High tech, privacy check?

Heeft u de camera van uw computer of smartphone al afgeplakt? Schakelt u de WiFi-functie van uw mobieltje al uit voor u een winkel binnengaat om maar niet digitaal gevolgd te worden? Weet uw energiemaatschappij hoe laat u ’s avonds naar bed gaat en ‘s ochtends weer opstaat? Is de code van uw alarminstallatie ook automatisch bekend bij politie en brandweer? Heeft de fiscus toegang tot uw personeelsgegevens en kunnen bedrijven meekijken naar uw studieresultaten (of die van uw kinderen)?
Met al deze vragen lijken we steeds vaker te worstelen en niet ten onrechte, want onze omgeving wordt steeds rijker aan technische informatie- en registratiesystemen, die steeds meer en steeds vaker persoonlijke gegevens van ons (lijken te moeten) bijhouden. De vraag is alleen wel welke inbreuk daardoor wordt gemaakt op onze privacy, of we überhaupt van die inbreuk op de hoogte zijn en of we bereid zijn om onze privacy op te offeren.
Op woensdag 18 juni 2014 organiseert het JPO – het Juridisch Platform Oost (een samenwerkingsverband tussen Saxion en Universiteit Twente) – in het kader van zijn jaarlijkse symposium enkele presentaties met bijbehorende gelegenheid tot discussie over de actualiteit van het Privacyrecht in de Praktijk in het licht van de toenemende, technologiegedreven mogelijkheden om informatie te verzamelen en te delen over ons privéleven: High Tech, Privacy Check?
Het symposium is bedoeld voor juristen of personen professioneel actief in een juridische omgeving of met juridische vraagstukken. De behandeling van het thema Privacyrecht in de Praktijk is bedoeld om een breed juridisch geïnteresseerd publiek een beeld te geven van de uitdagingen waarvoor onze privacy staat tegenover nieuwe technische systemen en daarover met elkaar van gedachten te wisselen.
Voor meer informatie over het thema, het programma, de sprekers en de mogelijkheid tot inschrijving: raadpleeg de JPO-site.
Het symposium begint om 13.30 uur (inloop vanaf 13.00 uur – koffie/thee broodjes) en eindigt om 17.00 uur (uiterlijk – waarna borrel).
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.