Orange komt met tool voor aanscherpen sms-gedragscode

Orange gaat binnenkort SMS2check lanceren, een tool waarmee makkelijker kan worden gecontroleerd of partijen die sms versturen zich wel aan de in 2003 ingestelde sms-gedragscode houden. Gebeurt dat niet, dan worden ze na twee dagen afgesloten. Reden voor het introduceren van de tool is het nog altijd groeiende aantal sms-diensten. De tool werd gisteren gepresenteerd aan de Consumentenbond.
De tool zal worden geimplementeerd in de bedrijfsprocessen van Orange. Volgens Edwin Bos, woordvoerder van Orange Nederland, is het niet zo dat de sms-spam op zich is toegenomen. “Dikwijls is het zo dat partijen die zogenaamd spammen zeggen dat het daarbij om eenmalige fout gaat en daar blijft het vaak ook bij,” zegt hij. Wel zijn er sinds de gedragscode in 2003 werd geintroduceerd wel veel meer diensten bijgekomen. Het aantal sms-diensten in ons land bedraagt volgens Orange inmiddels 3000.
Saillant detail over de nieuwe sms-tool is dat hij ooit door een student van de Hogeschool Rijswijk die bij Orange stage liep (Jeroen Ninck Blok), werd bedacht en nu dus ook wordt geimplementeerd. Orange heeft de tool de afgelopen weken uitgebreid getest en is klaar om hem te gaan gebruiken.
“Voldoet een dienst niet aan de sms-gedragscode dan zien wij meteen wat er mis is en kunnen we de aanbiedende partij daar ook meteen op aanspreken en verzoeken om de dienst zo spoedig mogelijk aan te passen zodat de dienst wel aan de gedragscode voldoet. Gebeurt de aanpassing niet binnen de in de gedragscode afgesproken termijn van 2 dagen dan wordt er overgaan tot afsluiting van de dienst,” aldus Bos.
Met het systeem worden de sms-diensten automatisch getoest op de criteria van de gedragscode. Die criteria zijn:
– bij het activeren van sms-diensten met een tarief van 0,70 euro of hoger moet de aanmelding door de gebruiker worden bevestigd. De eindgebruiker verstuurt daarbij dus zowel een aanmelding als een bevestiging;
– voor sms-diensten met een tarief van 0,70 euro of lager is alleen een aanmelding nodig;
– operators en sms-dienstverleners zorgen voor een actueel overzicht van sms-diensten (o.a. aan- en afmeldcodes) op hun internetsite en bij de helpdesk;
– indien sms-dienstverleners de codes niet naleven, dan zullen de operators op hun gedrag aanspreken en indien nodig maatregelen nemen.
Orange kan bovendien bij aanmelding van een nieuwe sms-dienst de kwaliteit van het aangebodene al valideren. De telecombedrijven die destijds (en serviceproviders) de code hebben ondertekend zijn: KPN Mobile, Orange, T-Mobile, O2, Vodafone Libertel, debitel, Intercity Mobile Communications en Albert Heijn. De SMS-dienstverleners die zich hebben aangesloten zijn: Netsize, Mobillion, KPN CallFactory, Logica CMG, Telitas, Golden Bytes, Mobiview, Telefuture, EWLH, Daclogo, Infospace, Mobile Way en Vizzavi.
De gedragscode werd opgesteld nadat er kritiek kwam op SMS-activiteiten waarbij klanten meer kosten maakten dan ze vooraf dachten. Zo werd in sommige gevallen het verstuurde bericht beantwoord met een ontvangstbevestiging, waarvoor de klant opnieuw 0,70 euro diende te betalen. Bij het opstellen van de code waren onder meer ook de OPTA (toezichthouder telecommunicatie) en organisaties als Stichting de Ombudsman en de Consumentenbond betrokken.
Orange claimt de eerste operator in Nederland te zijn die met een tool komt om consumenten te beschermen tegen ongevraagde en niet transparante sms-diensten. Het denkt dat zowel Orange, de klanten van Orange, de sms aanbieders en uiteindelijk ook de andere Nederlandse operators op termijn baat zullen hebben bij het nieuwe systeem. Orange denkt namelijk dat als de feedback die Orange geeft aan de sms-dienstverleners wordt verwerkt de Nederlandse operators automatisch ook verbeterde diensten zullen ontvangen.
Volgens Bos valt er op termijn ook te praten met andere Nederlandse operators over een eventuele samenwerking voor de verdere bestrijding van sms-spam. “Het is natuurlijk wel zo dat we nu zwaar hebben geinvesteerd in deze applicatie. Daar willen we dan natuurlijk wel wat voor terugzien.”
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond