Industry Wire

Geplaatst door HU

Hogeschool Utrecht in strijd tegen desinformatie

Online desinformatie is een groeiend probleem dat ons allemaal aangaat. Valse informatie verspreidt zich razendsnel via sociale media, bespeelt de publieke opinie en kan daardoor schadelijk zijn voor onze democratie. Kunstmatige intelligentie (AI) wordt regelmatig in verband gebracht met desinformatie vanwege bijvoorbeeld bots en deep fakes. Maar het biedt ook nieuwe kansen om dit probleem aan te pakken en transparantie en vertrouwen te herstellen. Hogeschool Utrecht (HU) gaat de strijd tegen desinformatie aan. Onder andere via het onderzoeksproject AI4Debunk: het ontkrachten van desinformatie door inzet van AI.
Het doel van het AI4Debunk-project is onze democratische waarden beschermen en ervoor zorgen dat mensen in onze samenleving de juiste informatie hebben. Dit sluit naadloos aan bij de ambities van Hogeschool Utrecht. Samen met dertien partners uit acht EU-landen is de HU dan ook aan de slag gegaan met het ontwikkelen van slimme AI-tools die mensen helpen bij hun online zoektocht naar informatie en hen ondersteunen om betere en bewustere keuzes te maken in het digitale tijdperk. Het project wordt gefinancierd door de Europese Unie via het Horizon Europe Programma.
Innovatieve AI-oplossingen
Binnen de HU werkt het lectoraat Smart Systems for Healthy Living nauw samen met zowel de journalistiekopleidingen als het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie. Zij gaan de komende tijd aan de slag met het ontwikkelen van innovatieve AI-oplossingen die zijn gericht op fact checking. Denk hierbij aan een web plug-in, een smartphone-app en een augmented reality/virtual reality-interface.
Mini-symposium ‘Through AI from Disinformation to Trust’
Wil je zelf ontdekken hoe kunstmatige intelligentie kan bijdragen aan het herstel van vertrouwen op internet? Op dinsdag 22 oktober organiseert het lectoraat Smart Systems for Healthy Living een mini-symposium, waar experts, onderzoekers en professionals samenkomen om oplossingen te verkennen tegen online desinformatie. Meer informatie over het programma en de sprekers en de mogelijkheid om je aan te melden vind je hier.
Verantwoord gebruik van AI 
De strijd van de HU tegen desinformatie met AI gaat verder. De hogeschool werkt mee aan meerdere projecten die zich richten op betrouwbaar nieuws en verantwoord gebruik van AI. Tijdens de Business Day van de Dutch Media Week op woensdag 2 oktober staan actuele thema’s als veiligheid, privacy en de betrouwbaarheid van nieuws centraal.
Daarnaast zoekt onderzoeksgroep RAAIT (Responsible Applied Artificial Intelligence) antwoorden op de belangrijke vraag: hoe ontwerpen, ontwikkelen en implementeren we AI met aandacht voor de ethische en juridische gevolgen voor de gebruiker? RAAIT onderzoekt verantwoorde AI-toepassingen in de praktijk.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht