Deel dit artikel
-

Anti-plagiaatsoftware naar de VS

Ephorus betreedt met haar software om plagiaat op het internet op te sporen na onderwijs en wetenschap ook de zakelijke markt. Uitgevers vormen het doelwit. Ook lonkt de Amerikaanse markt voor het bedrijf in Utrecht.

Afgelopen week werd bekend dat journalistenbond NVJ koos voor Ephorus om haar freelance journalisten een nieuwe dienst aan te bieden: het opsporen van vermeend plagiaat.

Ephorus is vijf jaar geleden opgezet door twee personen die tot dan in het onderwijs emplooi vonden. Ze zagen een gat in de markt gezien het groeiend plagiaat dat internet teweeg bracht in de academische wereld.

Nu is Ephorus marktleider in Europa met deze specialistische zoeksoftware met een indrukwekkende lijst met klantennamen, die uitstrekt van Zweden en Spanje tot aan Brazilïe en Puerto Rico. "Het gaat fantastisch. In Nederland maakt het overgrote deel van de universiteiten gebruik van onze software, en in Noorwegen nagenoeg alle universiteiten en hogescholen", vertelt Joep Chappin, medeoprichter en directeur van Ephorus.

Ook in de VS heeft Ephorus twee klanten, waaronder de prestigieuze Georgetown University in Washington. Maar Ephorus verkoopt er nog niet actief. Dat gaat binnenkort wel gebeuren. "Het wordt tijd om de oversteek te maken, want het marktleiderschap in Europa is een aansprekende basis om Ephorus in de Verenigde Staten over het voetlicht te brengen."

Hadewich Hoekstra, met Chappin oprichter van Ephorus, doet de verkoop. De marketing van Ephorus is slim: je kunt een testaccount aanvragen, waarna het bedrijf direct weet wie er geïnteresseerd is, met e-mail en telefoonnummer.

De marketing wordt binnenkort ook uitgebreid van de wetschappelijke naar de zakelijke markt. Chappin: "Dat wil zeggen naar de markt voor uitgevers. We beginnen met het benaderen van de hele grote uitgevers. Die speuren natuurlijk wel naar plagiaat, maar vaak niet systematisch."

De NVJ wordt klant met freelancers en het ANP werkt met software van Ephorus volgens de oprichters. Concurrentie komt er voornamelijk van een Zweeds bedrijf Urkund en ‘van wat Duitse start-ups’.

Met de diensten van Ephorus kan dat systematisch speuren wel plaatsvinden. Want het werkt tweeledig: je kunt het te controleren artikel in de zoekdienst plakken en die het werk laten doen. Daarnaast komt elk ingebracht artikel of fragment in een databank, waarna met periodieke scans steeds wordt gekeken of er wellicht nieuw plagiaat is.

Chappin en Hoekstra waren oorspronkelijk leraar. Het ondernemerschap bevalt hun opperbest. Zijn ze in voor verkoop van de toko? Chappin: "Het is altijd te koop. We willen best cashen, maar dan moet het aantrekkelijk zijn. Er is wel eens een bod gekomen. Maar in 2008 maken we voor het eerst winst, dus we kunnen ook heel goed zelfstandig verder. Dat praat makkelijker met kandidaten."

In 2009 zal de winst toenemen en zeker ook de waarde van het klantenbestand. Ephorus vangt immers jaarlijks inkomsten, dat wil zeggen zo’n 1 euro per student per jaar per licentie van de universiteit. Middelbare scholen betalen een vast bedrag daar ze armlastiger zijn, bijvoorbeeld duizend euro per jaar.

Het ontwikkelen van de software heeft Ephorus van begin af aan uitbesteed, bij Red Five, een open source softwaremaker in Woerden, waarbij ook gebruikgemaakt wordt van ontwikkelaars in Kiev, Oekraïne. Chappin: "Je krijgt daardoor een gezonde verhouding met de softwaremakers op afstand. Je laat maken wat je echt nodig hebt en je neemt het pas over als het echt goed is. Anders krijg je zo’n koffiezetcultuur waarbij er veel onderling wordt geregeld vanuit ad-hoc geformuleerde behoeften wat niet leidt tot de beste software."

Hij hangt het ‘less is more’ principe van Steve Jobs aan: tuig de kerstboom niet te veel op, maar doe vooral beter waar je al goed in bent. "Niet steeds nieuwe functionaliteit bedenken, maar je kernproces optimaliseren. Dat is belangrijk."

Er is immers nog genoeg aan uitbreidingen mogelijk, vooral richting beeld: plagiaat van foto’s en video moet op termijn wel onderdeel kunnen worden van Ephorus

"En alles is web-based. Dat is ook een onmisbaar principe vandaag-de-dag…"

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond