Deel dit artikel
-

eBuddy lanceert mobiel chatprogramma

Het Nederlandse chatbedrijf eBuddy, met wereldwijd 30 miljoen geregistreerde gebruikers, publiceert een programma waarmee gebruikers via de mobiele telefoon kunnen chatten. Het programma ondersteunt, net als de website, de chatdiensten van MSN, AOL en Yahoo. “Hiermee willen we gebruikers meer laten terugkomen naar eBuddy”, aldus directeur Jan-Joost Rueb.

Vandaag publiceert eBuddy uit Amsterdam een Java-versie van zijn chatprogramma. Via de dataverbinding van hun mobiele telefoon hebben gebruikers nu ook hun chatvrienden van MSN, AOL en Yahoo Messenger live in hun broekzak zitten. Het bedrijf speelt in op het groeiend aantal bellers dat flat fee-abonnementen neemt bij providers als KPN, Vodafone en T-Mobile. Daarmee hoeven zij zich geen zorgen te maken over onverwacht hoge maandafrekeningen voor Gprs- of Umts-gebruik.

In het voormalig onderkomen van een optiehandelaar, grenzend aan het oude ABN Amro-gebouw bij de Keizersgracht in Amsterdam, is commercieel directeur Jan-Joost Rueb in gesprek met Emerce. "Vorig jaar hebben we via een investeringsbedrijf 5 miljoen euro nieuw kapitaal opgehaald. Dat geld hebben we de afgelopen maanden gebruikt om de webversie van eBuddy te vernieuwen en een J2ME-versie van de dienst te bouwen." Collega Jan-Joost Kraal (oud-Telfort): "Deze doet het op meer dan 300 verschillende toestellen. Zeg maar 80 tot 90 procent van alle recente mobiele telefoons."

Operationeel winstgevend

eBuddy behoort samen met Zylom en Spill Group uit tot de drukste webbestemmingen van Nederland. Alledrie partijen zijn in hun respectievelijke vakgebieden wereldspelers en hebben maandelijks meer dan 10 miljoen unieke bezoekers.

Het bedrijf hoopt voor het einde van 2007 op operationeel niveau volledig winstgevend te zijn. Rueb: "We verkopen maandelijks 1 miljard banner impressies wereldwijd." De weinige concurrentie die eBuddy heeft, drijft financieel volledig op geld van durfkapitalisten. Meebo.com uit Amerika is de grootste. Meebo heeft vooralsnog geen verdienmodel, maar heeft voldoende geld om het nog drie jaar uit te houden. Rueb: "Dat is een keuze die je maakt. Soms overwegen we nieuw kapitaal aan te trekken voor meer en nog betere mensen. Maar de eerste externe financiering is nog niet op en goede mensen zijn moeilijk te vinden."

Meebo en eBuddy hebben naar eigen zeggen 90 procent van de markt voor webchat in handen. "Sinds vorig jaar hebben we nog geen nieuwe diensten gelanceerd. Toch is het aantal gebruikers met 60 procent gegroeid, en de chattijd met 150 procent gestegen." Dit zal naar eBuddy’s verwachting aanzienlijk stijgen na de lancering van nieuwe versies deze maand.

Zoeken naar meer distributiekanalen

Technisch heeft het bedrijf zijn zaken grotendeels op orde. De webservers, gestationeerd op Schiphol en het Californische San Jose, verwerken maandelijks 11 miljoen unieke gebruikers. Daarnaast worden de WAP-pagina's, die een basale mobiele chatdienst faciliteert, maandelijks 1 miljoen chatters verwerkt. De commercieel directeur: "Die gebruikers loggen gemiddeld 3 keer per dag in."

De vandaag gepresenteerde mobiele chatter is een downloadbaar programma. Door een positie te claimen in het menu op mobiele telefoons hoopt eBuddy zijn geregistreerde gebruikers nauwer aan zich te binden. Volgens Rueb zijn er nog te veel gebruikers die zich eenmalig aanmelden en de dienst daarna amper meer gebruiken. "De churn", het verloop "is nog te hoog." Hoe hoog het aantal weglopers is, houdt hij voor zich.

Met het verschijnen van een mobiele client wil het Amsterdamse bedrijf ook offline distributiekanalen benaderen. De leiding van het bedrijf heeft gesprekken gevoerd met verscheidene Nederlandse telecomaanbieders, maar ook internationale distributeurs en toestelfabrikanten. "We hebben nog een vacature nog iemand die het relatiebeheer met mobiele carriers wereldwijd verzorgt."

Om het bereik op het web te vergroten, ontwikkelt eBuddy een 'plug-in' voor Netvibes, een populaire dienst om gepersonaliseerde startpagina's mee te maken. Daarnaast overweegt de directie om een API vrij te geven waar externe ontwikkelaars, bijvoorbeeld Facebook of mashup-makers, mee aan de slag kunnen. Rueb: "We zijn er nog niet uit of het een publiekelijk toegankelijke of afgeschermde API wordt. Het vergt nogal een aanpassing van de organisatie."

Deel dit bericht

15 Reacties

wouter

Mooi om te zien dat een Nederlands bedrijf voorloopt in de (mobiele) ontwikkelingen. Ben benieuwd hoe het programma zal bijdragen aan het succes.

Kooes Koets

Gelukkig bestond dit nog niet. http://www.shapeservices.com/en/products/details.php?product=im  Ongelooflijk hoe dit soort breedbek kikkers nog aandacht en geld krijgen ook.

Gerrit

Moet het nog niet bestaan dan Kooes? Ik zag trouwens dat ze ook een nieuwe (beta) versie hebben gelanceerd van hun web client. Ziet er allemaal superstrak uit. Mooi dat een Nederlands bedrijf zo ver voorop loopt in web-applicatie ontwikkeling!

Gerrit

Moet het nog niet bestaan dan Kooes? Ik zag trouwens dat ze ook een nieuwe (beta) versie hebben gelanceerd van hun web client. Ziet er allemaal superstrak uit. Mooi dat een Nederlands bedrijf zo ver voorop loopt in web-applicatie ontwikkeling!

Gerrit

Mag je alleen iets maken als het nog niet bestaat Kooes?  Ik zag trouwens dat ze ook een nieuwe (beta) versie hebben gelanceerd van hun web client. Ziet er allemaal superstrak uit. Mooi dat een Nederlands bedrijf zo ver voorop loopt in web-applicatie ontwikkeling!

Bjorn

Op http://www.getjar.com/products/603/IMHere vind je een soortgelijk porgramma voor de mobiel, een MSN client. Sinds 4-1-2005 al beschikbaar! Gemaakt door funrungames, een Nederlands bedrijf! We liepen dus al wel voorop 🙂

Luc Demarteau

Ja, en in 2001 was een dergelijke mobiele applicatie al gebouwd door het Nederlandse Splendo in samenwerking met Motorola Benelux, destijds gepresenteerd op de mobile & wireless beurs. Het knappe van Ebuddy is meer het business model erachter. Er zijn inmiddels tig gratis mobiele IM programma's; het lastige is alleen om er geld mee te verdienen. Schijnbaar lukt dat Ebuddy dus naar eigen zeggen.

Koos Koets

Wat een grap, je hebt 30 miljoen gebruikers (ik had er nog nooit van gehorod), je denkt een businessmodel te hebben om te verdienen, en dan zou je kapitaal moeten ophalen, oja men zit aan de keizersgracht………Iemand een wetje maken om een fles champagne dat dit bedrijf over 5 jaar dood is?

Constance

Naar iedereeen. Waar ebuddy zich in onderscheidt, is dat je het web-based gebruikt dus ZONDER te downloaden. Dus de voorbeelden van soortgelijke bedrijven die gegeven zijn, zijn hierbij ontkracht! Mannen, zeg wat nadat je verdiept hebt in een onderwerp.

Bjorn

Naar Constance, Dit artikel ging over het mobiel chat programma, WEL een download dus. Daarnaast hebben ze ook een web-based versie zonder download.  Wat ze echter claimde was dat ze met hun mobiele chat programma zo innovatief bezig waren. Dat is dus niet zo. Beter verdiepen in het onderwerp jongen!

Gijs

Naar Koos Wat makkelijk ben jij – als jij het niet kent – zal het wel niet bestaan. De heren van ebuddy hebben de afgelopen jaren als een van de eerste webmessenging geintroduceerd en daarmee autonoom van niets naar 30 miljoen klanten verspreid over de hele wereld – een prestatie van jewelste! En dan hebben we Anonieme Koos die het nodig vind om vanachter zijn PC deze prestatie af te kraken. tjonge jonge – wat een prestatie.. Loser…Als je het beter kan – doe het dan!

koos koets

@gijs, als het zo een enorm succes is, leg me dan eens uit waarom je met 30 miljoen gebruikers nog steeds extern geld nodig hebt?10 miljoen had je ook kunnen ophalen door aan elke gebruiker 30 cent extra te verdienen….

koos koets

@gijs, als het zo een enorm succes is, leg me dan eens uit waarom je met 30 miljoen gebruikers nog steeds extern geld nodig hebt?10 miljoen had je ook kunnen ophalen door aan elke gebruiker 30 cent extra te verdienen….

Gijs

@koosHeb jij wel eens gehoord van investeren? Groei? Tuurlijk kan je met je eigen geld en inkomsten proberen je groei te waarborgen. Duurt wat langer. Je kan er ook voor kiezen om dit geld extern aan te trekken: investeerders, banken, etc…. les 1 in bedrijfsvoering. Hoe denk je dat het gaat bij andere ondernemingen? Heb jij wel eens gevolgd hoe bijv emerce, quote, tweakers maar ook sites als google etc. aan hun geld zijn gekomen???? Waar ik je vooral op wil wijzen is dat dit niet een stel knuppels zijn die zonder businessplan een paar miljoen willen scoren maar juist zichzelf hebben bewezen door tegen de markt in een bedrijf neer te zetten…. Pas na 3 jaar externe financiering aantrekken vind ik erg knap!!

Koos koets

@Gijs, Tweakers heeft nooit externe financiering gehad tot het moment dat ze zijn overgenomen. Daarnaast is het nogal vreemd dat als je marktleider bent, 1 miljard ads verkoopt, en al bijna 5 jaar bestaat, je nog steeds niet je eigen broek kan ophouden. Give me a break.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond