Industry Wire

Geplaatst door Conclusion MBS

Technologische innovatie is een struikelblok voor twee op de vijf organisaties

Data & analytics worden gezien als de technologieën van de toekomst

Utrecht – Maar liefst 39 procent van de beslissers in de groot- en detailhandel, industrie, vervoer en opslag ervaart innovatie als een uitdaging. Dit blijkt uit het IT-impactonderzoek van Conclusion MBS onder bijna 500 (mede)beslissers en eindverantwoordelijken in de groot- en detailhandel, industrie, vervoer en opslag. De grootste obstakels zijn de hoge kosten die ermee gepaard gaan (54%), personeelstekorten (42%) en verouderde infrastructuur (41%).
 
Technologieën van de toekomst
Toch vindt tachtig procent van de beslissers innovatie een belangrijk aandachtspunt. Driekwart van de managers (76%) verwacht zelfs dat innovatie een sleutelrol speelt bij het verbeteren van processen binnen de waardeketen. De technologieën met de grootste impact voor de toekomst zijn volgens 72 procent van de beslissers big data en data analytics. Op de tweede plaats volgen warehouse management systemen (71%). AI en Machine Learning sluiten opvallend genoeg de top drie met 62 procent.
 
De digitale weg vooruit
Hoewel AI en Machine Learning niet bovenaan de lijst van toekomstbepalende technologieën staan, verwachten veel beslissers hier wel de komende twee jaar actief mee aan de slag te gaan. Zo worden AI-gedreven voorspellende analytics en warehouse management systemen beide door 36 procent van de beslissers als prioriteit gezien. Daarnaast zet 29 procent in op de implementatie van een cloudgebaseerd ERP-systeem. Deze plannen laten zien dat veel organisaties actief nadenken over technologische vooruitgang. Over het algemeen heerst er dan ook optimisme over de digitalisering binnen organisaties; maar liefst 86 procent beoordeelt de voortgang hiervan binnen zijn eigen organisatie met een voldoende (een zes of hoger).
René Altena, CTO bij Conclusion MBS: “Het is goed om te zien dat technologische innovaties binnen veel organisaties als prioriteit worden gezien. Wat wel opvalt, is dat het overgrote deel van de eindbeslissers van mening is dat zijn organisatie een voldoende scoort op het gebied van digitalisering. Ik vraag me af of dit terecht is, aangezien bijna een derde van de bedrijven de komende jaren nog bezig is met de implementatie van bijvoorbeeld een cloudgebaseerd ERP-systeem. Pas wanneer je een ERP-systeem hebt dat is aangevuld met business intelligence-software, kun je echt zeggen dat je vooruitstrevend bezig bent met digitalisering.”
Over het onderzoek
Het IT-impactonderzoek is uitgevoerd onder 491 professionals van 16 jaar en ouder. Zij zijn werkzaam in een organisatie met meer dan 100 medewerkers in de groot- en detailhandel, industrie en vervoer en opslag. Zij zijn allemaal (mede)beslissend of eindverantwoordelijk op het gebied van marketing/sales, financiën, personeel/HRM, logistiek, algemeen management en/of ICT/automatisering. Het onderzoek is in opdracht van Conclusion MBS uitgevoerd door Panelwizard.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht