RFID in mobiele telefoon

Softwareontwikkelaar Flying Bytes en informatiebeveiligingsspecialist Mobisec experimenteren met een rfid-scanner in een mobiele telefoon. Door de combinatie van lezer en telefoon komen nieuwe bedrijfstoepassingen binnen bereik.
Een grote aanbieder van buitenreclame en een vooraanstaand beveiligingsbedrijf zijn de eerste gebruikers van een Nokia-toestel die rfid-chips op objecten uit kunnen lezen. Veel concreter kan Flying Bytes-directeur Niels van den Berg niet zijn over de eerste twee organisaties die deze toepassing van rfid aan het uitproberen zijn.
"Kostbare leespennen en een verouderd portofoonsysteem voor mobiele communicatie behoren nu tot de standaarduitrusting van menig beveiligingsbedrijf. Surveillanten maken hun ronde langs de objecten die zij bewaken. Bij ieder pand halen zij de leespen langs een barcode om hun controle af te vinken. Bij de rfid-proef sluist de mobiele telefoon via de ingebouwde rfid-lezer de geregistreerde tijd door naar het hoofdkantoor."
Volgens Van den Berg is in deze opzet de kostprijs voor de technologie per beambte te verlagen van 2000 naar 400 euro.
Vooral handig in beveiliging en zorg
Flying Bytes verwacht dat de rfid-toepassing met name in de beveiligingsbranche en in de zorg goed uit de verf kan komen. Van den Berg schat in dat 20 procent van de bestaande klanten die software van Flying Bytes op hun mobiele telefoon gebruiken iets aan deze rfid-toepassing kunnen hebben. "In deze opstelling is de rfid-chip als een bewijs of garantie voor urenregistratie in te zetten. Ik denk dat andere toepassingen tijd kosten, omdat deze nog in de maatwerkoplossingen voor de mobiele telefoon aangebracht moeten worden", aldus Van den Berg.
Volgens business unit manager Chris Peters van Mobisec is deze rfid-toepassing goed beveiligd. De lezer in de telefoon bouwt alleen een spanningsveld op om de rfid-chip uit te lezen als deze er tegenaan gehouden wordt. De passieve chip die uitgelezen wordt bevat alleen een serienummer dat niet te beïnvloeden of te veranderen is. "Theoretisch kun je dit nummer op afstand uitlezen. Je kunt er alleen niets mee, omdat alleen de telefoon via een versleutelde https-verbinding kan communiceren met de service manager en de achterliggende databases."
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
3 Reacties
Marco van der Does
Goed idee, maar hiervoor bestaan reeds door ontwikkelde producten die volledig zelfstandig werken, kleiner zijn dan het mobieltje, ruggedized en draadloos uitleesbaar. Nu niet wireless in het veld, maar de toevoeging van een bluetooth kan dit eenvoudig toevoegen. Betaande technologie uit de kassenindustrie.
Rogier
Ik snap de nieuwswaarde van dit artikel niet helemaal.Er wordt al jaren geëxperimenteerd met RFID en NFC technieken binnen telefoons? Sta desalniettemin erg positief tegenover deze ontwikkelingen.Al zal de retail nog een grote slag moeten maken in haar logistieke processen om met deze ontwikkelingen mee te kunnen lopen… Rogier, Born05
Ody Blankendaal
Momenteel ben ik een RFID nokia aan het testen voor mogelijkheden op gebied van Mobile Marketing..een simpele techniek welke vele mogelijkheden biedt maar voornamelijk de communicatie tussen apparaten zal versnellen. De mogelijkheden worden daarmee onbegrensd