Startup Cirkl introduceert nieuw platform dat onzichtbaar woningaanbod in beeld brengt
Met een innovatief platform ontsluit startup Cirkl woningen die nergens anders te koop staan: de huizen van woningzoekers. Om inzage te krijgen in het online woningaanbod via Cirkl, moet een woningzoeker eerst zijn eigen woning via het platform aanbieden. Door de woningzoeker niet langer alleen als koper, maar ook als verkoper te zien, hoopt Cirkl het woningaanbod in Nederland te vergroten. Het platform is in zeven maanden ontwikkeld met de low-code oplossing van Mendix als onderdeel van het Mendix Startup Program. Het platform is vanaf vandaag live.
Uit cijfers van de branchevereniging NVM blijkt dat Nederland nooit eerder een krappere koopwoningmarkt kende dan nu. De krapte-indicator is 1,9, dit betekent dat woningzoekers in het derde kwartaal van 2020 uit minder dan twee huizen konden kiezen. Ook Cirkl deed onderzoek en berekende dat er ruim 150.000 mensen in het bezit van een koophuis op zoek zijn naar een nieuwe woning. Vaak zetten mensen hun eigen woning pas te koop als ze zelf een nieuwe plek hebben gevonden. Op de vraag of zoekers ook geïnteresseerd zouden zijn in het aanbod van kopers, antwoordt het merendeel positief. Dit was voor ondernemer Jeroen Wilhelm reden genoeg om het platform Cirkl te starten.
Voorwaarden
Om mee te kunnen doen op het platform van Cirkl moet er aan twee voorwaarden worden voldaan. Ten eerste moet een woningzoeker na het invullen van zijn woonwensen zijn of haar eigen woning aanbieden. Ten tweede mag de woning alleen binnen Cirkl aangeboden worden, om ten volle te kunnen profiteren van het gesloten systeem van vraag en aanbod. Om de doorstroom met mensen zonder koophuis, starters of huurders, te bevorderen, wordt deze groep gedoseerd tot het platform toegelaten.
Een woningzoeker krijgt toegang tot het platform via een makelaar die is aangesloten bij een van de drie grote brancheverenigingen: NVM, Vastgoedpro of VBO. Dit is grofweg 95 procent van de markt. Door met makelaars te werken, bouwt Cirkl zekerheid in voor de woningzoekers en -verkopers. “Makelaars die zijn aangesloten bij een branchevereniging moeten voldoen aan bepaalde kwaliteitsregels, er is een klachtenregeling en er zijn procedures om geschillen tussen klant en makelaar op te lossen. Bovendien checkt een makelaar of de ingevulde gegevens bij een woningaanbod kloppen, zodat bijvoorbeeld het aantal vierkante meters of de staat van de woning later niet tot meningsverschillen leiden”, zegt Wilhelm.
Fuzzy-search algoritme
Een woningzoeker, die wordt uitgenodigd door de makelaar, vult na het aanmelden op het online platform zijn woonwensen in. Toegang tot het woningaanbod krijgt hij zodra zijn eigen woning is geaccepteerd. Door middel van een matchingsmodule ontwikkeld met Mendix krijgt de woningzoeker elke dag een aantal woning aangeboden, waar hij doorheen kan swipen en een interessant aanbod op kan slaan. Op elk moment kan hij zijn woonwensen aanpassen, waarna het aanbod een dag later aan deze wensen voldoet.
Het selecteren van woningen voor een bepaalde zoeker gebeurt met een zogeheten ‘fuzzy search’-algoritme. Dit wil zeggen dat niet alleen woningen die volledig voldoen aan alle eisen worden getoond, maar ook het aanbod dat voor tachtig of vijftig procent matcht met de zoekopdracht. Het scoringspercentage wordt bij het zoekresultaat getoond. “Het uiteindelijke doel is om het zelflerende algoritme verder te ontwikkelen, zodat we op basis van het klikgedrag andere woningen kunnen tonen. Blijft een zoeker vaak hangen bij een huis met een strakke witte keuken, dan is het logisch om huizen met die eigenschap vaker te tonen en woningen met een klassieke keuken lager te scoren”, legt Wilhelm uit.
Mendix Startup Programma
Het platform van Cirkl is ontwikkeld met de low-code oplossing van Mendix binnen het Mendix Startup Programma. In krap zeven maanden is het complexe platform door een team van Mendix-developers van Succeszo in samenwerking met Cirkl in sprints ontwikkeld. In ontwerptool Adobe XD werd het design en de user story uitgetekend, waarna de developers aan de slag konden. “Het grote voordeel van het werken met low-code van Mendix is dat je het idee voor een platform niet over de schutting bij developers gooit, maar dat het echt een gezamenlijk project is. Bovendien is er ondanks de complexiteit van het proces nooit stress geweest over het niet halen van een deadline en is het budget ondanks extra aanpassingsrondes niet overschreden”, zegt Wilhelm.
Het Mendix Startup Programma geeft ondernemers met een innovatief idee de mogelijkheid om een product snel naar de markt te brengen door de licentiekosten zeer laag te houden, toegang te geven tot hulpmiddelen als de Mendix Marketplace en de developer community en het gratis verkrijgen van Mendix-certificering. “Als voormalige startup helpen we graag andere startende bedrijven met het omzetten van hun innovatieve ideeën naar een volwaardige propositie. Met het Mendix platform stellen we startups in staat om hun ideeën sneller naar de markt te brengen en vervolgens in een kortere tijd de juiste product-market fit te vinden. We zijn er erg trots op dat de startup community van Mendix steeds groter wordt en we kijken ernaar uit om deze ondernemers met drive samen te brengen, zodat ze van elkaar leren en nog succesvoller kunnen zijn”, zegt Nick Gigengack, programma manager bij Mendix.
Lees meer over het Mendix Platform.
—– |
Achtergrond
In een door een pandemie ontwrichte wereld is software de nieuwe levensader van ons dagelijks leven en de lijm die de wereldeconomie bijeenhoudt. Traditionele software-ontwikkeling duurt echter veel te lang en levert vaak niet de gewenste business resultaten op en sluiten niet aan bij de behoeften van gebruikers. Zelfs vóór Covid-19 waren er wereldwijd niet genoeg professionele software-ontwikkelaars om alle software te bouwen die momenteel nodig is. De wereldwijde pandemie heeft de al heersende software- en bedrijfscrisis versneld. Low-code software-ontwikkeling biedt hiervoor een oplossing. Low-code van Mendix is een krachtige, visuele benadering voor software-ontwikkeling die citizen en professionele ontwikkelaars in staat stelt om meer dan 10x sneller cloud-native applicaties te maken, zowel voor web als mobiel, met behulp van drag-and-drop-componenten en modelgedreven logica; allemaal via een intuïtieve grafische gebruikersinterface. Voor meer informatie over hoe Mendix helpt bedrijven te transformeren kijk op: www.mendix.com.
Over Mendix
Mendix, onderdeel van Siemens en wereldleider in low-code en no-code applicatie-ontwikkeling, transformeert de manier waarop applicaties in digitale organisaties worden gebouwd. Met het Mendix-platform kunnen bedrijven met meer professionals applicaties ontwikkelen en daarmee de bottleneck van software-ontwikkeling wegnemen (Make with More), slimme apps bouwen met een rijke, slimme. contextuele en proactieve gebruikservaring (Make it Smart) en systemen moderniseren en meer applicaties bouwen die groei faciliteren (Make it Scale). Het Mendix-platform is gebouwd om intensieve samenwerking tussen IT en business teams mogelijk te maken en applicatie-ontwikkeling te versnellen waarbij tegelijkertijd de veiligheid, kwaliteit en governance wordt gegarandeerd. Kortom om organisaties te helpen de stap te maken naar de digitale toekomst. Het ‘Go Make It’ platform van Mendix wordt wereldwijd gebruikt door meer dan 4.000 organisaties.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.