Deel dit artikel
-

Belgisch bedrijf start met online DVD-verhuur

Update Vanuit Gent is het bedrijf Zenobe gestart met de verhuur van DVD's via internet. Abonnees in de Benelux kunnen op de website een keuze maken uit duizend films, de DVD wordt vervolgens via de post thuisbezorgd en kan ook via de post weer geretourneerd worden. Het bedrijfsmodel lijkt sterk op dat van het Amerikaanse Netflix.

Netflix ging eerder dit jaar naar de beurs (Nasdaq) en wist daarmee 82,5 miljoen dollar aan nieuw kapitaal aan te trekken. Beleggers waren enthousiast over het bedrijfsmodel, en met name ook over de grote groep klanten die het bedrijf aan zich had weten te binden. In augustus telde Netflix rond de 670 duizend leden, het bedrijf is echter al wel enkele jaren actief.

De leden betalen Netflix 19,95 dollar per maand en mogen daarvoor onbeperkt DVD's huren uit de catalogus van twaalfduizend titels. Leden mogen maximaal drie exemplaren thuis hebben, de DVD's worden per post gestuurd en worden vergezeld van een 'portvrije' retour-enveloppe.

Het model van Zenobe is een natuurgetrouwe kopie van Netflix. "We zijn in grote lijnen wel door hen geïnspireerd", zegt Philippe Creytens, die Zenobe heeft opgericht samen met Stephan Creytens. Beide zijn al enige tijd werkzaam binnen internet en e-commerce in België. De eerste richtte woonportaal Brenda.be op en werkte bij websitebouwer Icon, Stephan Creytens werkte als senior account manager bij Qxl en MSN. Het bedrijf is gefinancierd met privé-kapitaal en telt nu vier medewerkers.

Toch zijn er verschillen tussen Netflix en Zenobe. Creytens: "Op enkele gebieden hebben we wel wijzigingen doorgevoerd, zoals in de mogelijkheden voor betalen. Wij bieden ook machtiging aan." Het abonnementsgeld bij Zenobe ligt met dertig euro per maand ook hoger dan bij Netflix, maar volgens Zenobe valt het wel mee met het prijsverschil. "Bij Netflix moeten abonnees nog salestax betalen, waardoor de prijs ongeveer 25 dollar wordt", zegt Creytens.

Zenobe start met duizend titels op voorraad en richt zich vooralsnog alleen op de Nederlandstalige markt. "In België zouden we ook de Franstalige bevolking kunnen bedienen, maar dan wordt het een stuk gecompliceerder, bijvoorbeeld als het gaat om het aanbieden van films met ondertiteling." Het gehele proces rond het versturen van DVD's handelt Zenobe zelf af, het zegt wel in gesprek te zijn met strategische partners, zoals filmdistributeurs en DVD-fabrikanten en "hoopt binnenkort" enkele samenwerkingsverbanden te kunnen sluiten.

Binnen een jaar verwacht Zenobe ongeveer duizend klanten te hebben. Dat lijkt niet veel, wanneer het bedrijf zegt dat de markt voor DVD-verhuur in potentie twintig miljoen consumenten telt en het cijfers aanhaalt van de NVPI (Nederlandse Vereniging van Producenten en Importeurs van beeld- en geluidsdragers), waaruit zou blijken dat de markt voor DVD-verhuur in Nederland een waarde heeft van 26,5 miljoen euro. "We willen de zaak nuchter aanpakken", verklaart Creytens. "We hebben er geen belang bij om hoge verwachtingen te wekken die vervolgens niet ingelost kunnen worden. Er is al bijna niemand meer die gelooft in e-commerce, om het zwart-wit te stellen, daarom pakken we het nuchter aan. We willen niet het volgende dot-bom verhaal worden."

Opvallend in dat opzicht is dat eerst op de site te lezen was dat het bedrijf verwacht de grootste aanbieder van DVD-verhuur in Europa te worden. De tekst bleek later aangepast, het zegt nu de grootste in de Benelux te willen worden. "Er zaten nog wat inconsistenties in de tekst", zegt Creytens. "Die omschrijving moet u maar met een korreltje zout nemen. We zijn echter de eerste in Europa die DVD-verhuur aanbiedt, onderhuids ligt die ambitie er daarom wel."

Deel dit bericht

7 Reacties

dvdfreak

Leuk hoor zo'n initatief, maar een paar kanttekeningen (sorry kan het niet laten): - * 30,-/ maand? daarvoor kan ik 10 films bij de videotheek huren (collectie +- 2000) En zoveel kijk ik er niet per maand!- pakketje met 3 dvd's komt mijn brievenbus nooit door (woon in Amsterdam) -> afhaal bericht, ga maar naar het postkantoor.- ze moeten ook weer terug… videotheek is om de hoek, postkantoor is toch ff trammetje pakken. Anyway, dat het in Disneyland USA werkt, wil niet zeggen dat het werkt in een land met alles om de hoek. Desalniettemin wens ik jullie veel succes! (ps: misschien is het een idee om een netwerk met inleverpunten aan te leggen?)

Sjoerd van Gelderen

In reactie op 'dvdfreak' het volgende: de voordelen van Netflix en Zenobe liggen meer in gemak en assortiment dan in prijs. Het assortiment is groter dan in de gemiddelde videotheek. Verder hoef je je geen zorgen te maken over late fees als je dagfilms weer eens een weekje ongebruikt op de vensterbank liggen. De dvd's worden bij Netflix niet in originele doos gestuurd, dan passen er 3 makkelijk door een Amsterdamse brievenbus. Verder is bij mij de videotheek nog altijd verder weg dan de brievenbus, en die staan echt niet alleen bij postkantoren. Overigens heeft Netflix juist in dichtbevolkte gebieden in US haar grootste penetratie. Convenience is hier dus niet dat de videotheek zo ver is, maar dat je altijd 2-3 films in huis hebt, te kiezen uit een grotere collectie, zonder zorgen over terugbrengen, uit te zoeken in de baas z'n tijd. Wil je trouwens echt een business maken hiervan, dan moet je wel over de grens, en daar is de verhuurmarkt minder gefragmenteerd dan in Nederland. Ook is op lange termijn je model fragiel, omdat je bestaat bij de gratie van een distributiemodel dat eens overbodig gaat worden. Zal wel even duren, maar het komt uiteindelijk wel.

kaekel

Lees even de website!-voor 30,- per maand kun je onbeperkt aantal titels kijken, enige limiet is de ptt-verzendtijd. Als je een beetje doorkijkt kun je ongeveer 25 dvd's bekijken per maand.- de dvd's passen prima door de bus, aangezien ze per stuk verzonden worden- de dvd's kunnen gewoon terug in de brievenbus, bij mij in de buurt zijn er meer brievenbussen dan videotheken… Misschien toch ook iets voor de Benelux?

Robert van den Belt

Ik denk dat het probleem bij dit model niet zozeer in de problematiek van distributie e.d. ligt maar meer dat ze zich verkijken op de soort consument. Een geschatte marktwaarde van 26,5 miljoen euro is natuurlijk prachtig, maar hebben ze er wel over nagedacht dat er maar een heel klein gedeelte afkomstig is van de diehard video/dvd kijkers? Het grootste gedeelte van de videotheek-klanten komt uit de lagere tot middelbare klasse. Deze mensen huren af en toe een videootje en weten vaak niet wat ze gaan huren tot ze in de videotheek zelf staan. Het enige echt grote voordeel van dit concept zie ik zelf in het wegpoetsen van de verlengingskosten. Maar als ik 3 dvd-tjes in de maand huur mag ik ze toch heel wat langer houden dan een dag wil ik op een maandbedrag van 30 euro komen!

Lou

Mooie kopie van Netflix, maar toch enkele bemerkingen.1. Iedereen beseft dat dit systeem een kort leven beschoren is. Vandaag hebben we betaalzenders die 24/24 u. een breed assortiment van films aanbieden. Enkel de interactiviteit ontbreekt hier. Binnenkort (?) hebben we echter interactieve televisie, waar je films zelf kiest voor een kleine abonnementsprijs. Wanneer dit zover is, heeft Zenobe geen bestaansreden meer. 2. Hieruit kan je enkel concluderen dat Zenobe een bedrijfje is van snelle poenscheppers. "Nu het nog kan, en inspelend op het nieuwe ervan, gauw wat geld meepikken". Niks mis hiermee. 3. Iets over de technische kant van de zaak: de truuk van het systeem ligt in een soort psychologisch bedrog, waar veel consumenten zich door laten beetnemen, ook bij andere producten.Het systeem wil je immers laten geloven dat je "zo veel DVDs kan bekijken als je maar wil": technisch is dit natuurlijk niet juist, omdat je beperkt bent door het aantal DVDs dat je tegelijk in huis kan hebben. Wanneer je de zaak uitrekent, kan je redelijkerwijze niet meer dan 25 DVDs per maand bekijken. Zeer strikt genomen, maar dit is misschien overdreven, gaat het om een zaak van bedrieglijke reclame. Je kan immers nooit "zoveel films bekijken als je maar wil".En als je de zaak nog verder uitrekent, zal de gemiddelde klant niet meer dan 10 à 15 stuks per maand kunnen bekijken (hij is gebonden aan weekends en feestdagen, waneer de post niet werkt; het psychologische bindingseffect van films bij te houden tot het weekend is, enzovoort). 10 à 15 DVDs voor 30*: de videotheek om de hoek doet bijna net zo goed.Tenslotte nog een zeer subtiel truukje ontmaskerd: het is gebaseerd op een contradictie waar je zó overleest. Enerzijds wordt immers gezegd dat je de DVDs "zo lang bijhoudt als je maar wil" maar anderzijds dat je "er zoveel bekijkt als je maar wil". Lang bijhouden is weinig verschillende DVDs bekijken. En daar ligt de pik-die-winst-truuk. Het tijdmanagement van Zenobe is cruciaal: hoe minder verschillende DVDs een klant per maand bekijkt, hoe minder verzendkosten Zenobe heeft, en hoe meer winst het overhoudt. Twee tegenstrijdige argumenten worden zo subtiel samengebracht dat je er als consument door wordt gegrepen, zonder het bewust te weten. 4. Enfin, net zoals Netflix bespeelt Zenobe op een mooie wijze het onbewuste van de consument. Het creëert eerder een vraag dan dat het inspeelt op een bestaande vraag. Dat de consument zich haast laat bedriegen waar hij bijstaat (zie hierboven), is niks nieuws. In die zin is Zenobe ook niks nieuws, maar enkel een geldmachine die vermoedelijk serieus zal scoren.

R. Simon

Zenobe is niet het eerste bedrijf dat DVD's verhuurt in Nederland. Onlangs is {video2go.nl; http://www.vidoe2go.nl } van start gegaan, met als proeflocatie Ypenburg in Den Haag. De DVD's, games en zelfs de huur van hardware wordt thuis bezorgt en weer afgehaald. Men kan er zelfs popcorn bij bestellen. Het hele concept kan bovendien door bestaande videotheken gekocht en/of geleasd worden. De back-office heeft alle denkbare functionaliteiten. Van automatische facturering, e-mail response systeem, automatische mapping van nieuwe DVD's, enz. Binnen een paar dagen kan elke nieuwe ondernemer zo van start gaan met dit systeem. Suave Interactive heeft het systeem zelf ontwikkeld en gefinancieerd.

Bas van Reeuwijk

Ik ben reeds sinds september een zeer tevreden gebruiker van Zenobe. Hier mijn bevindingen: - Prijs is met 30 euro hoger dan dat ik zou betalen in een videotheek voor het aantal films dat ik per maand huur. (5 a 6 per maand).- Ontvangen van DVD's is geen enkel probleem. De DVD wordt in een normale envelop verzonden, past door elke brievenbus.- Versturen is ook geen probleem. De envelope waarin je de DVD ontvangt is tevens de portvrije envelope waarin je hem weer terug stuurt. Overal is er wel een brievenbus te vinden.- Meestal na drie of vier dagen nadat je een DVD hebt teruggestuurd heb je er een voor terug.- Je hebt altijd twee of drie te kijken DVD's in huis.- DVD's zijn in prima conditie. Mijn ervaring met videotheken is wat dit betreft erg slecht (krassen, vette vingers etc.)- Assortiment is goed en wordt regelmatig aangevuld.- Gemak is groot doordat ik niet meer afhankelijk ben van openingstijden, beschikbaarheid en de tijd die ik wil nemen om de DVD te bekijken. Voor mij is het gemak van Zenobe een van de doorslaggevende factoren geweest om deze dienst te gebruiken. Het heeft er zelfs voor gezorgd dat ik minder DVD's ben gaan kopen. Nog even een reactie op de punten die Lou aanvoert: 1. Films op (betaal)TV en DVD hebben verschillende releaseslots. Films zullen ALTIJD eerst op DVD uitkomen voordat ze op TV en betaal TV worden uitgezonden. De volgorde is:Bios -> Verhuur -> Verkoop -> Prime betaal TV -> betaal TV -> gewoon TV.Dit is een van de wetmatigheden van de filmindustrie en vooral bedoeld om de opbrengst van een film te maximaliseren. Dit is ook een van de redenen waarom betaal TV nog niet van de grond is gekomen.2. Snelle poenscheppers? Ze leveren een (prima) dienst, daar moet je voor betalen. Niets mis mee.3. Dit argument vind ik ver gezocht. Waar zit het bedrog ? Je kan zelf uitrekenen hoeveel films je huurt per maand en dit afzetten tegen de prijs die Zenobe rekent en het gemak dat je hiervoor ondervind. Ze beloven niets dat ze niet waarmaken. De DVD's worden keurig verzonden en je wordt prima op de hoogte gehouden wanneer een DVD is ontvangen en een nieuwe onderweg is.4. Bottom line is: Je betaalt voor een stuk gemak. Net zoals je meer betaalt bij albert.nl voor het bezorgen van boodschappen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond