Deel dit artikel
-

NPO stelt data beschikbaar aan ontwikkelaars

De NPO hoopt ideeën op te doen door data een dag lang beschikbaar te maken voor ontwikkelaars. Hiermee wil de publieke omroep kijken of het interessant is om in de toekomst meer met API’s te doen.

Omroep.nl organiseert op 29 oktober Mash Dag voor internetontwikkelaars. Deze groep, er is plek voor 50 developers, krijgt de mogelijkheid om toepassingen te verzinnen met behulp van bijvoorbeeld de data van Uitzending Gemist.

Of de NPO op korte termijn API’s beschikbaar wil stellen, dat is nog niet duidelijk. "Op dit moment kunnen we nog niet echt zeggen op welke termijn we API’s gaan inzetten. Het is nieuw terrein en we willen nu vooral het experiment aangaan. Het past bij de huidige ontwikkelingen van internet waarbij steeds meer partijen data beschikbaar stellen voor ontwikkelaars dat de publieke omroep onderzoekt op welke manier zij hieraan wilt bijdragen. We willen kijken wat we er aan hebben als we de data openbaar maken voor de ontwikkelaar", aldus Gerald van der Wijngaart van NPO. De publieke omroep hoopt duidelijk te krijgen wat voor kansen en mogelijkheden er uit voortkomen.

Van der Wijngaart noemt het ‘interessant om de metadata beschikbaar te stellen en te zien wat er bedacht wordt wat de NPO zelf nog niet bedacht heeft’.

De vraag is of de creaties in eigendom van de ontwikkelaars blijven.  "We moeten nog kijken hoe we dat gaan vormgeven. Voor de dag hebben we daar meer duidelijkheid over. Als een ontwikkelaar iets bouwt met onze data en daarbij de API van Hyves gebruikt, dan is het de vraag waar het eigendom ligt", aldus Van der Wijngaart.

Inmiddels hebben zich rond de 25 developers aangemeld.

In het kader van openstelling levert de publieke omroep sinds kort ook de embed codes van de content op Uitzending Gemist. Hiermee hoopt de NPO zijn bereik te vergroten en meer jongeren te bereiken die minder traditioneel mediagebruik kennen.

Deel dit bericht

3 Reacties

Bas Groot

Ik heb mezelf aangemeld. Ik hoop ter plaatse awareness te cre?ren voor vier dingen waarmee die omroepfeed ?cht krachtig kan worden. 1) datakwaliteit, o.m. een 'A is herhaling van B' ID en gegevens over eerdere uitzenddata, en de interface aanpassen zodat de data entry typisten bij een herhaling altijd de kopie wijzigen ipv het origineel. En een 'last modified' datum-tijd die echt integraal is, zodat de API gebruiker alleen datgene hoeft bij te werken wat ook echt veranderd is.  2) Verbeter de API. Niet wegens eerder ondoordracht database ontwerp nu nog steeds twee verschillende XML feeds voor streams en programmagegevens, maar ??n samenhangende feed voor alles, daadwerkelijke verversingsgraad naar eens per 10 minuten (ipv 1 of 2x per dag), een feed met alleen gewijzigde entries (zie 1) en de mogelijkheid om via een webservice de minuut-actuele programmagegevens per stuk op te halen, maar dan wel met alle data erbij.  3) betere documentatie, dat is nu veel te weinig. Je moet als gebruiker met trial and error ontdekken hoe de data in elkaar zit. Dat betekent dat wij redacteuren bij de omroep dingen bij wijze van testje laten invoeren in de programmadatabase, om een dag later in de feed te ontdekken wat bepaalde velden doen en betekenen. Dat soort dingen hoort in de docu te staan.  4) tweeweg API: Maak het mogelijk dat data uit de omroepen n??r de gidsdata-verrijking kan worden gestuurd (met een stukje kwaliteitsbewaking ertussen). Kortom, als je echt webpower uit die gidsdata wilt halen, neem dan bovenstaande aanbevelingen over en ga d?n met de developers aan de slag, want dan kunnen ze echt een slag maken. Uit de FAQ begrijp ik dat de hoofdprijs is dat je je werk cadeau mag doen aan de NPO, en dat is een hele eer natuurlijk.  Het is fijn te weten dat er iets wordt gedaan met goede idee?n; bijv die nieuwe rolmenu's met mini-websites erin heb ik voor ze bedacht en beschreven in 2006, en de kwaliteit van dat idee is herkend!

aap

is de api al live te bewonderen?

Robin

Kan iemand een persoonlijke programmamanager maken zoals dat al voor bankzaken bestaat (www.yunoo.nl)?Zodoende kan ik alle programma's die ik al heb gezien of nog wil gaan zien, labelen als "gezien", "nog te bekijken" enz. En dat je er sterretjes aan kunt toevoegen zoals bij Gmail. Kortom, ik kan zonder extra zoeken en vergeten van programma's, op mijn vrije dag, met een druk op de knop al mijn programma's bekijken waar ik in de afgelopen week geen tijd voor had. Robin

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond