodiek voorgesteld. Beide methodieken zijn in een pilotonderzoek getoetst. Op basis van de rapportages is door VNO/NCW en Stichting Reprorecht besloten dat Veldkamp het onderzoek, dat in één branche was gehouden, ook over de 9 andere branches mocht worden uitgevoerd. Dat onderzoek heeft plaatsgevonden en de resultaten vormen de basis voor de aangeboden betalingsregeling aan het bedrijfsleven. Overigens heeft de Stichting uit zorgvuldigheid een verlaging toegepast van 5% op de gevonden resultaten. Het onderzoeksbureau is derhalve zorgvuldig geselecteerd. De onderzoeksmethode is getest en door VNO/NCW en de Stichting Reprorecht akkoord bevonden.Het onderzoek is conform de geaccepteerde systematiek uitgevoerd.De uitkomst van het totale kopieervolume is getoetst aan de meest recente cijfers van de brancheorganisatie. De resultaten zijn dus maatgevend voor de omvang van de betalingsverplichting van het bedrijfsleven aan de Stichting Reprorecht. Het onderzoek is openbaar en staat op de website: http://www.reprorecht.nl A. BeemsterboerDirecteur Stichting Reprorecht
Hans
Deze kwestie speelt al vele jaren. Zie ook {dit artikel; http://www.groene.nl/1995/03_08/repror.html } over 'de kopieerpolitie' in de Groene Amsterdammer van maart 1995.
Kasper Katje
[quote]De onderzoeksmethode is getest en door VNO/NCW en de Stichting Reprorecht akkoord bevonden.Het onderzoek is conform de geaccepteerde systematiek uitgevoerd.De uitkomst van het totale kopieervolume is getoetst aan de meest recente cijfers van de brancheorganisatie. De resultaten zijn dus maatgevend voor de omvang van de betalingsverplichting van het bedrijfsleven aan de Stichting Reprorecht.[/quote] Op zich zijn er aanmerkingen op de kwaliteit van het uitvoerige onderzoek. Wel op de uitvoering en beredenering van de betalingsverplichting.Hoe kan ik dan wel Stichting Reprorecht het aantal kopieën dat in mijn bedrijf zijn gemaakt bewijzen en waarom zou ik aangezien dit niet mogelijk is (of ik zou een bewijskopie van elke kopie moeten maken incl. 1 of ander watermerk) een aanslag krijgen op basis van een gemiddelde voor de branche waarin mijn bedrijf opereert?
Ton van den Hoogen
Ik ontving een factuur van de Stichting Reprorecht, en wil mijn reactie met iederen delen.De ontkenning: het zal wel een spookfactuur zijn: kortom betalen voor niet geleverde diensten. Dus niet!De woede: zijn ze nu helemaal besode…. om zomaar mijn bedrijf te beschuldigen van illegaal kopieren, zomaar een getal vast te stellen en zomaar een factuur te sturen? En natuurlijk vanuit een Stichting, waarover controle heel moeilijk mogelijk is, klagen volstrekt onduidelijk, kortom, een constructie die buitengewoon slim is maar waar de overheid zich verre van zou moeten houden?De acceptatie: nooit dus. In dit bedrijf worden al zelden kopien gemaakt (het is een internet-bedrijf), en al helemaal niet van materiaal van anderen (we zijn geen heiligen, maar we hebben er niets aan).De berusting: al zou ik deze sitchting met de grond gelijk kunnen maken, zou het vandaag nog gebeuren. Maar helaas, ik kan dat niet. Voor de goede orde: indien iemand "iets" produceert hoort diegene daar een rechtvaardige vergoeding voor te krijgen. En al wordt dat "iets" gebruikt door anderen dan is een regeling zo gek nog niet. Maar aub NOOIT door zo'n stichting. Ik hoop dat ze met deze actie hun hand zodanig hebben overspeeld dat iedereen zal concluderen dat een andere constructie moet worden bedacht en deze Stichting zijn bestaansrecht verliest.
Anders Floor
Van de site van de heer Beemsterboer & friends (www.reprorecht.nl): "Als het opgegeven aantal sterk afwijkt van de opgaven van bedrijven in dezelfde branche en omvang van de organisatie, dan vraagt Stichting Reprorecht aannemelijk te maken waardoor die afwijking veroorzaakt is." Da's een hele leuke. Of hele schofterige, net hoe je het wilt lezen. Het is totaal de omgekeerde wereld. "Meneer, mensen rijden hier gemiddeld 50 kilometer te hard. Tenzij u aannemelijk kunt maken dat u zich aan de snelheid houdt, zouden we graag ter plekke even vangen."Wanneer de politie en de ANWB met zo'n benadering akkoord gaan wil het niet zeggen dan het daarmee gerechtvaardigd is. Het is wachten op de eerste rechtzaak waarin gehakt wordt gemaakt van dergelijke nonsens.
Piet
Beemsterboer's ideeën zijn eigenlijk zo gek nog niet. Je kunt er zelfs de algemene criminaliteit mee oplossen: stop iedere Nederlander elk jaar een uurtje in een cel, en je kunt het complete politieapparaat opheffen!
Andy Kalbvleesch
Samen met een paar vrienden hebben we een vof-je opgericht zodat we af en toe eens een faktuur konden versturen aan mensen die bij ons op de site willen adverteren. Let wel het betreft hier een site die onze hobby is (www.ultimate-snowboarding.com). Maar goed wil je een faktuur kunnen sturen dan heb je nu eenmaal een bedrijfje nodig. De inkomsten uit advertenties worden gebruikt om de hosting te betalen en zo nu en dan eens ergens anders te adverteren. We hebben geen medewerkers in dienst, hebben geen kantoor, geen kopieermachine (waar zouden we die moeten laten)… En ook wij ontvingen vandaag op ons postadres een factuur van reprorecht van 59,81 euro ??? Ik heb nu de antwoordt kaart ingevuld (kosten 39 eurocent, het is toch geld) met daarop het aantal van 0 kopiën. Ik ben heeeeeeeeel benieuwd wat ze daar nu mee gaan doen. Accepteren of zal ik in verweer moeten. Ook ik was in eerste instantie van mening dat het hier een hoax betrof (zo ziet de envelop er toch uit???) en wilde de volledige envelop in de prullenmand mikken. Zou niet zo handig zijn geweest want dan ben je na 30 dagen de klos en kun je wachten op uiteindelijk de deurwaarder. Wacht eens even… hebben we niet net een kabinetsformatie achter de rug met als één van de motto's: "minder regeltjes"??? Ik kan er nog aardig lang over doorgaan maar er moet ook nog gewerkt worden. Wat een vreselijk onzinnig idee. Zou mij ook inderdaad niet verbazen dat de inkomsten nodig zullen zijn om het gehele administratieve apparaat en alle overige bijkomende kosten te dekken. Schande.
Rene Balvers
Hier onze weergave: de schatting die wij kregen was: totaal 70380 kopieen per jaar. Een bezoek aan de (stoffige) copier leerde: 24-6-03 21:08 Copier Rank XeroxTellerstand per 24-6-03 : 037559 De copier is gekocht op 31-7-1994 Dus in 9 jaar 37560 kopieen. Per jaar is dit gemiddeld: 4173 stuksPer werkweek is dit 85 stuksPer werkdag is dit 17 stuks Reprorecht-schuldig is 10.3% van deze kopieenDus 429 kopieen per jaar uit boeken en tijdschrijften.Bij 49 werkwerken per jaar is dit 8.8 per weekIs 1.75 per werkdag. Het tarief is EUR 0.045 per stukTotaal dus: EUR 19.30 is de rekening hooguit. Over het percentage, het is nog te bezien of dit klopt voor ons bedrijf Dit geeft aan dat de stichting er bijna een factor 17 naast zit. Een indeling van alle kleinere bedrijven in de categorie tot 50 medewerkers is ook flauwekul. Wij zijn een kennisintensief bedrijf. Wij doen alles elektronisch van de 4100 kopieen zijn er al 200 kopieen van ingekomen facturen en uitgaande belastingaangiftes. Wat we aan info zoeken vinden wij op internet en downloaden we gewoon. Rene Balvers
Taco
[quote]De onderzoeksmethode is getest en door VNO/NCW en de Stichting Reprorecht akkoord bevonden.Het onderzoek is conform de geaccepteerde systematiek uitgevoerd.De uitkomst van het totale kopieervolume is getoetst aan de meest recente cijfers van de brancheorganisatie.De resultaten zijn dus maatgevend voor de omvang van de betalingsverplichting van het bedrijfsleven aan de Stichting Reprorecht.[/quote] Bedrijf:twee personen geen kopieer apparaat.Schatting : 14000 kopieën per jaar.is 269 kopieën per week. Dat houdt in elke week 1 a 2 boeken lenen bij iemand. Een dag copieren, per persoon 138 pagina's lezen per week. Mailing ziet er professioneel uit rekenkundige inhoud plus schatting is van een absurde infantiliteit. Overheid laat zich door clubje weer voor gek zetten.
Paul van Keep
Misschien kan de heer Beemsterboer wat nadere toelichting geven op de methode van berekening van het kopieervolume.Rene Balvers geeft aan dat zijn kopieermachine 4173 kopieën per jaar maakt. Die van mij heeft er sinds november '95 3989 op jaarbasis gemaakt. Rene krijgt een 'aanslag' voor 70K per jaar, ik kreeg er een voor ruim 32K. Beide schattingen slaan de plank volledig mis.Als ik het Veldkamp onderzoek lees, staat er op pagina 29 in overzicht van geschatte kopieervolumes gerelateerd aan bedrijfsgrootte. Bij onze omvang (5-9) staat 21000 kopieën per jaar. Hoe kan het dan dat onze 'aanslag' een derde hoger ligt? Is er sprake van het 'uitsmeren' van de volumes van grotere bedrijven over de kleintjes?Hoe staat het daarnaast met de betrouwbaarheid van de aantallen? In sommige branches is een steekproef van slechts 2 bedrijven genomen, dat kan toch niet betrouwbaar zijn? Is er ook onderzoek gedaan naar de verschillen in kopieergedrag binnen branches? In de overige zakelijke dienstverlening (waar Sumatra onder valt) zijn enorme verschillen tussen bijvoorbeeld advocaten en softwaremakers. Zouden wij moeten betalen voor hun kopieergedrag? Terwijl zij al zo goed verdienen…
geeluwacks
vanmorgen de aanslag binnen en ik ben nog steeds wit-heet, mijn 2 mans zaakje krijgt een aanslag voor 14.000 kopieen.niet dat we een kopieer apparaat hebben. 14.000!!!ze denken zeker dat we een copyshop runnen,nee, we maken websites. nederlands recht is gegrond op het "schuldig als bewezen" princiepe.zelfs de grootste moordenaar is pas schuldig als dit bewezen kan worden door justitie. maar nu, iedereen is schuldig aan illegaal kopieeren tenzij u aantoont dat dit niet het geval is, en dit kan door een ondertekende verklaring terug te sturen. ik begrijp wel dat bedrijven niet ongebreideld moeten kunnen kopieeren uit auteursrechtelijk beschermd werk maar als deze vage stichting netjes was geweest hadden ze eerst alle bedrijven een briefje moeten sturen met daar het vriendelijke verzoek op om aan te geven hoeveel kopieeeen er jaarlijks uit auteursrechtelijk beschermd werk wordt gemaakt en dat terug te sturen op een ONGEFRANKEERDE briefkaart. uiteraard "0" ingevuld maar nu begrijp ik dus dat als het verschil met de 14.000 te groot is dat je dit verschil nog eens extra moet gaan toelichten…. waarschijnlijk kunnen wij dus binnenkort een inval verwachten van stichting reprorecht,wellicht dat ze ons zullen aanklagen voor het niet hebben van een grote zerox copier omdat ze de (toekomstige?) wettelijk verplichte kopieer-tachograaf niet kunnen aanbrengen…….. om de 5 minuten heb ik de neiging om de telefoon te grijpen en deze tent eens goed te laten weten hoe ik er over denk,echter mijn compagnon is me steeds weer voor om de hoorn uit mijn handen te grissen,hij zegt dat je namelijk geen ruzie met dit soort instanties moet maken omdat ze je dan wel eens je flink het leven zuur kunnen maken.
Toine van der Heijden
naschrift: Martel Bakker Schut maakt bezwaar tegen het citaat aan het eind van bovenstaand bericht waarin de suggestie gewekt wordt dat hij 'blij' is wanneer de heffing slechts de helft opbrengt. Wanneer de onderzoeksgegevens geextrapoleerd worden, is er een potentiële opbrengst van meer dan 75 miljoen. De stichting heeft echter nog niet elk bedrijf een factuur gezonden. Bovendien is te verwachten dat veel bedrijven opgeven minder fte werknemers te hebben die minder kopiëren dan geschat. Daarnaast houdt de stichting rekening met een gewenningsperiode. Zowel Bakker Schut als Beemsterboer noemden desgevraagd 'de helft' als een opbrengst die tot tevredenheid zou stemmen. Het woord 'blij' is echter voor mijn rekening. Overigens heeft het Nederlands Uitgeefverbond optimistisch zestig miljoen aan opbrengsten voor ogen.
job
Nu ik het goed begrijp volgens de factuur van reprorecht doe ik ruim 9000 kopieen maken in 1 jaar en ik ga daarvoor ong 50 euro betalen.Als het nu zo is dat ik zoveel papier en inkt heb verbruikt kan ik dat dus met een gerust hart afschrijven bij de belasting.Met zoveel verbruik aan papier en inkt kan ik toch wel zo een 7 a 800 euro invullen plus mijn printer die wel de geest geeft na zoveel kopieen en als de belasting met vragen komt stuur ik ze wel door naar reprorecht want die kunnen bewijzen hoeveel ik aan papier en inkt verbruik. Wie bedenkt nu zoiets en wie maakt uit dat het onderzoek representatief is?Als je goed nadenkt is het toch belachelijk voor woorden.Dit kabinet had het over minder regeltjes.
Hans vd Kolk
1. Ik zit in een investeringsclubje… er staat niets op de balans behalve wat gelden en participaties. Dus geen personeel, geen machinerie etc. -> Of ik de vergoeding wil betalen over 17000 kopieen. 2. Zelf heb ik een 1mansbedrijf. Ik ben mijn eigen loonslaaf, geen kopieerapparaat etc.. -> Of ik de vergoeding wil betalen over 17000 kopieen. 3. Ik werk voor een (internet)bedrijf waar een aanslag is binnengekomen voor 70.000 stuks… yeah right, er werken 4 m/v die uit mijn hoofd eens in de week een kopie draaien… Ik wacht met smart op de eerste rechtszaak tegen deze zogenaamde stichting met een weldoordacht onderzoek… die gaan ze verliezen en dan volgen er meer 🙂 Ik hou met spanning de berichten in de gaten… Hans (die ook knap pissig is op deze manier van werken door de overheid).
Sandra van Gemert
Beste mensen, Laten we de handen ineen slaan. Ik zou graag voorgaan om samen met de bedrijven uit het MKB hiertegen te gaan protesteren. Een hele goede advocaat …… enz. - MKB hoe kunnen wij ons manifesteren?[ingekort] - Ga vandaag nog bezwaar maken tegen de vergoeding die men moet gaan betalen. - het aantal geschatte kopieen is bezopen. - het recht van een nederlander, dat justitie zal moeten bewijzen of men zich schuldig maakt aan het kopieren van auteursrechtelijk beschermde stukken. - Het onderzoek naar het aantal kopieen is niet deugdelijk. Hoeveel bedrijven zijn er in Nederland en hoeveel hebben ze hiervan onderzocht. En hoeveel van laatst genoemde hebben hieraan niet deelgenomen. Volgens mij kom je op een percentage van 0,02 uit. Lekker representatief! Lekker betrouwbaar! - Minder regels in Nederland?????? Zoals eerder genoemd moeten we zometeen vooruit betalen voor boetes voor te hard rijden. Voor het geval dat …. - Het geld gaat naar de grotere uitgevers. De auteursrechten van de kleine auteur gaat dan toch geheel verloren. Denk je dat iemand blij is als hij of zij de gekopieerde versie van Harry Potter deel 5 ontvangt. (Wie gaat er uberhaupt 5 uur achter een kopieerapparaat staan om dit te vermenigvuldigen). - Idee : Kopieerapparaat verstoppen en zeggen dat je nooit kopieen maakt.
Donders
Lijkt wel een thema voor een nieuwe parij, Kopieerbaar Nederland, met Sandra als voorzitter. Eventjes haar opmerkingen langs: "Laten we de handen ineen slaan. Ik zou graag voorgaan om samen met de bedrijven uit het MKB hiertegen te gaan protesteren. Een hele goede advocaat …… enz." => Kijk eens bij VNO-NCW, of MKB Nederland. "Het onderzoek naar het aantal kopieen is niet deugdelijk. Hoeveel bedrijven zijn er in Nederland en hoeveel hebben ze hiervan onderzocht. En hoeveel van laatst genoemde hebben hieraan niet deelgenomen. Volgens mij kom je op een percentage van 0,02 uit. Lekker representatief! Lekker betrouwbaar!" => De steekproefgrootte van Reprorecht was prima. Met een paar duizend respondenten kun je wel degelijk representatief onderzoek doen, mits zij willekeurig gekozen zijn en de non-respons niet te groot is. "Het geld gaat naar de grotere uitgevers. De auteursrechten van de kleine auteur gaat dan toch geheel verloren." => Dat heb je helemaal zelf uitgezocht, veronderstel ik.
Rudolf
Oh, wat ben ik heden blij. Mijn kopieervrijbrief is vandaag gearriveerd. Ik betaal voor 14000 kopiën (= euro 59,81) en dat voor mijn eenmansbedrijfje…. dat zijn er 50 per dag, hahahaha. dit wordt kicken, want vanaf vandaag mag ik dus alles kopiëren wat ik wil … en voor eigen gebruik verspreiden … Aanbieding: de nieuwe Harry Potter. Nette kopie, A5-formaat, voorzien van een mooi ringbandje. Tegen bijdrage voor handling af te halen in Amersfoort en anders kan ie met toeslag voor verzending op de post. Andere gratis kopieerdiensten op aanvraag. Ik kopieer alles: tijdschriften, boeken, you name it… DVD's mag ook al. Roept u maar! En let op: het kopieren is gratis… je betaalt een bijdrage voor handling. Ik denk dat ik een kopie-shop ga beginnen: free 4 all. Best aardig concept. Kunnen we gezamenlijk doen… soort Open Source Franchise. Wie meldt zich aan?
Robert
Ook wij hebben een factuur voor 18768 kopien. 86,99 euro. afgelopen jaar 1,1, FTE. Geen kopieerapparaat in huis. Zelfs geen scanner. Even goed nagedacht. Ik kwam op 10 x mijn eigen KvK uittreksel. Belachelijk deze overheidsactie! ….die mensen die bij deze stichting werken zijn zeker werklozen. Ieder normaal denkend mens die ergens anders kan werken gaat toch niet bij zo'n stichting werken….
tom
Nix aan het handje toch, er staat op de website dat het een aanbod betreft, die accepteer je niet en je stuurt je eigen bod terug. Je krijgt de kaart erbij! de getalletjes staan netjes op je copyteller dus klaar. Indien geen copier dan helemaal simpel dunkt mij, dan is het 0. als je niet autorijdt hoef je geen wegenbelasting te betalen, als je niet kopiert… maar whats next, 10ct heffing op elk blanco vel papier?
Hans
Natuurlijk snap ik dat iemand geld moet krijgen voor hetgeen die heeft geproduceerd. Dat is in elke branche zo, dus waarom niet bij de schrijvers, journalisten en uitgevers? Dat punt valt wat voor te zeggen, maar de oplossing is niet zo helder… In hun beredenering krijg ik een aanslag voor hondenbelasting. Niet dat ik een hond heb, maar het is gebleken dat gemiddeld elke Nederlander etc..Ik krijg een aanslag voor de wegenbelasting. Ik heb geen voertuig dat hieronder valt, maar aangezien elke Nederlander etc..Dit alles lijkt me niet korrekt, niet uitvoerbaar en al helemaal niet bewijsbaar… Nog maar even doorgaan: Wat doen ze als ik het scan i.p.v. kopieer?Wat als ik mijn scan uitprint? Ik wens de stichting veel succes. Ze zullen het nodig hebben, want voor zover ik kan zien gaat elke vorm van inkomsten op aan de proceskosten. Hans
Jan Bolder
Ben toch benieuwd hoeveel bedrijven weer gewoon betalen. Wij kopieren juist onwijs veel, er staan 3 van die zware Xerox dingen op de gang, die in totaal al 150.000 kopietjes hebben gedraaid, en wij worden ingeschat op 14.079 stuks ?? Tja factuur gaat maar weer de schredder in, kom met iets wezelijks, en aantoonbaars mister reprorecht.
ericinho
Ben ook erg benieuwd hoe de stichting gaat aantonen dat de gemaakte kopieen materiaal betreft waarop uberhaupt rechten rusten…
J. Adriaanse
Omdat het erop lijkt dat we met deze regeling van Reprorecht te maken hebben met een organisatie die, met de wet in de hand, haar eigen werkgelegenheid probeert veilig te stellen een goed idee dat indien het dan eventueel toch op betalen aankomt dit dan te doen in kleine bedragen.Bijvoorbeeld een factuur van 60 euro betalen in 6 x 10 euro met vermelding van alleen maar naam en adres van de betaler. Loopt die zaak daar vanzelf vast.Aktie: "laat ze giroblauw zien"
Lodewijk
Dhr. Beemsterboer zegt dat het onderzoek zorgvuldig is geweest. Eens even lezen.Onder andere onderwijs, non-profit, overheid, gezondheidszorg en vrije beroepen "zijn nog niet onderzocht". Dus: geen advocaten, geen tekstschrijvers, geen freelance consultants, geen gemeenten, ministeries en ziekenhuizen (specialisten!). Nou begrijp ik dat 'gewoon je verstand gebruiken' niet meer in de mode is, maar hoeveel kopietjes worden er in die contreien gemaakt denkt u? Waarom slaat u die branches over? Dat wordt nergens onderbouwd. Hoe is de verdeling in 2 grootteklassen verdedigbaar? Een enorm aantal bedrijfjes in NL bestaat uit 1 of 2 mensen. Mag ik de exacte resultaten en steekproefgrootte voor die grootteklasse zien? Rechtvaardigen de verschillen in kopieergedrag tussen deze 1 a 2 mans zaakjes en bedrijven van 25-49 mensen wellicht een betere indeling of komt dat uw portemonnee niet zo goed uit? Want hoeveel bedrijfjes van 1 a 2 mensen hebben een 'normale' kopieermachine die boeken en tijdschriften kan kopieren (deksel!) en een volume van 3000 kopieen per maand aan kan? Dat wou u toch niet doen met een op inkjet-technologie gebaseerde OfficeJet? Of met een losse scanner? Heeft u een cross-check gedaan met verkoopgegevens van fabrikanten? Uw aantal respondenten in de sector garagebedrijven was 75. Het totaal aantal mensen in deze branche is volgens u 114.168. Daarmee hebt u dus ongeveer 0,0007% van de branche in uw steekproef. Redelijk, vindt u? De branche 'overige zakelijke dienstverlening' behandelt u als branche. Ik zie dat daar zowel softwarebedrijven als schoonmakers onder vallen. Denkt u ook niet dat er tussen die twee grote verschillen zijn in kopieergedrag? Oftewel, verschuil je niet langer achter 'gerenommeerde onderzoeksbureaus' en durf er gewoon voor uit te komen: dit zuigt werkelijk aan alle kanten. Elke advocaat maakt hier gehakt van (en hij hoeft niet eens te betalen voor de kopietjes van het rapport, want niet onderzocht).
Lodewijk
En dan nog wat, het onderzoek baseert zich uitdrukkelijk niet op KvK gegevens om te vermijden dat slapende BV's etc. worden meegenomen in het onderzoek. Gezien de reacties verstuurt de Stichting echter wel vrolijk haar brieven naar dit soort 'bedrijven'.Dit gebeurt dus zonder enige vorm van onderbouwing vanuit het onderzoek. Dergelijke aanmaningen kunnen dus vrolijk in de versnipperaar?!
kopiekoningin
Beste Lodewijk, Je zegt dat je verstand gebruiken niet meer in de mode is, dit merk ik idd aan jouw posting. Als je ook maar even een folder van reprorecht of de site had bekeken, had je geweten dat de overheid al veel langer reprorecht betaald. En dus helemaal niet is overgeslagen!
Lodewijk
Ik zeg in mijn bijdrage alleen dat de overheid is *overgeslagen in dit onderzoek*. Misschien moet de kopieerkoningin naast kopiëren ook voor de lol eens lezen. Ik weet dat de overheid al betaalt. Maar als je een onderzoek houdt waarin je heel kopierend Nederland in kaart pretendeert te brengen, dan neem je die sector ook mee; al was het maar vanwege de grootte en ter vergelijking. (Tenzij hun afdracht niet gebaseerd is op werkelijk gemaakte kopieën?!) Daarbij noem ik nog wat beroepsgroepen die zijn overgeslagen en breng ik nog een aantal andere argumenten naar voren. Maar daar heeft de koningin der kopieën geen boodschap aan. Een bekend trucje dat wel vaker wordt gebruikt door debaters zonder echte argumenten. Op wiens loonlijst staat u eigenlijk?
Hans Anders
Lodewijk, de vergissing in je eerste bijdrage (suggereren dat overheid en onderwijs niks hoeven te betalen) gum je niet weg door in je tweede reactie opnieuw voor je beurt te praten. Overheid en onderwijs betalen al twintig jaar een kopieerheffing op een vergelijkbare basis. Is overal te lezen. Iedereen die weet hoe Google werkt, kan jouw argumentatie onderuit halen. Heb je helemaal geen debateertrucjes voor nodig.
Danny
Nieuws over de VNO oproep: http://www.zibb.nl/ondernemen/kantoorenauto_nieuwsbericht.asp?artnr=631684&versie=1
Lodewijk
Goed hoor, om te voorkomen dat deze discussie (zoals zo vaak) over de discussie gaat ipv over het onderwerp: het was een fout van mij om overheid en onderwijs in hetzelfde rijtje te noemen als advocaten, consultants en tekstschrijvers. Mea culpa. Dan nu graag een uitleg over:- waarom de vrije beroepen overgeslagen terwijl deze meestal zeer kennisintensief zijn?- waarom printjes en scans gewoon overgeslagen?- waarom een verdeling in slechts twee grootteklassen terwijl het onderzoek zelf al laat zien dat binnen een klasse in een branche de volumes uiteen kunnen lopen van 3000 tot 164.000 kopieën per jaar?- waarom voor sommige branches toch uitspraken gedaan ondanks een steekproef van 0,0007%?- waarom schrijft reprorecht wel 'slapende' bedrijfjes aan terwijl die uitdrukkelijk niet zijn onderzocht? En verder:- maak aannemelijk dat bijv. een industrieel bedrijfje van twee personen 34.000 kopieën per jaar maakt. Klopt dat met verkoopgegevens van kopieerapparatuur etc.?- maak aannemelijk dat bijv. binnen de zakelijke dienstverlening een schoonmaakbedrijf op net zoveel kopieën moet worden ingeschat als een adviesbureau (volgens het onderzoek)? En ik ga niet op Google kijken voor de antwoorden, ik heb alleen de PDF van het onderzoek voor me. Dat zou toch genoeg moeten zijn?
Ralph
Kreeg net een bericht van stichting reprorecht. Ik had opgegeven dat ik 10 kopieen heb gemaakt van mijn eigen KvK uittreksel. Nu zou ik daar 0,05 euro voor moeten betalen. Belachelijk als zelfs daar reprorechten over afgedragen moeten worden. In de brief staat dat de 0,05 cent om administratieve redenen tezamen met de aanslag over 2004 wordt geind. Ik zit al op 0 kopieen dit jaar! Wat een geld- en tijdverslindend orgaan die stichting reprorecht!
Anton
Iemand al iets vernomen van de club die de hele heissa in gang heeft gezet? Wij hebben bezwaar aangetekend tegen de heffing voor onze "standaard" 18.000 kopieën en onderbouwing verstrekt vanuit onze copier. Nog geen enkel bericht. Geen ontvangst bevestiging, niets!Andere ervaringen? Ik lees ze graag.