Hans Kazàn in openhartig gesprek: “Het gaat er niet om hoe hard je kunt slaan, maar om hoe goed je kunt incasseren”.

Amsterdam, 11 juli 2023 Hans Kazàn, wie kent hem niet? Bekend onder meerdere generaties, vooral als illusionist (of goochelaar in de volksmond), maar bij de podcast ‘Doorzetters’ zit Hans er vooral als rasechte ondernemer en verkoper van het merk ‘Hans Kazàn’.
Ondernemerschap is: the show must go on.
Hans is naast ondernemer binnen de showbusiness, ook een ultieme familieman. “Ik heb vier kinderen: drie zonen en een dochter. Maar wat veel mensen niet weten is dat ik eigenlijk nog een dochter had, Maaike. Ze bleek helaas bij geboorte niet gezond te zijn. Ze was eigenlijk, zoals de artsen het noemden, een plantje. Ze kon niet praten, zien of reageren”. Kazàn vertelt aan de podcast hosts hoe hij zijn dochter na de geboorte eigenlijk min of meer uit het ziekenhuis heeft ontvoerd, nadat hij haar aantrof met slangetjes overal en de artsen allerlei onderzoeken uitvoerden zonder zijn toestemming. “Ik heb alle infusen en naalden eruit getrokken en een gillende zuster achtergelaten.”
“Ik voelde me zo naar, maar ik kon het niet afzeggen. Af en toe huilde ik even in de bezemkast, tussen de show door”.
“Ze is meegegaan in de auto en heeft daarna nog bijna drie jaar fijn bij ons geleefd. De dood was voor haar uiteindelijk een verlossing, want ze had geen kwaliteit van leven”. Kazàn vertelt hoe hij diezelfde avond van Maaike haar overlijden nog op het podium stond. “Ik voelde me zo naar, maar ik kon het niet afzeggen. Af en toe huilde ik even in de bezemkast, tussen de show door. Maar mijn vrouw Wendy begreep deze keuze gelukkig als geen ander”. Kazàn zijn andere kinderen zitten inmiddels bijna allemaal bij hem in de business.
Talent moet je verkopen
“Ik ben een piepkleine zelfstandige ondernemer, met maar één product en dat is Hans Kazàn. Wat heel gevaarlijk is, want als Hans Kazan de fout ingaat, is er geen product meer. Ik heb altijd tegen de kinderen gezegd: kijk uit. Het is een leuk beroep, maar niet simpel om je brood mee te verdienen”. Wanneer host Richard Bross aangeeft dat wanneer je eenmaal een talent hebt, bijvoorbeeld goed zingen, je toch makkelijk met dat talent de hele wereld over kunt gaan, haakt Kazàn in: “Ho, stop. Nu maak je al de fout door te zeggen: je kunt heel goed zingen of goochelen. Maar dan komt nog het belangrijkste: je moet het verkopen. En dat is nog even een stukje moeilijker. Elvis Presley was nooit Elvis Presley geworden als hij die manager niet had gehad die zijn talent verkocht”.
“Er zijn heel veel mensen die denken: die Hans Kazàn, wat een eigenwijze eikel zeg. Tja, zo ben ik”.
Kazàn geeft aan zelf nooit een manager te hebben gehad en dat hij zichzelf altijd verkocht. “Ik kan daar niet tegen, want ik kan niet zo goed met andere mensen samenwerken. Daar komt bij dat ik ontzettend eigenwijs ben. Er zijn heel veel mensen die denken: die Hans Kazàn, wat een eigenwijze eikel zeg. Tja, zo ben ik”.
Je moet niet leren slaan, maar leren incasseren
Na lang in Bathmen te hebben gewoond, besluiten Kazàn en zijn vrouw naar Zuid-Spanje te verhuizen en vervolgens daar een eigen theater te openen genaamd ‘Magic Palace’. Na een businessplan te hebben uitgeschreven en een stuk land te hebben gekocht, besluit hij een Nederlandse investeerder erin te betrekken. Na 4 jaar hard aan zijn Spaanse droom te hebben gewerkt, bleek deze toch een illusie. “Toen het open was, kwam na drieënhalve maand de investeerder naar mij toe en zei: Hans, ik wil dat je ermee stopt. Het gaat niet goed genoeg. Waarop ik zei: je bent gek. Het gaat hartstikke goed. We hebben 5 dagen per week een bezettingsgraad van 65% en zijn pas drie maanden open. De investeerder vond dat het vanaf dag één 100% vol moest zitten”. Toen Kazàn besloot om de boel te verkopen om er maar vanaf te zijn, kwam de aap uit de mouw. Kazàn had namelijk de investeerder gevraagd alle contractuele zaken af te handelen. En dat bleek geen slimme zet.
“En toen hij dat gezegd had, dacht ik in één keer: verdomme Hans, je bent een lul. Je laat je toch niet neerslaan omdat mensen je alles afgepakt hebben? Kom op!”.
“Toen ik zei: we stoppen met de show, kwam er een papier tevoorschijn waarin stond: als de familie Kazàn de exploitatie van de show stopt, vervalt al het onroerend goed aan de andere partij. Er waren twee BV’s: exploitatie en onroerend goed en in beide BV’s zaten we samen. Dat betekende dat ik in één keer alles wat ik had, kwijt was. Zakelijk en privé. Ik had zelfs nog een stuk extra hypotheek genomen om alles te kunnen bekostigen. Het domste wat je kunt doen”. Kazàn vertelt hoe hij hierna in een ontzettend diep dal is terechtgekomen en het niet meer zag zitten. Tot zijn oudste zoon bij hem kwam en tegen hem zei: “Papa, ik heb in een film een hele mooie uitspraak gehoord: het gaat er niet om hoe goed je kunt slaan, maar het gaat erom hoe goed je kunt incasseren”. “En toen hij dat gezegd had dacht ik in één keer: verdomme Hans, je bent een lul. Je laat je toch niet neerslaan omdat mensen je alles afgepakt hebben? Kom op!”.
Illusionist in de Orde van Oranje Nassau
Inmiddels is Kazàn vele jaren verder en ervaringen rijker. In de tussentijd heeft hij anderen opnieuw moeten leren vertrouwen, maar heeft zijn verhaal hem ook nieuwe dingen gebracht. Zo is hij inmiddels in te huren als spreker en staat hij regelmatig zijn verhaal te vertellen op verschillende bijeenkomsten en evenementen. Ook heeft hij zijn 50 jarig jubileum als artierst mogen bekronen met de titel ‘Ridder in de Orde van Oranje Nassau’. Op de vraag of hij ergens spijt van heeft, antwoordt hij met een stellige ‘nee’. “Een verzameling fouten heet toch gewoon ervaring?”
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.