Deel dit artikel
-

HuizenZoeker deelt informatie met anderen

De zoekmachine voor koophuizen, HuizenZoeker, heeft een gratis API beschikbaar gesteld. Hiermee is het mogelijk om het huizenaanbod van de site op een website te plaatsen. Volgens oprichter Jan-Willem Tusveld is het ‘vreemd dat anderen nog niet in dit gat zijn gesprongen’.

De metazoekmachine haalt de informatie weg bij een aantal huizensites en grote makelaars. Uit dit doorzoekbare aanbod kunnen mensen nu dankzij de API een keuze maken wat ze willen tonen op hun website. Tusveld: "Als je kijkt naar de ontwikkeling van het internet is het vreemd dat anderen nog geen open API’s beschikbaar stellen. Wij zijn als eerste in dat gat gesprongen."

Huizenzoeksite Funda geeft geen API’s vrij. Jaap daarentegen is wel degelijk al in dit gat gesprongen zo laat Hans Voorn van Jaap weten: "Wij bieden ook een API aan, alleen doen wij dit wat gerichter, bijvoorbeeld aan overheden, provincies of gemeenten. hier zijn we nog mee in gesprek. Onze API is gratis wanneer er wordt gedeeplinkt naar onze site, net als HuizenZoeker doet. Wanneer men de volledige content op de site wil, dan is de API niet gratis."

HuizenZoeker heeft als verzamelaar van het woningaanbod op de andere site een belang bij het verspreiden van informatie om zo meer publiek naar de site te lokken.

Geen reactie

HuizenZoeker heeft nog geen reactie gekregen van de andere huizenzoeksites. "Wij bieden via de API nu de zoekfunctie open aan. Bezoekers klikken weer door naar onze site en van daaruit weer eventueel naar de betreffende huizenzoeksite waar het object vandaan komt. Het bezoek dat anders via ons terecht komt bij die sites neemt alleen maar toe, ik denk dat ze er wel positief tegenover staan", aldus Tusveld.

De huizenzoekmachine kreeg veel vraag van andere partijen om een samenwerking aan te gaan op een specifiek deel van het aanbod op de site. "Onze techniek is snel, waarom zouden we dat niet delen met anderen? Je kan beter een API beschikbaar stellen om aan deze vraag te voldoen", meent Tusveld.

Volgens Jeroen Wilhelms, marketingmanager bij Funda, is de online markt voor huizensite als het ‘Wilde Westen’ waarbij ‘sites het aanbod overal met elkaar delen: "Het verbaast me niet. Het is de longtail-insteek, maar ik vraag me af of het wat bijdraagt aan de vindbaarheid van de huizen." Hij vraagt zich af of dit model gaat werken voor de huizenmarkt. "Ik denk dat het de markttransparantie niet gaat ondersteunen. Je kan nu misschien wel alle appartemeneten in Tjietjerkstradeel op één site vinden, maar bij ons kan je die ook vinden. Mensen gaan al acht jaar naar Funda, dat zullen ze blijven doen."

Appartementen in Haarlem

De API stelt de hele zoekfunctionaliteit van de huizensite beschikbaar. Ontwikkelaars krijgen de mogelijkheid om zelf een zoekdienst voor huizen samen te stellen. Gebruikers van de site kunnen dan bijvoorbeeld zoeken naar appartementen in Haarlem. Ook is het mogelijk om filters mee te laten sturen, waarmee het gevonden huizenaanbod verder verfijnd kan worden.

De zoekresultaten kunnen op verschillende manieren weergegeven worden. Hierdoor is het mogelijk om bijvoorbeeld een kaart te plaatsen met de woningen die te koop staan in Enkhuizen, maar ook een foto-overzicht van de huizen in de gemeente Utrecht met een minimaal woonoppervlakte van 100 m².

Een maand na de lancering krijgt de site momenteel rond de 10 duizend bezoekers per dag. "In het begin was er veel aandacht", zegt Tusveld. "Die piek zakt wel terug, maar we zien nu een constante stijgende lijn."

Deel dit bericht

6 Reacties

Theo

euhhh….bestaat al bijna 10 jaar. Kost ongeveer eur 13,50 /maand afhankelijk van welke data je afneemt. Hint: de naam is bija hetzelfde maar dan omgedraaid :->

kabouter plof

hoeveel huizensites hebben we nodig?

Hans Voorn

Reactie van Jaap.nl Grappig dat de journalist ons niet heeft benadert en toch een uitspraak doet over ons. Jaap.nl heeft ook zo'n API die we aanbieden. Feitelijk onjuist dus in dit artikel dat Huizenzoeker de eerste en enige is hierin.

Erwin van Asselt

Volgens mij rekent Funda er wat al te makkelijk op dat de huidige bezoekersaantallen gehandhaafd zullen blijven op hun eigen portaal. Zij blijven voorlopig ongetwijfeld een speler van formaat, maar in een tijd waar steeds meer mensen zich via directe netwerken organiseren, ben ik benieuwd waar we funda buiten hun eigen domein zullen tegenkomen. Huizenzoeker speelt terecht in op deze ontwikkelingen.

Bart Kappenburg - Centroid Media BV

tja, huizenvinder.nl heeft ook al een tijdje een API (1.5 jaar). Zie voor een implementatie bijvoorbeeld http://www.verticals.nl.

Gerard van Enk

Volgens mij vergeten Hans & Bart dat de APIs die zij noemen (v Jaap en van huizenvinder) niet publiek zijn. Tenminste ik kan ze op de betreffende sites nergens vinden. HuizenZoeker heeft dus nu een publieke API, de andere 2 zullen waarschijnlijk ook wel een API hebben, maar niet openbaar.  Dus HuizenZoeker is de 1e in NL 🙂

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond