Stijgende prijzen meubelzaken parallel met verkoopopbrengst

“Alles wordt duurder”, dat geldt zowel voor de consument als de verkoper. De afgelopen twee jaar zijn de inkoopprijzen voor meubelspeciaalzaken flink gestegen. Niet alleen de winkelier merkt dit, ook de consument ziet deze stijgende inkoopprijs terug in de hogere verkoopprijs. Naar verwachting zou de verkoop van meubels omwille van de prijsstijgingen flink moeten dalen. Toch wijst praktijk anders uit. Slaapspeciaalzaken zien namelijk nog steeds een procentuele stijging in omzet.
Volgens marktonderzoek van Retail Insiders ziet de markt ‘slaapspeciaalzaken’ nog steeds procentuele groei ten opzichte van voorgaande jaren. De twee segmenten ‘meubelstoffen en gordijnen’ en ‘beddengoed’ maken de grootste groei mee. Hierbij is te zien dat huishoudens (1) meer producten aanschaffen en (2) meer uitgeven aan producten dan in de afgelopen jaren. Binnen het onderzoek wordt geen specifiek onderscheid gemaakt in productcategorie. Of consumenten nu meer geld besteden aan een peuterbed of ergonomisch kussen is zodoende onduidelijk.
Fysieke verkoop blijft leidend
Wat wel duidelijk naar voren komt, is dat slaapspeciaalzaken nog steeds het grootste deel van hun omzet halen uit fysieke verkoop. Fysieke winkels blijven voor kopers in deze markt nog echt doorslaggevend. Vooral voor de aanschaf van grote meubels, zoals een stapelbed voor in de kinderkamer, hebben consumenten de behoefte aan het zelf ervaren van het product. Geïnteresseerden proberen graag eerst verschillende opties uit voordat ze zichzelf binden aan een keuze. Bij het overwegen van diverse opties speelt de productervaring zodoende een belangrijke rol.
Ondanks dat de aankopen vaker fysiek dan online worden gedaan, wordt het internet wel steeds vaker als medium gebruikt door consumenten. Tijdens de oriëntatiefase verkennen geïnteresseerden actuele ontwikkelingen en trends, en stellen ze hun behoeften vast. Sociale media bieden klanten online handvaten door korte productreview video’s, maar meer dan dat ook niet. Na het opnemen van deze productkennis gaan kopers graag eerst zelf op onderzoek uit voordat zij het product aanschaffen.
Monitoren van online zoekverkeer
Als online aanbieder van bedden en slaapmaterialen is het aangeraden om online zoekverkeer te meten en monitoren. Deze biedt objectieve informatie over waar de consument in is geïnteresseerd, naar zoekt en welke consumentbehoeftes actueel zijn. Zoekvolume-onderzoek levert concrete informatie over de (veranderende) consumentenbehoefte en marktverhoudingen tussen aanbieders (merken, winkelformules en verkoopplatformen).
Een ander inzicht is dat de omzet van slaapspeciaalzaken gedurende het jaar nagenoeg gelijk loopt. De geboekte omzet is heel het jaar stabiel, met twee duidelijke pieken (in januari en augustus). De laagst geboekte omzet valt in de maand april en de hoogst geboekte omzet in de maand januari. De groei van de maandelijkse omzetten ten aanzien van voorgaande jaren is geen peil op te trekken. Deze cijfers fluctueren enorm per merk en winkel.
‘Slapen’ is eenmaal een hot topic. De groeiende zelfbewustwording en aantal fysiotherapie klachten maken dat consumenten steeds vaker hun problemen verwijten aan hun slaapkwaliteit. Aangezien de volwassen persoon tussen de 7 en 8 uur slaapt per dag, is het begrijpelijk dat een groot deel van mentale en fysieke last ontstaat tijdens het slapen. Wanneer men niet goed slaapt, krijgt het lichaam niet de juiste kans om te herstellen en op te laden. Dit beïnvloedt de behoefte aan betere slaapmiddelen en onderbouwt de stijgende interesse in beddengoed.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.