Deel dit artikel
-

Europa: Nederlandse kabelmarkt mag open

Er komt meer concurrentie op de analoge en digitale kabel. De Opta mag van Europa Nederlandse kabelbedrijven ertoe dwingen om de radio- en tv-signalen van derde partijen, die kale kabeltoegang huren, door te geven.

Dat maakte toezichthouder Opta bekend met een mededeling op zijn website. De beslissing neemt een belangrijke drempel weg voor nieuwe toetreders tot de markt, die zich tot op heden gehinderd zagen door de netwerkeigenaren. Brussel neemt die horde weg.

UPC en Ziggo moeten zowel hun digitale als analoge net open stellen voor derden. CAIW en Delta zijn enkel verplicht om digitale signalen van alternatieve tv-aanbieders af te leveren aan de consument. KPN mag van de toezichthouders geen gebruik maken van de toegangsverplichting. Kabelbedrijven hebben immers, zo redeneert Europa, ook geen toegang tot KPN’s vaste netwerk.

De Europese beslissing bekrachtigt de mening van de Opta en een besluit van het College van Beroep voor het bedrijfsleven tegen UPC.

Hierdoor worden situaties mogelijk die zijn te vergelijken met die in de mobiele telecomsector, waarbij voorbeeld Albert Heijn en Rabobank toegang en capaciteit huren op mobiele netwerken om onder eigen vlak telecomdiensten aan te bieden. Partijen als SBS en RTL maar ook grote adverteerders kunnen zelf programmeringen samen gaan stellen. Ze krijgen daarmee een directe afrekenrelatie voor geleverde tv-diensten met de consument. Deze betaalt ook buiten de kabelbedrijven om direct aan de zender.

In het voorjaar begon Youca de strijd om toegang tot de kabelnetten. Dat is een initiatief van Peter Jelgersma en oud-OCW-topambtenaar Harry Kramer. Jelgersma stond ook aan de wieg van Digitenne.

Deel dit bericht

1 Reacties

Bas Groot

It's about time!  Vanaf het allereerste begin van de commercialisering van de kabel is de consument het slachtoffer geweest van dotcom-hypergroeipolitiek, machtsmisbruik van John Malone en zijn trawanten. De gemeenteambtenaren en programmaraden waren absoluut niet opgewassen tegen deze gasten en lieten zich sputterend voor het karretje van de kabelaars spannen. De stem van de televisiekijkende burger is schitterend verwoord in de legendarische monoloog van Hans Sibbel over "UPC geeeeft kanaaaalen dubbeeeel doooooor".  Nu het na 15 jaar machtspolitiek een gepasseerd station is geworden omdat interactieve televisie definitief kansloos is tegen internet, (hoe zou dat toch komen, gentlemen?) beginnen we eindelijk eens over gereguleerd opengooien van de kabel. Beter laat dan nooit, maar toch wel veel te laat. Wat dat betreft is het net zo'n spuit-elf case als Opera die nu nog tegen Microsoft te hoop gaat lopen over het meeleveren van Internet Explorer, 10 jaar nadat de markt verdeeld is tussen 2 gratis giganten.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond