Industry Wire

Geplaatst door Thales

Nederlandse bedrijven vatbaar voor datalekken door gebrekkige compliance

  • Het 2024 Data Threat Report van techgigant Thales laat zien dat 36 procent van alle Nederlandse bedrijven vorig jaar niet voor hun compliance-audit slaagde. Deze groep loopt hierdoor een tien keer grotere kans om slachtoffer te worden van een datalek.
  • De hoofdoorzaken van datalekken in de cloud zijn: exploitatie van bekende kwetsbaarheden (34%) en menselijke fouten (27%).
  • Het aantal Nederlandse bedrijven dat vorig jaar slachtoffer werd van een ransomware-aanval was tien procent. Van alle slachtoffers betaalde vier procent daadwerkelijk losgeld.
Thales publiceert vandaag het 2024 Thales Data Threat Report, de nieuwe editie van zijn jaarlijkse rapport over bedreigingen, trends en nieuwe ontwikkelingen rond de beveiliging van data. Het rapport is gebaseerd op een enquête onder bijna 3.000 IT- en security-professionals in achttien landen, waarvan 105 in Nederland. De respondenten waren actief bij bedrijven in 37 verschillende sectoren. Volgens het rapport van dit jaar is 93 procent van alle respondenten wereldwijd van mening dat cyberbedreigingen in aantal of in ernst toenemen. Dit is een aanzienlijke stijging ten opzichte van de 47 procent van vorig jaar.
Compliance sleutel tot succesvolle databeveiliging
Volgens het onderzoek slaagde ruim 36 procent van alle Nederlandse bedrijven de afgelopen twaalf maanden niet voor een compliance-audit. Het rapport wijst op een zeer duidelijk verband tussen compliance en databeveiliging.
Van alle wereldwijde bedrijven die de afgelopen twaalf maanden voor een compliance-audit zakten, werd 31 procent in hetzelfde jaar slachtoffer van een datalek. Dat gold voor slechts drie procent van alle respondenten die wel voor compliance-audits waren geslaagd.
Operationele complexiteit maakt databeveiliging lastig
Slechts ongeveer een derde (30%) van alle Nederlandse organisaties is in staat om hun data volledig te classificeren. Alarmerend genoeg zegt 18 procent zeer weinig of helemaal geen interne gegevens te classificeren.
Hoewel het aantal respondenten dat gebruik zegt te maken van minimaal vijf belangrijke beheersystemen daalde (53% ten opzichte van 62% in het voorgaande jaar) was er slechts sprake van een lichte daling van het gemiddelde (van 5,6 naar 5,4). Operationele complexiteit blijft een belangrijk struikelblok wereldwijd.
Het gebruik van multi-clouddiensten en veranderingen in de wereldwijde regelgeving voor privacy en gegevensbescherming maken datasoevereniteit tot een eerste prioriteit voor bedrijven. 28 procent ziet verplicht extern sleutelbeheer als het belangrijkste middel om daarvoor te zorgen. 39 procent zegt dat de opslaglocatie van gegevens niet langer een probleem zou zijn zolang er maar sprake is van externe encryptie/sleutelbeheer en een scheiding van taken.
“Bedrijven moeten precies weten wat ze proberen te beschermen. Aangezien de wereldwijde richtlijnen voor privacy en gegevensbescherming voortdurend veranderen, hebben zij een gedegen overzicht nodig van alle data binnen hun organisatie. Alleen dan maken zij een kans om aan de eisen van de wet- en regelgeving te blijven voldoen”, zegt Sebastien Cano, senior vice president Cloud Protection & Licensing bij Thales.
“Als er één belangrijke conclusie is die uit het onderzoek van dit jaar kan worden getrokken, is het wel dat compliance van cruciaal belang is. Bedrijven die hun compliance-processen op orde hadden en voor al hun audits slaagden liepen veel minder kans om slachtoffer te worden van een datalek. We zullen zien dat er meer taken op het gebied van compliance en security worden gecombineerd. Dat zou een bijzonder positieve stap zijn voor het versterken van de beveiliging en het opbouwen van het vertrouwen van klanten”, zegt Cano.
Nieuwe technologie brengt bedreigingen
Het rapport bracht ook in kaart over welke nieuwe technologieën IT- en security-professionals zich het meest zorgen maken. 38 procent van de Nederlandse respondenten ziet de cloud en DevSecOps als een enorm punt van zorg. Dit wordt op de voet gevolgd door digitale soevereiniteit (36%) en post-quantum cryptografie (25%).
 
Het aantal Nederlandse bedrijven dat slachtoffer werd van een ransomware-aanval was tien procent. Vier procent van alle Nederlandse bedrijven die slachtoffer werden van een ransomware-aanval ging over tot het betalen van losgeld.
Malware is met kop en schouders wereldwijd de snelst groeiende cyberbedreiging in 2024. 41 procent van alle bedrijven kreeg het afgelopen jaar te maken met een malware-aanval. Dit werd op de voet gevolgd door phishing- en ransomware-aanvallen. IT-activa in de cloud zoals SaaS-applicaties, storage-omgevingen in de cloud en oplossingen voor het beheer van cloudinfrastructuren bleven het primaire doelwit van deze aanvallen.
In Nederland zijn exploitatie van bekende kwetsbaarheden (34%) en menselijke fouten (27%) de hoofdoorzaken van datalekken in de cloud.
 
De bovenstaande inzichten zijn afkomstig uit het ‘2024 Thales Data Threat Report’. Dit rapport is gebaseerd op onderzoek dat in opdracht van Thales werd uitgevoerd door 451 Research. Het werpt licht op de manier waarop bedrijven hun strategieën en praktijken voor de beveiliging van data aanpassen aan het veranderende bedreigingslandschap.
Over het rapport
Het ‘2024 Data Threat Report’ van Thales analyseert de manier waarop de basispraktijken op het gebied van cybersecurity zijn veranderd als reactie op, of ter anticipatie van nieuwe cyberbedreigingen. Het rapport brengt ook in kaart op welke manieren bedrijven hun data-activa kunnen inzetten om onderneming wendbaarder te maken en het vertrouwen van hun klanten te winnen. Het rapport is gebaseerd op een wereldwijde enquête onder 2.961 respondenten. Voor dit doel werd een online vragenlijst voorgelegd aan een onderzoekspopulatie die bestond uit professionals in cybersecurity en IT-beheer. De respondenten werden geselecteerd op basis van hun kennisniveau ten aanzien van het onderwerp van de enquête. Daarnaast werden er screeningcriteria gehanteerd die respondenten uitsloten van deelname aan het onderzoek als zij verbonden waren aan bedrijven met een jaaromzet lager dan 100 miljoen dollar. De overblijvende respondenten waren actief bij bedrijven met een omzet van 100 tot 250 miljoen dollar in Australië, Brazilië, Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Hongkong, India, Italië, Japan, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Singapore, de Verenigde Arabische Emiraten, de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Zweden.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht