Online rekentool laat negatief effect zien van variabele kosten pensioenopbouw
Er zijn grote verschillen in wat je onder de streep overhoudt aan opgebouwd pensioen bij de verschillende spelers in de markt. Inmiddels is genoegzaam bekend dat de kosten van beleggen een grote invloed hebben op wat je uiteindelijk overhoudt onder de streep. Maar wat de meeste mensen zich onvoldoende realiseren, is dat met name de variabele kosten een flinke negatieve impact hebben op hoeveel je overhoudt onder de streep. Dat gaat al snel om tienduizenden euro’s. Het is ook niet eenvoudig om dat zelf te berekenen. Daarom lanceert BrightPensioen vandaag een rekentool waarmee het verschil in variabele en vaste kosten snel duidelijk wordt.
“Een percentage van bijvoorbeeld 1% variabele kosten voelt als weinig, maar onder de streep scheelt het veel. Over een langere periode kan dat zomaar tienduizenden euro’s schelen. Bij Bright hebben we – net als alle andere aanbieders – ook te maken met beleggingskosten. Alleen beleggen wij tegen kostprijs, en verdienen we niet aan een percentage over de beleggingen of de inleg, maar aan een vaste jaarlijkse vergoeding, die compleet los staat van de beleggingen. Het geijkte verdienmodel van (pensioen)beleggers is om een percentage service- en/of beheerskosten boven op die kostprijs te leggen. Maar juist die procentuele kosten tikken in de loop van de jaren flink aan en zorgen ervoor dat je aan het einde van de rit minder geld overhoudt. Een vast bedrag is eerlijker, transparanter en zorgt meestal voor meer pensioen. Nu is het best lastig te vergelijken hoe een vaste vergoeding zich verhoudt tot een variabele, waardoor weinig mensen daar een goed beeld van hebben. Daarom lanceren we deze rekentool die je snel een indicatie geeft van de verschillen in opgebouwd pensioen. Bright zal er niet in alle gevallen beter uitkomen; de inleg en looptijd spelen een rol. Het gaat ons erom dat mensen een weloverwogen keuze kunnen maken”, aldus Sjaak Zonneveld, directeur BrightPensioen.
MoneyView, het belangrijkste onafhankelijk benchmarkinstituut voor financiële producten, geeft BrightPensioen al meerdere jaren op rij de hoogste waardering van vijf sterren op prijs. Zij kijken naar alle elementen zoals vaste en variabele kosten die aanbieders in rekening brengen.
Schade berokkend
Het traditionele procentuele verdienmodel heeft in het recente verleden veel schade berokkend aan het vertrouwen in de financiële sector. Financiële producten met hoge (verborgen) procentuele kosten zorgden voor woekerschandalen en dalend consumentenvertrouwen, Dit was een van de redenen waarom Bright dit totaal anders wilde doen. Een vast bedrag voor de dienstverlening van € 210,- per jaar om de kosten van de organisatie te dekken. Dat bedrag is overigens sinds de start van BrightPensioen in 2015 hetzelfde gebleven, dankzij de snelle groei van het aantal leden.
BrightPensioen belegt tegen kostprijs en de ambitie is om deze zo laag mogelijk te krijgen. Idealiter richting 0%. Sinds de lancering in 2015 zijn de lopende fondskosten (onderdeel van de beleggingskosten) van het neutrale fonds gedaald van 0,25% naar 0,17% en van het defensieve fonds van 0,21% naar 0,11%. Alle leden profiteren dus als Bright groeit.
Zonneveld: “Het liefst zouden we zien dat meer partijen ons verdienmodel kopiëren. Uiteindelijk zijn procentuele kosten toch een beetje verborgen kosten. Dat nog geen andere aanbieder ons gekopieerd heeft, is niet zo vreemd. Het procentuele verdienmodel is uiteindelijk veel lucratiever voor hen. Maar hoe meer mensen inzien dat dit percentuele verdienmodel voor henzelf uiteindelijk in minder vermogen onder de streep resulteert, zal de vraag uit de markt hier verandering in brengen.”
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.