Deel dit artikel
-

Rechtbank: linken of embedden radio vergt licentie

Voor het linken en embedden naar radiostreams is een licentie vereist. Dat heeft de rechtbank Den Haag vandaag bepaald in een bodemprocedure van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra tegen Nederland FM.

Het vonnis is een flinke klap voor alle radioportals die via popups of anderszins een radiostream afspelen. Die hebben steeds als argument gebruikt dat zij alleen maar verwijzen naar een andere bron, net als een URL verwijst naar een externe webpagina.

De rechtbank erkent (pdf) weliswaar dat er geen sprake is van verveelvoudiging, maar omdat muziek in een nieuwe omgeving wordt afgespeeld, is alsnog een licentie vereist. Als argument wordt aangevoerd dat deze websites als ‘nieuwe audiovisuele producten’ zelf profijt te trekken uit de radiostreams en de daarin opgenomen muziekwerken. De advertenties blijven immers zichtbaar tijdens het afspelen van de radiostreams, waarmee Nederland FM dus inkomsten genereert met muziek die Buma/Stemra onder zijn beheer heeft. Daar komt bij dat de licentie voor radiostations geen toestemming inhoudt voor gebruik van streams op websites van derden.

Nederland FM is een website met een simpel concept. De site biedt een overzicht van logo’s van Nederlandse radiostations. Druk je een van die logo’s, dan hoor je de bijbehorende stream via de Windows Media Speler. Zo kun je snel schakelen: van Radio 2 naar 538 of omgekeerd. Dat kan ook op de mobiele telefoon.

De eigenaar van de website moet moet nu op straffe van een dwangsom binnen 30 dagen stoppen of alsnog een licentie regelen. Uitbater Jim Souren is ook veroordeeld tot betaling van de proceskosten, die ruim 25.000 euro bedragen. Buma/Stemra zegt vanzelfsprekend tevreden te zijn met de uitspraak.

In concreto betekent het dat radiostations, ook al verzorgen zij zelf niet de stream, afhankelijk van het aantal (doorgegeven) zenders minimaal 585 euro per jaar moeten betalen tot een maximum van 3052 euro. Daarnaast moet het station dertig procent van de netto-opbrengsten afstaan.

“Ik denk dat dit een zware tegenslag is voor de ontwikkeling van het internet”, zegt Souren tegen Emerce. “We zijn de uitspraak nog aan het bestuderen en beslissen later of we in beroep gaan.”

Deel dit bericht

5 Reacties

Sander

Verschrikkelijk dit. Ik wens uitbater Jim Souren sterkte.

NVus

Eerlijk gezegd vroeg ik me al jaren af of dat wel mocht, het wordt steeds moeilijker om een centje bij te verdienen via ads.

JDx

Betalen makers/verkopers van radio’s dan ook licentiekosten? Zij verdienen immers ook aan de muziek die je ermee kan luisteren.

bert

Ik geloof dag Jim Souren de afgelopen jaren genoeg zijn zakken heeft weten te vullen over de hoofden van de radiozenders. Een website die niets voorstelt met goede content, enkel een goede naam en reputatie. Niet meer dan normaal dat de content owners ook een share willen.

Ferry

slechte zaak dit! legale maffia 🙁

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond