Huizenruil-platform ziet recordhoogte overnachtingen in Nederland deze zomer

De zomer (juli en augustus) van 2023 heeft Nederland getrakteerd op een aanzienlijke stijging van het aantal huizenruil overnachtingen ten opzichte van het voorgaande jaar. Bij HomeExchange, wereldwijd marktleider op het gebied van huizenruil, werden er deze zomer maar liefst 85.533 huizenruil overnachtingen in Nederland geregistreerd, wat neerkomt op een stijging van 35 procent ten opzichte van 2022. Deze toename vertegenwoordigt in totaal 10.206 gasten, wat een stijging van 33 procent betekent ten opzichte van het voorgaande jaar.
In maart stonden “nog maar” 33.098 overnachtingen in Nederland gepland. Dit geeft aan dat veel mensen wachten met het boeken van hun zomervakantie tot de lente, en soms zelfs tot het laatste moment. Tijdens de maand juli bleven de meeste zoekopdrachten nog steeds gericht op zomerbestemmingen, met een opmerkelijke 77 procent. Het weer speelt altijd een cruciale rol bij de keuze van vakantiebestemmingen, en onzekerheden hieromtrent zorgen ervoor dat mensen tot het laatste moment beslissen waar ze naartoe willen.
Ook de hoge inflatie speelt een rol bij de keuze al dan niet op vakantie te gaan. Emmanuel Arnaud, CEO van HomeExchange: “ Zonder financiële transacties tussen verhuurders en gasten, maakt woningruil het gemakkelijk om gasten in je huis te verwelkomen als vrienden of familie. We openen de deuren naar verantwoord toerisme, zonder het lokale ecosysteem van een stad te verstoren met kortetermijnverhuur.”
Meest populaire bestemmingen in Nederland
Deze zomer waren het voornamelijk Canadezen, Italianen, Franse en Hongaarse reizigers die, naast Nederlanders, kozen om te overnachten in bestaande, ingerichte huizen in Holland. Ze togen naar de volgende top 3 regio’s:
1) Noord-Holland
Met 49.034 geregistreerde overnachtingen zag Noord-Holland een stijging van maar liefst 39 procent vergeleken met 2022.
2) Zuid-Holland
Zuid-Holland registreerde 12.226 overnachtingen, wat een toename van 27 procent betekent in vergelijking met vorig jaar.
3) Provincie Utrecht
De regio Utrecht boekte eveneens aanzienlijke groei met 7.806 overnachtingen, wat een indrukwekkende stijging van 48 procent vertegenwoordigt ten opzichte van 2022.
Niet verrassend staat Amsterdam bovenaan de top 3 steden deze zomer:
1) Amsterdam
De hoofdstad van Nederland blijft de populairste stad voor toeristen, met 34.627 overnachtingen geregistreerd, een stijging van 33 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.
2) Haarlem
Haarlem maakte een enorme sprong met 3.740 geregistreerde overnachtingen. Dit is een indrukwekkende stijging van 107 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.
3) Utrecht
Utrecht zag ook een opvallende groei met 3.454 geregistreerde overnachtingen. Dit komt neer op een stijging van 32 procent vergeleken met 2022.
Nederland leent zich dan ook uitstekend voor “slow travel”. Emanuel vervolgt: “Omdat onze leden door het uitwisselen van huizen ook levensstijlen uitwisselen. Ze delen tips en bezoeken minder toeristische plaatsen en consumeren ter plaatse. In plaats van reizigers te concentreren in over-geëxploiteerde toeristische gebieden, verhoogt woningruil de waarde van lokale regio’s en toerisme, door alleen op-dat-moment-lege huizen te gebruiken in plaats van toeristische plekken te verzadigen.” Het gemiddeld verblijf in Nederland van 7,8 dagen in juli en augustus dit jaar ligt hoger dan in de rest van de wereld (6,8 dagen).
Nederlanders vooral binnen Europa met vakantie
Wat betreft de bestemmingskeuze lijken Nederlandse toeristen duidelijk de voorkeur te geven aan buitenlandse reizen. Slechts acht procent van hen besloot om binnen de grenzen van hun eigen land te blijven, een percentage dat lager is dan tijdens de COVID-19-pandemie, maar wel drie procent hoger ligt dan in 2019. Opvallend is dat maar liefst 65 procent van de reizigers deze zomer de voorkeur gaf aan andere Europese bestemmingen, terwijl 27 procent koos voor intercontinentale reizen.
De favoriete buitenlandse bestemmingen van Nederlanders zijn Frankrijk, Spanje, de Verenigde Staten, Italië en Duitsland.
Frankrijk (Ile-de-France, Auvergne-Rhône-Alpes, Provence-Alpes-Côte d’Azur)
Spanje (Catalonië, País Vasco, Comunidad Valenciana)
Verenigde Staten (Californië, New York, Florida)
Italië (Toscane, Lombardije, Lazio)
Duitsland (Berlijn, Baden-Württemberg, Nedersaksen)
Vooruitzichten
De scholen zijn nog maar net begonnen of de volgende vakanties worden al gepland. Op dit moment is 73 procent van de zoekopdrachten voor de periode tot het einde van het jaar door Nederlandse leden voor de maanden september en oktober. Dit betekent het begin van de herfst, een mildere en draaglijkere periode qua temperatuur en ook rustiger qua toeristen, aangezien de zomergolf voorbij is. Op Europese schaal kan dezelfde trend worden waargenomen, met 71 procent van de zoekopdrachten voor een uitwisseling vanaf nu tot het einde van het jaar in september en oktober.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.