Belgische Base Design maakt geschiedenis Dior digitaal toegankelijk in La Galerie Dior

Brussel, 2 juni 2022 – Het modehuis Dior is in Parijs gevestigd sinds 1946 en is tot op vandaag een van de meest gerenommeerde haute-couturemerken ter wereld. Wie zich wil verdiepen in de geschiedenis van het modehuis kan een bezoek brengen aan La Galerie Dior. Dankzij het bijhorende digitale platform, ontworpen door het Brusselse Base Design, kan je ook vanuit je (thuis)kantoor of luie zetel door de boeiende geschiedenis van het Franse modehuis snuisteren. Vertrekpunt is een strak gestileerde 3D-versie van de iconische flagshipstore aan 30 Avenue Montaigne of een tijdslijn bomvol met boeiende weetjes en massa’s archiefmateriaal. Sinds Dior meer dan 75 jaar geleden ontstond, is het de eerste keer dat archiefmateriaal (digitaal) breed toegankelijk wordt gemaakt voor het publiek.
De digitalisering van La Galerie Dior is de eerste samenwerking tussen Base Design en het Franse couturehuis.
“Het team van Dior nam contact op met Base Design omdat we in het verleden een gelijkaardig project deden voor Musée Yves Saint Laurent. Geschiedenis, weetjes, foto’s en video’s vertalen naar boeiende digitale platformen is een uitdaging die we graag aangaan. Het idee om te werken met een 3D-versie van het huis aan Avenue Montaigne kwam snel. De gevestigde waarde en het klassieke imago van Dior vertaalden we naar een zeer gestileerd digitaal platform”, vertelt Thomas Byttebier, Digital Director bij Base Design.
Christian Dior opende in 1946 zijn couturehuis aan Avenue Montaigne nummer 30. Boven de flagshipstore is er intussen een permanente tentoonstellingsruimte opengesteld: La Galerie Dior.
Base Design ontwikkelde zowel een website (ticketverkoop en praktische informatie) als een digitaal platform ‘30 Avenue Montaigne’ dat de bezoekerservaring versterkt. Via 23 locaties kan je de geschiedenis van Dior ontdekken, vanuit Christian Dior’s bureau, de ateliers, de parfumafdeling… tot het perskantoor van waaruit gepland werd waar redacteurs van Harper’s Bazaar, L’Officiel of Vogue moesten zitten tijdens de defilés. In de paskamer van de modellen toont een zwart-witvideo uit 1946 hoe het er backstage aan toeging.
Door de volledige tijdslijn van het huis Dior scrollen loont ook de moeite voor wie van mode en weetjes houdt. Zo verkocht Christian Dior z’n illustraties al in 1935 aan huizen als Schiaparelli en Balenciaga. Een video van de allereerste haute-couturecollectie uit 1947 is een mini-tijdreis voor modeliefhebbers. In 1955 hield Dior een coutureshow en gastles in La Sorbonne. Ook de geschiedenis van de creative directors, van Yves Saint Laurent (1958), John Galliano (1996), Raf Simons (2012) tot en met Maria Grazia Chiuri (sinds 2016) staat mooi weergegeven.
Naast het digitale platform en de tijdslijn ontwierp Base Design ook een progressive web app (via QR-codes) voor bezoekers van La Galerie Dior in Parijs. Deze begeleidende gids biedt extra content over objecten uit de tentoonstelling, door middel van video’s, archiefmateriaal en citaten voegt het platform een extra laag toe voor de bezoekers. Base Design ontwierp ook al een gelijkaardige app voor het MoMu en ontwikkelde ook de digitale omgeving voorThe Prince Estate dat de herinnering aan het pop-icoon levend wil houden.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.