Industry Wire

Geplaatst door Tens Media

Onderzoek: Nog steeds veel psychische klachten onder oud-V&D personeel

Een half jaar geleden deed Richard Otto (Tens Media), uitgever van de boeken ‘Vroom & Dreesmann’ en ‘Verdwenen Merken’ samen met Mark Krebs (Facebook-community V&D Herinneringen) onderzoek onder het voormalige V&D-warenhuis personeel. 38% van de ontslagen V&D-medewerkers kampte toen met psychische klachten. Deze maand is wederom onderzoek gedaan hoe het nu -bijna een jaar na het faillissement- met hen gaat. 619 voormalige V&D’ers deden aan dit onderzoek mee.

80% van de respondenten gaf aan tot aan het faillissement bij V&D te hebben gewerkt en dus ook onder de ruim 8.000 ontslagen medewerkers te vallen.

Zoals bekend waren veel ontslagen medewerkers al lange tijd in dienst. Hun ontslag en/of het faillissement heeft bij velen een grote impact gehad. In het vorige onderzoek (juni) had gaf 38% van de respondenten aan last te hebben van psychische klachten (oa depressiviteit, stress en slapeloosheid). Nog steeds kampt veel voormalig personeel met psychische problemen. 26,7% heeft nog steeds last van deze symptomen De onderzoekers kregen veel persoonlijke reacties binnen van oud-personeel, die na maanden solliciteren geen hoop meer zien in een baan. 33% verwacht niet op korte termijn een baan te gaan vinden en 43,3% van hen gaf aan dat zij na het ontslag onvoldoende zijn geholpen door instanties, waaronder FNV, UWV en hun oude werkgever. De ontslagen V&D-collega’s zoeken elkaar wel veel op. In het onderzoek gaven 86,8% aan dat zij nog steeds hun collega’s zien (27% wekelijks/ 59,8% maandelijks).

Onder het voormalige V&D personeel hangt nog steeds veel onbegrip over de ondergang van het warenhuis. Ondanks dat de V&D al jaren zwaar verlieslijdend was, denkt 74,5% van hen dat een faillissement voorkomen had kunnen worden (dit was in juni 81,1%). Slechts 10,2% denkt dat het faillissement onafwendbaar was (in juni 10,5%) 15,3% geeft aan het niet te weten.

Grootste schuldige aan de ondergang van het warenhuis is volgens de ex-medewerkers investeerder Sun Capital 71,1% (was in juni 64,7%). 55,7% van hen geeft aan dat ook de V&D-top verantwoordelijk is voor het faillissement (was in juni 51,1%). Ondanks dat KKR Capital tussen 2004 en 2010 verantwoordelijk is voor de verkoop van het vastgoed zien minder voormalig V&D-medewerkers (42%) dit investeringsfonds als schuldige aan de ondergang van het 129-jarige warenhuis (in juni was dit 42%). De niet kopende consument 16,2% (juni: 9,6%), de overheid 9,4% (juni: 8,1%), banken 6,3% (6,3%) worden door een beperkter aantal ex-medewerkers gezien als reden voor het faillissement.

Deze zomer werd bekend dat Roland Kahn en partners de merknaam V&D uit de failliete inboedel hebben gekocht. In het onderzoek werd aan hen gevraagd wat hun gevoel was bij deze overname. Op een schaal van 1-5 (1=zeer en 5=zeer positief) geeft 39,1% van de respondenten aan negatieve gevoelens over de verkoop van de merknaam aan Kahn te hebben(score 1-2), terwijl 24,7% van de oud-medewerken aangeeft juist positief te zijn over de recente merknaam-overname (score 4-5). De nieuwe online V&D-shop werd al direct bij de overname door de nieuwe eigenaren genoemd, maar nog steeds is de site niet live. Slechts 14,2% geeft aan bij het digitale warenhuis iet te gaan kopen. 27,1% zegt nu al nimmer daar een aankoop te zullen doen. 58,1% weet nog niet of zij ook klant van het digitale V&D gaan worden.

De 2e druk van de bestseller ‘Vroom & Dreesmann: de opkomst en de ondergang van het warenhuis (1887-2016) van Philippe Hondelink en Richard Otto is nu voor €19,95 verkrijgbaar in de (online) boekenwinkel.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht