Industry Wire

Geplaatst door Weekmedia

Weekmail zet AI-tool in om grootschalig interviews af te nemen: lokale politiek en verenigingen beter in beeld

LEIMUIDEN – Weekmail, de digitale nieuwsbrief die inwoners een compleet overzicht van het lokale nieuws brengt en sinds 2024 landelijk beschikbaar is, zet een nieuwe stap met het in gebruik nemen van een door AI aangedreven interviewsysteem. Deze tool is ontwikkeld om de gemeentelijke nieuwsvoorziening te versterken door onderwerpen te behandelen die anders onder de radar zouden blijven.

De nieuwe AI-tool bevraagt in eerste instantie wethouders en gemeenteraadsleden aan de hand van bijvoorbeeld raadsverslagen en lokale gebeurtenissen waarna het gesprek wordt verwerkt tot volwaardige artikelen voor in de lokale nieuwsbrief. Op een later moment worden ook bestuur en leden van (sport)verenigingen regelmatig gevraagd hun verhaal te doen. Sjoerd van der Hoorn van Weekmail benadrukt dat de tool journalisten niet vervangt: “We mikken op de onderwerpen waar journalisten nu niet aan toe komen. Hierdoor kunnen zij zich blijven richten op uitgebreide dossiers.” De tool gaat grootschalig ingezet worden in alle 342 gemeenten van Nederland. Met uiteindelijke meerdere interviews en artikelen per week gaat het werk doen dat gelijk staat aan dat van honderden professionele journalisten.

Volgens Van der Hoorn komt de meerwaarde van de tool het meest tot haar recht in gemeenten waar niet genoeg budget beschikbaar is voor lokale verslaggeving: “Weekmail zet zich al vanaf het begin in om het ook voor mensen buiten de grote steden makkelijk te maken op de hoogte te blijven van hun buurt. De interviews die deze AI-tool afneemt zijn hier een goede aanvulling op en belichten onderwerpen die anders het nieuws niet halen.”

De AI-tool stelt op basis van onder andere gemeentelijke documenten, openbare bronnen en recente nieuwsberichten een interviewplan op. Via een online vragenlijst die zich aanpast aan het gesprek en waar nodig doorvraagt kan de geïnterviewde zijn of haar visie geven, waarna de antwoorden automatisch worden verwerkt tot een conceptartikel dat de persoon in kwestie zelf goed moet keuren voor publicatie. Om de kwaliteit te bewaken, faciliteert de AI-tool een proces van hoor en wederhoor. In de toekomst wil Weekmail de tool op zo’n manier verder ontwikkelen dat deze zelfstandig onderwerpen kan onderzoeken, meerdere mensen over een thema kan interviewen om hier een gecombineerd artikel over te schrijven, en interviews afnemen via AI-gestuurde telefoongesprekken.

Weekmail verwacht dat de tool zal bijdragen aan een sterker samenspel tussen inwoners, politiek en media. Door te schrijven over zaken die normaal gesproken buiten beeld blijven, wil Weekmail de betrokkenheid van inwoners vergroten en de lokale politiek versterken. “Nieuwsmedia zijn in onze samenleving een onderdeel van een soort zelfcorrigerend mechanisme,” aldus Van der Hoorn. “Doordat Weekmail de interviewtool in elke gemeente toe gaat passen, helpt dit mechanisme naast de lokale journalistiek ook de lokale politiek te versterken.”

Weekmail benadrukt dat de AI-tool niet bedoeld is voor landelijke verslaggeving of diepgravende onderzoeksjournalistiek. De tool is vooral een extra paar handen voor de lokale journalistiek en maakt de vele kleine verhalen en besluiten die anders onopgemerkt blijven, toegankelijk voor een breed publiek.

Over Weekmail

Weekmail is een digitale nieuwsbrief die in 2019 lokaal is gestart en sinds 2024 landelijk beschikbaar is. Wekelijks ontvangen meer dan 100.000 lezers een totaaloverzicht van Weekmail met al het nieuws uit hun gemeente, variërend van lokale politiek tot verhalen van en over inwoners, ondernemers en (sport)verenigingen. Weekmail levert hiermee toegankelijke en betrouwbare lokale berichtgeving.

Het doel van Weekmail is om de komende 3 tot 5 jaren 10% van alle Nederlandse gezinnen te bereiken met haar nieuwsbrieven. Een groot deel hiervan leunt op mond-tot-mond reclame. Ook wordt er actief ingespeeld op vragen en aanmerkingen van lezers, waardoor de kwaliteit van de nieuwsbrieven continu verbetert.

Over Sjoerd van der Hoorn

Sjoerd van der Hoorn is al jaren actief op het snijpunt tussen digitalisering en maatschappelijk belang. Voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 toonde hij een probleem aan met de verkiezingssoftware waardoor de uitslag gemakkelijk gemanipuleerd kon worden waarop minister Plasterk het gebruik van deze software verbood. In 2018 liet hij met een onderzoek zien dat de persoonlijke gegevens van miljoenen Nederlanders in openbare databases terug zijn te vinden en in 2022 maakte hij de website Checkjebon om makkelijk uit te vinden welke supermarkt voor jou het goedkoopste is.

“Ik ben in 2019 gestart met de Weekmail omdat het lokale krantje in mijn gemeente Kaag en Braassem stopte. Al snel kwam ik er achter dat je om op de hoogte te blijven zelf wekelijks actief tientallen sites langs moet gaan, zoals die van de gemeente, sportverenigingen, de lokale omroep, buurthuis, etc. Toen bedacht ik me dat als ik dit voor mezelf toch al deed, het een kleine moeite zou zijn om het resultaat in een nieuwsbrief te zetten en met plaatsgenoten te delen. Uiteindelijk heb ik zo veel van het verzamelen en categoriseren van lokale berichten kunnen automatiseren, dat ik tijd vrij kon maken om alles op een hoger niveau te tillen en ook nieuwsbrieven voor inwoners van andere gemeenten samen te stellen.”

“Omdat ik denk de opkomst van AI potentieel voor grote economische en maatschappelijk verstoringen kan zorgen, probeer ik nu met Weekmail een zo goed mogelijk voorbeeld te stellen door het enkel in te zetten voor werkzaamheden waar mensen zelf niet aan toe komen. Dit zorgt er voor dat lezers steeds meer interessante artikelen kunnen lezen zonder dat het ten koste gaat van banen. Aan de andere kant zie ik sommige krantenredacties waar journalisten in de minderheid zijn en waar ondertussen meer ondersteunend personeel werkt in de vorm van marketing en webredactie. Hopelijk krijgen deze mensen door de opkomst van AI de mogelijkheid zich op de voor hen interessantste onderwerpen te richten om op die manier de journalistiek een verdere kwaliteitsimpuls te geven.”

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht