Deel dit artikel
-

Supporters willen regelgeving voor fan engagement platforms

De Football Supporters Association (FSA) wil dat er regelgeving komt voor crypto-gerelateerde platforms na het faillissement van IQONIQ dat in Monaco werd geleid door een Nederlander. Nogal wat fans zitten opgescheept met fantokens die niets meer waard zijn.

IQONIQ had tegen 2025 willen uitgroeien tot een groot wereldwijd fan engagement platform, nadat het al spraakmakende sportpartners had gecontracteerd. De twee pijlers waren een cryptomunt en een bijbehorend platform. Lux Media Investments zou 100 miljoen dollar hebben geïnvesteerd.

De onderneming had overeenkomsten met onder meer La Liga in Spanje, Crystal Palace, Olympique Marseille, AS Roma en Valencia. Ook werd een samenwerking aangegaan met partijen zoals de European Handball League, Formule 1 raceteam McLaren en ijshockeyploeg Chicago Blackhawks.

In Nederland raakte FC Groningen betrokken. Bastiaan Fehrman van FC Groningen zag in het platform ‘een mogelijkheid om de fanbase internationaal te vergroten’.

De door IQONIQ beloofde app kwam er echter niet, ook was volgens FC Groningen vooraf niet gecommuniceerd over de inzet van crypto’s. Het was de club puur te doen om de fan-engagement.

Het bedrijf fungeerde ook als een belangrijke sponsor van de voetbalclub. Tienduizenden euro’s aan sponsorgeld zijn volgens de Groninger nieuwssite Sikkom nooit uitbetaald.

Kort na de lancering was de inmiddels al wel gelanceerde munt die aanvankelijk voor 25 dollarcent werd aangeboden nog geen 5 dollarcent waard. Reeds in september 2021 werd de stekker uit het bedrijf getrokken, al is de site van het platform nog altijd niet offline gehaald.

Het is het tweede faillissement voor de Turkse ondernemer Kazim Atilla. Nog geen twee maanden na de officiële lancering ging in 2015 het zakelijke netwerk Infinagora op de fles. Er zou 3,5 miljoen euro zijn verbrand door het Rotterdamse bedrijf. ‘Een hele zure pruim’, reageerde Atilla bij Quote.

Het FD was ‘launching partner’ van InfinAgora. De uitgever stelde veel mediaruimte ter beschikking, vaak paginagrote advertenties.

Atilla vertelt aan Quote dat het veel moeilijker bleek het platform technisch in elkaar te steken, er kwam simpelweg geen eind aan de problemen met de software.

Ten tijde van het faillissementsverslag was Atilla voor de curator ‘onvindbaar’. Er werd volgens het verslag nauwelijks omzet gegenereerd, hoewel het bedrijf twintig mensen in dienst had. De curator constateerde naderhand dat de directe het aan kennis en kunde ontbrak om de plannen te verwezenlijken. Aan de boekhoudplicht was ook niet voldaan.

In 2014 dook de naam van de Turkse ondernemer al eens op in een rechtszaak die de Amerikaanse beurswaakhond SEC had aangespannen tegen de reeds meermalen veroordeelde oplichter Rodney D. Tringham. De Nederlander zou tot zijn netwerk behoren via Infinite Investments.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond