Achmea wil 103 miljoen van Telfort voor valse start NokNok

Bankverzekeraar Achmea houdt Telfort verantwoordelijk voor een grote vertraging bij de start van zijn gratis internetprovider NokNok in 1999 en eist 103 miljoen euro compensatie. De rechtbank verwerpt het verweer van Telfort, maar houdt iedere verdere beslissing aan, waaronder die over een eventuele schadevergoeding.
"We zijn blij met het tussenvonnis en bezig onze claim voor de rechtbank verder te onderbouwen", aldus een woordvoerder van Achmea. Op 12 juni mag Achmea haar klacht jegens Telfort voor de rechtbank verder toelichten.
De bankverzekeraar besloot in het voorjaar van 1999 middels NokNok de 2,2 miljoen klanten van de Achmea-vennootschappen gratis internet aan te bieden. Telfort moest de 'preferred supplier' van Scaramea worden, het internetbedrijf van Achmea, waar NokNok een dochter van is. Daarvoor vroeg zij Telfort de zogeheten 'interconnectiecapaciteit' te leveren. Scaramea moest hiervoor voor de eerste drie jaar 2,4 miljoen euro op tafel leggen. Telfort op zijn beurt zou van Scaramea een kick-back-vergoeding van 48,5 procent van de interconnectie-inkomsten ontvangen.
Om internetgebruikers via NokNok te laten surfen, zou Telfort in twee tranches – in september en oktober 1999 – 5000 zogeheten interconnectiepoorten aan de Achmea-dochter leveren. Met die poorten kan een verbinding met het netwerk van KPN worden gelegd. Maar Telfort verschoof een aantal keren de levering van de poorten en kwam uiteindelijk helemaal niet over de brug.
Omdat Telfort de afspraken niet nakwam, zo stelt Achmea, moest NokNok met andere partijen in zee gaan en daarvoor hoge kosten maken. Ook verloor Achmea door de vertraging naar eigen zeggen fors marktaandeel bij de op dat moment razendsnel groeiende markt voor gratis internet. Daarom eist Achmea nu 103,7 miljoen euro schadevergoeding wegens "vergeefs gemaakte kosten, inkomstenderving en vermogensverlies".
De totale verliezen van Scaramea worden door insiders geschat op ruim 36 miljoen gulden. In 2000 verkocht Achmea NokNok aan Newconomy, dat het samenvoegde met ISP Wish. Die twee werden eind vorig jaar weer eigendom van Tiscali, dat beide merken afschafte.
De rechtbank verwerpt het verweer van Telfort dat het pas relatief laat – op 23 augustus, enkele weken voor de lancering – daadwerkelijk zijn bestelling van Scaramea ontving. Die werd al eerder geplaatst, stelt de rechtbank. Telfort wist op dat moment ook al dat het de 5000 interconnectiepoorten niet op tijd zou kunnen leveren. Ook blijkt dat Telfort wel degelijk poorten in voorraad had, maar die voor zichzelf gebruikte of aan andere partijen verkocht, zoals internetaanbieders Concentric en World Online.
Telfort heeft in 1999 een tijdlang beweerd dat het de poorten niet kon leveren wegens technische problemen. Pas toen Scaramea zelf tijdens een bespreking ontdekte dat er te weinig poorten waren, gaf het telecommunicatiebedrijf toe dat het in feite om capaciteitsproblemen ging: het had onvoldoende poorten. Telfort legt tot slot een deel van de oorzaak van de 'internconnectieschaarste' bij KPN. Maar de rechtbank ondersteunt Achmea in zijn bewering dat Telfort veel te laat bij KPN aan de bel heeft getrokken, nadat de toekenning van interconnectiecapaciteit al had plaatsgevonden.
Telfort heet inmiddels O2 en is volledig eigendom van British Telecom. Zijn divisie voor datadiensten, BT-Ignite Nederland , is nu formeel partij in de zaak. Het bedrijf was maandag overigens onbereikbaar voor een nadere toelichting
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
9 Reacties
paul
Probeert Achmea zo de 80 miljoen die Scaramea er in 3 jaar doorgestookt heeft weer terug te verdienen? Scaramea bestaat niet meer, Noknok had de boot toch al gemist door (net als vele anderen) het klantenbestand van Achmea aan internet te willen helpen en hen zo nog meer polisjes in de maag te splitsen. Is niet gelukt, Nokdown is niet gelukt, MrFinch is niet gelukt, Wish niet gelukt, allemaal veel centjes gekost. Maar valt dit alles te verhalen op een paar poortjes die Telfort niet kon/wilde leveren? Dan zou Achmea de enige zijn die geld overhoudt aan een internet avontuurtje.
jan
Ik wist dat het slecht ging met Achmea (slechte beleggingen waardoor zij de pensioenen straks nog amper kunnen betalen) maar dit slaat alles. Ik denk dat ik ook maar eens wat mensen voor de rechter sleep, laat ik maar eens beginnen met de kpn want mijn telefoon deed het de hele week niet.Moet toch wel 10 miljoen euro op kunnen leveren.
Def Dalux
Het is niet zo dat de zaak nu plotseling speelt. Destijds heeft Scaramea direct al aan de bel getrokken met een kort geding! Het was immers zaak om eerste te zijn met gratis internet. Zoals je leest was NOKNOK al klaar voor de start in augustus maar door de malversaties van Telfort konden zij pas veel later launchen. En moest Scaramea een wurgcontract aangaan met de KPN. Lijkt me geen rare gang van zaken van Achmea!
Frank Braton
Eigenlijk heeft Achmea zich geld bespaart, wie weet hoeveel er anders verbrand zou zijn. Schoenmakers zijn geen fietsenmakers.
kees plat
In bovenstaande zaak zal de rechter als volgt oordelen: Indien Achmea kan bewijzen dat één ieder bedrijf dat door de vertraging van noknok een winst heeft behaald ter grootte van het bedrag dat door de eiser gevraagd wordt zullen wij deze zaak serieus in overweging nemen. Oftewel: Case dismissed!
def dalux
Het lijkt me logisch dat de basis van de uitspraak zal zijn dat er aangetoond moet worden hoe groot de winstderving van NOKNOK is en was. Hierbij moet uitgegaan worden van de waardecreatie.Vanuit de visie van first mover advantage was NOKNOK als eerste op de markt (let wel: augustus 2000!) en hadden zij dus een groter marktaandeel kunnen scoren waardoor het aantal leden en de waarde van NOKNOK groter was geworden met alle voordelen die daarbij komen kijken (bannerinkomsten, kick-backvergoedingen, waarde van NOKNOK etc.). Als je plan gebaseerd is op een aantal leden die mede door toedoen van Telfort niet behaald zijn, is Telfort deels schuldig en moet daar natuurlijk voor opdraaien tel daarbij de axtra kosten op voor de 'wurg'-contracten met KPN en je hebt een claim. Of dat precies 103 miljoen is, dat is aan de rechter. Case dismissed lijkt me derhalve wat kort door de bocht. Ik denk dat Achmea een goede kans maakt.
def dalux
In mijn reactie staat dat NOKNOK als eerste klaar was om op de markt te gaan. Ik schrijf daar dan 'Let wel augustus 2000!' dit moet natuurlijk zijn 'augustus 1999!' DIt was vroeg, de eerste concurrent Zon adverteerde in september en was pas life in oktober, naar ik me meen te herinneren.
kees plat
En Def, ik kan je vertellen dat Zon nog geen gulden winst heeft gemaakt, laat staan 103 miljoen euro winst.
def dalux
De vraag is niet hoeveel winst ZON of NOKNOK heeft gemaakt, maar hoeveel zij op hun topdagen waard waren en hoeveel winst zij hadden kunnen maken. Time will tell. Ben benieuwd naar de uitspraak. Wordt ook wel interessant daar de Telco's op het ogenblik ook niet echt de meest kapitaalkrachtige instituten zijn. Zal de kop worden "Claim van NOKNOK noopt Telfort tot surseance"?