Provincie Groningen kiest Bytesnet als partner voor de datacenter infrastructuur

Bytesnet wordt voor de provincie Groningen de exclusieve partner voor de datacenter infrastructuur van de provincie. Daarvoor migreert de provincie haar apparatuur die momenteel grotendeels in eigen huis is ondergebracht naar het Data Competence Center
d’ROOT van Bytesnet op Zernike Campus en naar Datacenter Eemspoort van het UMCG.
Bytesnet heeft de opdracht voor het hosten van de IT apparatuur gekregen na het winnen van de aanbesteding die de provincie Groningen hiervoor heeft uitgeschreven.
De provincie laat weten voor Bytesnet te hebben gekozen vanwege de beste verhouding tussen kwaliteit en prijs. Ook de duurzame wijze waarop Bytesnet de hosting doet is voor de provincie Groningen een belangrijke reden om met Bytesnet in zee te gaan.
Zeer concurrerend speelveld
’We zijn er trots op dat wij door de provincie in een zeer concurrerend speelveld zijn geselecteerd uit een breed aanbod van datacenters’, zegt Jan-Joris van Dijk, Managing Director van Bytesnet. Bytesnet biedt de provincie een veilige en geconditioneerde ict-omgeving waar volledige transparantie en bescherming van vaak privacygevoelige gegevens verzekerd is.
Samenwerking publiek – privaat
Bytesnet faciliteert het hosten van de IT apparatuur van de provincie samen met het UMCG-datacenter DCE op industrieterrein Eemspoort in Groningen.
De totale IT omgeving wordt in een zogeheten twin-datacenterconcept ingericht, waarbij d’ROOT en DCE over en weer als backup en recovery mogelijkheid van de opgeslagen gegevens dienen. In DCE staan de ICT systemen van d’ROOT als een gespiegelde omgeving.
‘Het verheugt ons dat we in samenwerking met het UMCG als publieke partner de regio en ook de regionale overheid kunnen bedienen’, zegt Jan-Joris van Dijk.
Datagedreven en digitale provincie
“De wens om alle data samen te brengen op één locatie in een veilige en geconditioneerde omgeving is een belangrijk onderdeel van de nieuwe digitaliseringsstrategie van de Provincie Groningen (https://www.provinciegroningen.nl/beleid-en-documenten/documentenzoeker/digitaliseringsstrategie) .
“Met deze stap naar Bytesnet leggen wie hiervoor een goed fundament”, zegt Fred Hassert, Manager Finance & Control van de provincie. De provincie Groningen wil zich ontwikkelen tot een datagedreven en digitale provincie. Dat is belangrijk omdat data en technologie steeds meer worden gekoppeld en gebruikt bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.
De verhuizing vereenvoudigt het voor de provincie om data op optimale manier te benutten en deze ook beschikbaar te stellen voor gebruik door derden. Met de opslag en beheer van de data in d’ROOT kan de provincie Groningen ook op adequate wijze voldoen aan alle normen voor dataopslag. Daarbij gaat het om veilige opslag en bewaking, ook van privacy. Het datacenter is uitgerust met volledig redundante stroomvoorzieningen, noodvoorzieningen voor stroomuitval, automatische branddetectie en blusinstallaties. Bytesnet beschikt over alle vereiste (ISO)-certificeringen.
Restwarmte van de IT apparatuur verwarmen woningen
Bytesnet heeft zich onderscheiden door de bijzondere energieprestaties van het datacenter. Zo wordt de warmte van de servers vanaf volgend jaar geleverd aan WarmteStad in Groningen. Met dit warmtenet worden in de toekomst meer dan 10.000 huishoudens, instellingen en bedrijven in het noordelijke deel van de stad voorzien van duurzame warmte.
Over Bytesnet
Bytesnet is een volledig Nederlands bedrijf dat digitale infrastructuur diensten levert op het gebied van colocatie, high-performance computing, cloud en connectiviteit. Bytesnet valt volledig onder de Nederlands wet- en regelgeving en beschikt over alle certificeringen voor kwaliteit, milieu, gegevensbescherming, privacy en continuïteit. Door een innovatieve aanpak en focus op duurzaamheid wil Bytesnet een positieve bijdrage leveren aan een duurzame digitale samenleving. Naast het Data Competence Center d’ROOT biedt Bytesnet met het Datalab een digitale broedplaats waar bedrijven, wetenschappers en studenten digitale vaardigheden kunnen toepassen om zo samen te innoveren.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.