Industry Wire

Geplaatst door NepApp

De internationale AI-kloof wordt breder – Europese landen blijven achter

Schiphol-Rijk, 18 februari 2025 — De kloof tussen AI-pioniers en achterblijvers wordt groter. Dat blijkt uit het tweede Data Complexity Report van NetApp, leverancier van intelligente data-infrastructuur. Het rapport is gebaseerd op internationaal onderzoek onder tech en data executives over AI-investeringen en hun blik op toekomstige ontwikkelingen.

Eerst het goede nieuws: 65% van de respondenten wereldwijd geeft aan dat hun data volledig of grotendeels geoptimaliseerd is voor AI. Wel zijn er daarin sterke internationale verschillen tussen voorlopers zoals Singapore (85%), India (69%) en het Verenigd Koninkrijk (74%) en achterblijvers zoals Duitsland (47%) en Spanje (55%).

Opvallend is dat alle Europese landen in het onderzoek in de categorie achterblijvers vallen. Dit kan wijzen op een bredere trend. Want hoewel het onderzoek geen Nederlandse respondenten bevat, waren er het afgelopen jaar zorgen dat ook Nederland dreigt achter te lopen. Deze werden onder meer geuit door TNO en EY.

40% van de respondenten verwacht in 2025 meer in AI te moeten investeren dan in voorgaande jaren om gelijke tred te houden met de ontwikkelingen. Daarnaast zijn respondenten uit bijna ieder land van plan om in 2025 meer te investeren in hun databeheer en/of -infrastructuur. Alleen in India wordt een daling verwacht, die te verklaren is door hun reeds bestaande voorsprong.

Veiligheid en duurzaamheid
41% van de respondenten wereldwijd verwacht dat de doorontwikkeling van AI-technologie tot meer dreigingen leidt, met name rond dataprivacy (21%), cybersecurity (17%) en compliance (16%).

De opkomst van AI zorgt bij AI-voorlopers twee keer zo vaak voor security-uitdagingen dan bij achterblijvers – een keerzijde van de kloof. AI-achterblijvers zouden er dan ook goed aan doen om voor te sorteren op security-maatregelen terwijl ze de AI-kloof proberen te verkleinen.

Ook duurzaamheid is een kopzorg. 50% van de respondenten wereldwijd geeft aan dat AI-gebruik een (extreem) grote impact heeft op hun CO2-voetafdruk. Het verminderen van de ecologische voetafdruk blijft vooral in landen met een hoge AI-ingebruikname uiterst of zeer belangrijk, hoewel de focus daarop jaar na jaar is afgenomen – van 84% van de bedrijven in 2023 tot 72% in 2024. De uitdaging wordt om de milieukosten van AI te beheersen – zonder dat dit ten koste gaat van het innoverend vermogen dat AI kan bieden.

“Dit rapport toont hoe cruciaal infrastructuur is voor de toegang en juiste verwerking van data”, zegt Diliane Snackers, Senior Director Benelux bij NetApp. “Ook laat het onderzoek zien dat security en compliance topprioriteit zijn voor de succesvolle toepassing van AI. Er is in Nederland op deze gebieden echter een aanzienlijk tekort aan experts. Daarom is het belangrijk om toepassingen te ontwerpen die elementen als data toegang, compliance, beveiliging en bescherming tegen ransomware al meteen meenemen. Daarbij is het essentieel dat we de weinige professionals die we hebben, in staat stellen om deze uitdagingen zonder aanvullende complexiteit het hoofd te bieden.”

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht