ABN AMRO zet belangrijke stap in de overgang naar IBAN

Op 7 november gaat ABN AMRO met het Internetbankieren over op IBAN. Dat betekent dat zakelijke en particuliere klanten van de bank tijdens het bankieren op de PC te maken gaan krijgen met langere rekeningnummers. Voor het grootste deel wordt dit automatisch omgezet. In Nederland kent de IBAN 18 posities. Gijs Schreuder en Erica Kostelijk, verantwoordelijk voor het betalingsverkeer van particulieren respectievelijk bedrijven lichten toe.
Volledig bericht
Erica Kostelijk: ‘IBAN staat voor International Bank Account Number en is het gevolg van nieuwe Europese regelgeving. Op dit moment heeft elk land in Europa zijn eigen betalingsverkeer. Met de nieuwe regelgeving gaat iedereen vanaf 1 februari 2014 op dezelfde manier betalen. Doel daarvan is dat betalingen tussen Europese landen gemakkelijker en eenduidiger wordt waardoor er meer concurrentie komt’.
Waarom gaat ABN AMRO nu al over?
Gijs Schreuder: “Per 1 februari moeten alle rekeningnummers in Europa ‘over’ zijn naar IBAN. Deze datum komt snel dichterbij en onze klanten (particulieren en bedrijven) worden steeds vaker gevraagd om hun IBAN. Wij willen de klant zo goed mogelijk meenemen in deze veranderingen en de overgang zo soepel mogelijk laten verlopen en hebben daarom gekozen voor een gefaseerde uitrol.
Vanaf 7 november worden alle betalingen binnen Internetbankieren van ABN AMRO verwerkt op basis van IBAN. In de periode tot aan 1 februari 2014, als de overgang naar IBAN definitief wordt, worden “oude” rekeningnummers automatisch omgezet naar IBAN.
Dit geldt niet voor de oude Postbank/gironummers?
Erica Kostelijk: “Nee, dat klopt. Daar geldt een tussenstap. Als de klant na 7 november een oud-Postbanknummer invult, komt er een melding met een link naar een website waar de klant het corresponderende IBAN kan vinden. Voormalig Postbank/gironummers die in het adresboek staan of die als periodieke overboeking staan geagendeerd, worden wel automatisch omgezet’.
Gijs Schreuder: “Betalen naar voormalig Postbank/gironummers via de Mobiel Bankieren App kan nog wel. De aanpassingen op de Mobiel Bankieren App vinden later plaats. Voor de Windows Phone en Blackberry staat dit gepland voor december 2013, voor iOS en Android in januari 2014.
Blijft Internetbankieren er hetzelfde uit zien?
Gijs Schreuder:” Nee, ook het uiterlijk van Internetbankieren wijzigt. De huidige 6 overboekingsschermen en het bestaande menu wordt vervangen door 1 scherm waardoor het overboeken van geld gemakkelijker wordt.” Lees meer over ons vernieuwde Internetbankieren.
Hoe word ik als klant geïnformeerd?
Erica Kostelijk: “Klanten worden uitgebreid geïnformeerd over de aanpassingen in Internetbankieren. Daarnaast hebben we een aantal technische aanpassingen gedaan om onze klanten te ondersteunen:
- Vanaf 7 november wordt in Internetbankieren het adresboek van onze klanten omgezet naar IBAN. Betalingen die de klant voor 7 november heeft ingevoerd, maar een uitvoerdatum van na 7 november heeft, zullen ook door ons omgezet worden naar IBAN. Hier hoeft de klant geen actie voor te ondernemen.
- Vanaf 7 november worden ook alle lopende periodieke overboekingen van onze klanten omgezet naar IBAN.
Waar kan ik het IBAN-nummer vinden?
Erica Kostelijk: “Klanten zullen steeds vaker worden gevraagd om hun IBAN in plaats van het “oude” rekeningnummer. De klant ziet zijn IBAN nummer onder andere in het drop down menu in het overboekingsscherm. Ook in het adresboek staan de eigen rekeningen met IBAN. Daarnaast staat het op de betaalpassen die zijn uitgegeven na september 2012 en op de nieuwe overboekingsformulieren, die sinds februari 2013 zijn uitgegeven. De IBAN van het “oude” rekeningnummer van een begunstigde kan gevonden worden via ibanbicservice.nl. Kies op de pagina voor ‘IBAN BIC Check’. In het volgende venster vult men het rekeningnummer in waarnaar geld over gemaakt moet worden. Nadat er op “verstuur” geklikt is verschijnt het bijbehorende IBAN.”
Meer informatie
Particuliere klanten kunnen terecht op www.abnamro.nl/overopiban. Voor zakelijke klanten is uitgebreide informatie beschikbaar op www.abnamro.nl/sepa. Door het invullen van de SEPA-tool op deze pagina ontvangt de klant direct een e-mail met een overzicht van de gevolgen van SEPA voor zijn organisatie. Klanten kunnen met hun vragen natuurlijk ook terecht bij hun vaste aanspreekpunt bij ABN AMRO.
Lees hier meer over de veranderingen in het kader van de overgang naar IBAN rekening nummers.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.