Industry Wire

Geplaatst door Proximus

Proximus en Sagemcom testen zeilschip voor vrachtvervoer in toeleveringsketen

Proximus en zijn trouwe partner Sagemcom hebben het gebruik van zeilschepen voor vrachtvervoer getest, met als doelstelling de milieu-impact van hun logistieke keten te verminderen. De eerste levering, bestaand uit Wi-Fi Boosters van Proximus, werd uitgevoerd door de specialist in zeiltransport TOWT (Trans-Oceanic Wind Transport) en kwam dinsdag aan in de haven van Le Havre, Frankrijk. Het is de eerste keer dat Proximus zeiltransport inzet voor zijn logistieke activiteiten.

Hoewel het project nog in de kinderschoenen staat, past het in de bredere strategie van Proximus om zijn koolstofvoetafdruk in alle schakels van de toeleveringsketen te verkleinen, van inkomend transport over opslag tot distributie. Volgend op deze eerste levering zullen Sagemcom & TOWT een potentieel gebruik van zeilschepen voor vrachtvervoer via de bestaande aanvoerroute tussen Tunis & Marseille bestuderen.

Vermindering van de uitstoot voor inkomend transport
Gedreven door de ambitie om tegen 2040 net zero uitstoot te bereiken in de hele waardeketen, onderzoekt Proximus alle mogelijkheden om zijn koolstofvoetafdruk te verkleinen, ook voor het inkomend transport van goederen. Het project met Sagemcom is een voorbeeld van hoe het bedrijf duurzamere opties verkent binnen zijn logistieke keten. In vergelijking met traditionele transportmethoden kunnen vrachtzeilschepen de milieu-impact van deze activiteiten met wel 90% verminderen.

Naast het testen van zeiltransport neemt Proximus ook andere initiatieven, zoals het gebruik van High Cube-containers, om de laadvolumes te maximaliseren en de transportfrequentie te verlagen. Ook wordt waar mogelijk gekozen voor spoorvervoer in plaats van wegvervoer om de koolstofvoetafdruk van het inkomend transport verder te verkleinen.

Duurzame initiatieven voor opslag en uitgaand transport
Naast zijn inspanningen om de leveringen van zijn leveranciers te verduurzamen, wil Proximus ook zijn koolstofvoetafdruk voor andere logistieke activiteiten verkleinen.

In het magazijn in Courcelles hebben verschillende initiatieven geleid tot een vermindering met 55% van de koolstofuitstoot per bestelling tussen 2015 en 2021. Deze prestatie leverde Courcelles drie sterren op binnen het Lean&Green-certificeringsprogramma. Proximus werd hiermee de eerste Belgische onderneming en een van de eerste 25 bedrijven in Europa die deze erkenning behaalde. In Flawinne, waar het tweede magazijn voor infrastructuurmateriaal van het bedrijf zich bevindt, werden vier elektrische vorkheftrucks aangekocht in het kader van een breder plan om over te schakelen op een groen voertuigenpark. Voor de interne logistiek streeft Proximus tegen 2027 naar volledige elektrificatie.

In de laatste schakel van de logistieke keten, namelijk de distributie van producten naar winkels en klanten, heeft Proximus eveneens duurzame oplossingen geïntroduceerd. Zo worden leveringen voor B2B-klanten in meerdere grote Belgische steden uitgevoerd met cargofietsen. Daarnaast heeft logistieke partner H.Essers HVO (Hydrotreated Vegetable Oil) ingevoerd als brandstof voor zijn voertuigenpark, waardoor de koolstofuitstoot van lijntransport voor Proximus met 85% vermindert. Ook de partners voor last-mile delivery, zoals bpost en DPD, ondersteunen de duurzaamheidsdoelstellingen van Proximus. Zo heeft bpost zich ertoe geëngageerd om 100% emissievrij te leveren in Antwerpen en vrijwel emissievrij in Brussel, via Ecozones en elektrische voertuigen.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht