Innovaties getest op de Zwarte Cross: meer begrip voor dementie door VR en een festivalervaring rond big data

Met de Zwarte Cross gaat vandaag het grootste betaalde muziekfestival van Nederland en het grootste motorcrossevenement ter wereld van start. Van oudsher valt er tijdens dit weekend veel meer te beleven dan muziek en motoren alleen, en dat is zeker dit jaar het geval. Festivalbezoekers kunnen de komende dagen een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van verschillende innovaties. Bijvoorbeeld door in virtual reality (VR) te beleven hoe het is om dementie te hebben of door deel te nemen aan The Digital Data Divide – een festivalervaring rond big data. Deze innovatietests worden begeleid door Innofest.
Met virtual reality ervaren hoe het is om dementie te hebben
Het is de verwachting dat één op de vijf Nederlanders uiteindelijk dementie krijgt. Doordat mensen steeds langer thuis blijven wonen, wordt de kans steeds groter om iemand met dementie tegen te komen – of het nu in de supermarkt, op het terras of bij de kapper is. Onderzoekers van de Avans Hogeschool hebben een virtual reality testcase ontwikkeld waarbij je in verschillende situaties kan beleven hoe het is om dementie te hebben. De dementiebeleving in VR werd onder meer al getest door mantelzorgers en studenten verpleegkunde en nu dus door het brede publiek van de Zwarte Cross.
Cindy de Bot, associate lector Preventie binnen Verpleegkundige Zorg bij Avans Hogeschool, kijkt uit naar de testdagen. “Door mensen zelf te laten beleven hoe het is om dementie te hebben en daarover het gesprek met elkaar aan te gaan, hopen we meer bewustzijn en empathie te creëren. Je wil dat mensen met dementie zo lang mogelijk kunnen meedraaien in de maatschappij. Daarvoor is het belangrijk dat er meer kennis over de ziekte en de symptomen is, zodat er een dementievriendelijke samenleving ontstaat”, zegt De Bot. De onderzoekers zijn daarnaast benieuwd in hoeverre VR een goed middel is om mensen kennis te laten maken met een aandoening als dementie.
VR Dementie staat op vrijdag, zaterdag en zondag op Playa Exoticana.
Festivalervaring The Digital Data Divide: hoe ziet de toekomst vol data eruit?
Van gezondheidsapps tot smartwatches: we verzamelen steeds meer data over onszelf. Dit maakt het leven vaak makkelijker, maar op sommige gebieden ook gevaarlijker. Bij de festivalervaring The Digital Data Divide kunnen bezoekers ontdekken hoe de toekomst vol persoonlijke data eruit kan zien. Wordt het een utopie waarin alles perfect gaat of staat ons een dystopie te wachten?
Bij het ontwikkelen van The Digital Data Divide zijn mensen met achtergronden in onder meer gaming, zorg, onderzoek, ethiek en onderwijs betrokken. Initiatiefnemer is Sjors Groeneveld, hoofddocent Living Technology aan Hogeschool Saxion. “We ontwikkelden deze festivalervaring om op een ludieke en toegankelijke manier te onderzoeken hoe we het bewustzijn over de toegenomen rol van data in ons leven kunnen vergroten. Dat is hard nodig, want naast alle voordelen kan het massaal verzamelen van data ook een keerzijde hebben en spelen er vragen rondom ethiek, privacy en verantwoordelijkheid”, aldus Groeneveld. De aanwezigheid op Zwarte Cross stelt de onderzoekers in staat om de festivalervaring bij een breed en divers publiek te testen. “Zo kunnen we zien of deelnemers aan het denken worden gezet en of de ervaring een goed instrument is om het gesprek over data op te starten.”
The Digital Data Divide is op vrijdag, zaterdag en zondag te vinden op Playa Exoticana.
Circulaire zonnepanelen om je smartphone op te laden en een mobiele batterij voor foodtrucks
Hiernaast zijn er nog twee andere innovaties op het festival aanwezig om feedback van bezoekers en crew op te halen. Op de festivalcamping is Biosphere Solar te vinden. Deze vanuit de TU Delft ontstane startup ontwikkelt circulaire en reparabele zonnepanelen, en gaat zo de strijd aan tegen de toenemende afvalstroom van zonnepanelen. Bij hun Solar Oplaadstation kunnen campinggasten hun smartphone opladen met zonne-energie.
Op het backstage-terrein staan de ondernemers van Rent a Battery met hun PowerTrolley. Deze mobiele en modulaire batterij van 5 kWh moet foodtrucks van energie voorzien en daarmee een alternatief bieden voor de vervuilende dieselgeneratoren die nog vaak worden gebruikt. Tijdens de Zwarte Cross test de crew hoe gebruiksvriendelijk de batterij is.
Alle tests worden begeleid door Innofest en mogelijk gemaakt door samenwerkingspartners Regieorgaan SIA, Goeie Grutten, Avans Hogeschool en Saxion.
***EINDE PERSBERICHT***
Over Innofest – Festival Driven Innovation
In een tijd van uitdagingen die grenzen en generaties overstijgen, zijn bedrijven nodig die zowel voor profit als voor purpose gaan. Als stimuleringsprogramma is Innofest een welkome springplank voor innovatieve ondernemers die impact willen maken. Door in een zo realistisch mogelijke setting te testen halen ondernemers cruciale feedback op om hun producten verder te ontwikkelen. Daarom geeft Innofest startups de kans hun prototypes te testen: zowel op festivals en living labs als online. Zo helpt Innofest ondernemers om succesvol de stap naar de markt te zetten. www.innofest.co
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.