Orange Cyberdefense waarschuwt voor kritieke kwetsbaarheid in ReCrystallize Server
Utrecht, 15 april 2024 – Orange Cyberdefense heeft kritieke kwetsbaarheden in ReCrystallize Server ontdekt. Deze kwetsbaarheden maken het voor onbevoegden mogelijk om op afstand en zonder authenticatie toegang tot getroffen systemen te krijgen. Op dit moment is nog geen patch beschikbaar.
ReCrystallize Server is serversoftware waarmee je interactieve rapporten kunt delen. Gebruikers kunnen deze bekijken in een webbrowser, zonder dat daarvoor extra software nodig is. Een van de kwetsbaarheden, ontdekt door securityspecialist Paul van der Haas, maakt misbruik van een beveiligingslek binnen de authenticatiemechanismen van de software. Aanvallers kunnen hiermee speciale verzoeken naar de server sturen, die deze beschouwt als legitiem. Daardoor kunnen kwaadwillenden mogelijk administratieve controle over de server krijgen. Op die manier kunnen ze onder andere gevoelige gegevens bekijken, wijzigen of verwijderen, en mogelijk andere systemen binnen het netwerk compromitteren.
Onmiddellijke acties voor eindgebruikers:
De kwetsbaarheid is direct na de ontdekking gedeeld met de betrokken fabrikant ReCrystallize Software en de wereldwijde cybersecuritydatabase MITRE. Het is niet bekend of deze kwetsbaarheid al misbruikt is. Zolang er nog geen oplossing is, dringen we er bij alle ReCrystallize Server-gebruikers op aan om de volgende richtlijnen strikt te volgen:
Serverisolatie: beperk de toegang tot de ReCrystallize Server zoveel mogelijk, zodat deze alleen beschikbaar is voor gebruikers die deze daadwerkelijk nodig hebben. Dit verkleint het risico op ongeautoriseerde toegang aanzienlijk.
Toepassing van hardening: harden ReCrystallize Server door onder andere het uitschakelen van absolute paden, het wijzigen van het standaardwachtwoord en het inschakelen van encryptie.
Versterking van de onderliggende webserver: het is cruciaal om de webserver up-to-date te houden en te zorgen dat het principe van het minste privilege wordt toegepast. Wij adviseren ook om uitgaand SMB-verkeer te blokkeren om de veiligheid verder te verhogen.
Paul van der Haas heeft zijn bevindingen uitgebreid beschreven in deze blog.
Over Orange Cyberdefense
Orange Cyberdefense is de deskundige cybersecurity-businessunit van Orange Group en biedt managedsecurityservices en detectie- en responsdiensten aan organisaties over de hele wereld. Als dé beveiligingsprovider van Europa streven we ernaar de vrijheid te beschermen en een veiligere digitale samenleving op te bouwen.
Wij zijn een bedreigingsonderzoeks- en inlichtingengestuurde securityprovider die ongeëvenaarde toegang biedt tot informatie over huidige en opkomende bedreigingen. Met een trackrecord van meer dan 25 jaar op het gebied van informatiebeveiliging, meer dan 250 onderzoekers en analisten en 16 SOC’s verspreid over de hele wereld en verkoop- en servicesondersteuning in 160 landen, kunnen we wereldwijde bescherming bieden met lokale expertise en onze klanten ondersteunen gedurende de hele levenscyclus van bedreigingen. Kijk voor meer informatie op https://orangecyberdefense.com/nl/
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.