Payhawk-onderzoek: 61% van de bedrijven heeft geen duidelijk uitgavenbeleid ondanks groeipotentieel
Nieuw onderzoek door Payhawk onthult de verborgen kracht van de uitgavencultuur bij het stimuleren van winstgevendheid, efficiëntie en controle
Amsterdam, 22 januari 2025 – Een robuuste uitgavencultuur vormt de basis voor duurzame bedrijfsgroel. 61% van de CFO’s benadrukt het belang ervan, maar slechts weinigen hebben de juiste balans gevonden tussen autonomie en controle, zo blijkt uit nieuw onderzoek van Payhawk.
Het onderzoek, uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau Coleman Parkes, ondervroeg 1.000 finance professionals in grote organisaties in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Bulgarije en Spanje. Het werpt een licht op de groeiende kloof tussen bewustzijn en actie als het gaat om het creëren van een efficiënte uitgavencultuur.
Hristo Borisov, CEO van Payhawk: “De uitdaging ligt niet alleen in het definiëren van een uitgavenbeleid op papier, maar ook in het tot leven brengen ervan door middel van automatisering en real-time controles. Wanneer dit goed wordt uitgevoerd met behulp van technologie, wordt de uitgavencultuur een stimulans voor groei in plaats van een belemmering voor efficiëntie.”
Terwijl 41% van de bedrijven actief bezig is met het definiëren van hun uitgavencultuur – een duidelijke indicatie van het strategische belang ervan – geeft slechts 31% aan een formeel beleid te hebben. Deze discrepantie benadrukt het spanningsveld tussen gewenste autonomie en controle, waarbij CFO’s zorgen over fraude (51%) en vertrouwenskwesties (44%) noemen als barrières voor het implementeren van effectieve kaders. De bevindingen onderstrepen de behoefte aan robuuste kaders voor de uitgavencultuur die teams zelfstandiger maken en tegelijkertijd de risico’s te minimaliseren.
Chris van Dongen, Country Director Payhawk Benelux: “Door gebruik van geavanceerde tools in combinatie met een goed gedefinieerd uitgavencultuurbeleid kunnen organisaties operationele barrières overwinnen, financieel potentieel ontsluiten, tijd besparen en duurzame groei op termijn stimuleren.”
Wat is een ‘uitgavencultuur’?
Uitgavencultuur verwijst naar de set van houdingen, gedragingen en praktijken die vorm geven aan de manier waarop een organisatie uitgaven benadert. Sommige bedrijven geven werknemers de mogelijkheid om hun zakelijke kaarten te gebruiken binnen vastgestelde budgetten en limieten, een model dat door 28% van de respondenten wordt gevolgd. Andere bedrijven hanteren duidelijke, afdwingbare limieten met weinig uitzonderingen (18% van de organisaties), wat een sterk gecontroleerde uitgavencultuur weerspiegelt.
Uitgavencultuur: de motor van zakelijk succes
Hoewel 85% van de finance professionals het belang van een uitgavencultuur inziet, heeft een significante meerderheid nog steeds geen duidelijk beleid om de financiële besluitvorming te sturen. CFO’s noemen ook andere barrières voor het definiëren en implementeren van een uitgavencultuur binnen hun organisaties, waaronder:
Een gebrek aan geschikte tools om real-time zichtbaarheid en controle over uitgaven te ondersteunen.
Inefficiënte goedkeuringsworkflows die leiden tot vertragingen en onnauwkeurigheden in de gegevens.
Weerstand tegen verandering binnen organisatiestructuren.
Slechts 4% van de CFO’s heeft geen plannen om in de nabije toekomst een uitgavencultuur te ontwikkelen – 31% heeft een gedefinieerd kader, 41% is bezig en 25% is van plan om hier in de komende 12 maanden aandacht aan te besteden. Van degenen die een beleid hebben opgesteld, meldt 49% dat de financiële controle is verbeterd, evenals de winstgevendheid (41%) en de verantwoordingsplicht (38%).
Operationele barrières overwinnen
Veel CFO’s wenden zich tot technologie, zoals uitgebreide oplossingen voor uitgavenbeheer, om real-time inzichten te verkrijgen, tijd te besparen met geautomatiseerde goedkeuringsprocessen en de zichtbaarheid en verantwoordingsplicht van teams te verbeteren om werknemers autonomie te geven en vertrouwen op te bouwen terwijl fraude wordt teruggedrongen.
Lees voor aanvullende bevindingen en strategieën het recente rapport van Payhawk, De CFO en de digitale kloof.
_________________________________________
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.