Industry Wire

Geplaatst door Dishlator

Vrachtwagenchauffeur bedenkt ideale vakantie-app: Dishlator

Dishlator

“Ik wilde nu weleens precies weten wat er op mijn bord lag in het restaurant en wat mij zo goed had gesmaakt”, legt Bijlsma uit. “Op de gok bestelde ik her en der van de menukaart, soms zaten daar aangename verrassingen bij. Maar ik had vaak geen idee wat ik zojuist gegeten had. Dat moest maar eens afgelopen zijn.” Daarom bedacht Bijlsma op weg terug naar huis in de cabine van de truck zijn eigen app: Dishlator (http://www.dishlator.com/). De naam is een samenvoeging van dish (schotel, gerecht) en translator (vertaler).

Hoe heet een gerecht

Met Dishlator kun je zonder Wifi of 3G verbinding opzoeken hoe een gerecht in het Nederlands heet en welke ingrediënten erin zitten. Dat de app zonder internetverbinding werkt, scheelt in het buitenland in de kosten én een hoop gedoe. “Niet elk streekrestaurant beschikt over vertaalde menukaarten of open Wifi en dataverkeer in het buitenland gaat behoorlijk in de kosten lopen na een tijdje. Ik wil voorkomen dat mensen op vakantie alleen maar steak hachee of escalope eten, want er is zoveel lekkers te ontdekken aan internationale keukens.” De applicatie beschikt in eerste instantie alleen over de Franse, Italiaanse en Spaanse keuken met vertaling naar alleen het Nederlands.

Database van gerechten

De app bestaat uit een database van 5500 gerechten en ingrediënten die per taal op de app staan opgeslagen. De gerechten komen uit gerenommeerde internationale kookboeken, zoals Le Guide Culinair van Auguste Escoffier. Bijlsma: “Maar in principe kan ik alle talen toevoegen en de app in alle landen van de wereld in de store brengen. Er komen jaarlijks 250 miljoen toeristen naar Europa en die moeten allemaal eten, dus de markt is groot genoeg.”

Uit eigen zak gefinancierd

Bijlsma maakt serieus werk van de app Dishlator, die hij geheel uit eigen zak heeft gefinancierd. De Hilversumse trucker heeft internationale ambities met de app en hoopt deze spoedig in meer landen en talen te kunnen uitbrengen. De gratis app is voorlopig beschikbaar in Nederland en België. Per woordenboek betaalt de gebruiker 1,59 euro.

Functionaliteiten

– De gekke kok Silly Basil heet de smartphonegebruiker welkom.

– Koop in de app een woordenboek in één of meerdere talen.

– Zoek de gerechten op in de app door deze aan te vinken.

– De app geeft alvast mogelijke resultaten weer.

– Via het menu Gerechten bekijk je de selectie.

– Laat de iPhone de tafel rondgaan!

– Bestel wat je lekker vindt. Eet smakelijk!

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht