Industry Wire

Geplaatst door W-Create

De vooroordelen van vrouwen in de techniek houden zich nog steeds stand

Amsterdam – [11 april 2025] Gisteren stond in het teken van Girls’ Day – een initiatief waarbij door heel Nederland bedrijven hun deuren openden voor jonge meiden om hen te laten kennismaken met bèta, techniek en IT. Dit wordt jaarlijks georganiseerd door VHTO, en is nog altijd hard nodig. Want ondanks alle vooruitgang, worden meisjes nog vaak ontmoedigd door hardnekkige stereotypen, vooroordelen en het gebrek aan vrouwelijke rolmodellen in de sector.

Het gevolg? Veel potentieel blijft onbenut, terwijl juist de techwereld staat te springen om frisse denkkracht en diverse perspectieven.

Volgens cijfers van Techniek Nederland werken er zo’n 17.000 vrouwen in de techniek – een toename van 2.000 ten opzichte van 2020. Die groei is hoopgevend, maar de realiteit blijft weerbarstig. Zo merkt ZZP’er Wendy Mersmann (48), die zich al jaren bezighoudt met verlichtingsplannen voor grote organisaties als Intertoys, dat ze nog vaak verbaasde blikken krijgt wanneer ze met haar gereedschapskoffer en trap aankomt op locatie.

“Dan zeggen ze dingen als ‘gaat u dat doen?’ of ‘kijk uit, hè, daar staat stroom op,” vertelt ze. “Ondanks mijn ervaring, blijft het soms frustrerend dat er op die manier naar je gekeken wordt. Toch laat ik me er niet door uit het veld slaan.”

Wat opvalt, is dat vrouwen hun technische beroep vaak nóg positiever beoordelen dan hun mannelijke collega’s. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen het werk gemiddeld waarderen met een 8,3, tegenover een 8,1 bij mannen. Het vak biedt uitdaging, zelfstandigheid en ruimte voor groei – aspecten die voor velen juist zo aantrekkelijk zijn.

Wendy ziet daarom veel waarde in initiatieven als Girls’ Day. “In mijn tijd was het echt bijzonder om als vrouw in de techniek te werken. Gelukkig zie ik dat het nu langzaam verandert. Vaak zijn het de oudere generaties die die vooroordelen nog met zich meedragen,” zegt ze. “De nieuwe generatie vrouwen durft veel meer, maar ze hebben wél dat extra duwtje nodig. Daarom is het goed dat er aandacht voor is.”
Haar boodschap aan jonge vrouwen die twijfelen om een stap richting techniek te zetten is helder: “Gewoon doen! Ik heb er nooit spijt van gehad. Ik haal er zoveel voldoening uit – geen dag is hetzelfde, en ik ga nog altijd met plezier aan het werk.”

Girls’ Day laat zien dat één positieve ervaring het verschil kan maken. Uit evaluaties blijkt dat maar liefst één op de drie deelnemers na afloop meer interesse heeft in een technische opleiding of carrière. En dat is precies waarom dit soort initiatieven cruciaal zijn: ze openen letterlijk en figuurlijk deuren.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht