Industry Wire

Geplaatst door Continews bv

Zonnepaneeleigenaar kan meer kosten besparen met thuisbatterij in combinatie met een dynamisch energiecontract

Vianen, 19 maart 2024: Eigenaren van zonnepanelen kunnen meer kosten gaan besparen. Met een dynamisch energiecontract in combinatie met een thuisbatterij en omvormer kunnen consumenten op slimme wijze hun energierekening verder verlagen. Uit een simulatie blijkt dat bij de extreme energietarieven van 2022 de gemiddelde cumulatieve besparing 560 euro is en met de enigszins ‘genormaliseerde’ stroomprijzen van 2023 dat 388 euro per jaar is.

Bij een dynamisch energiecontract is het elektriciteitstarief gekoppeld aan de groothandelsmarkt voor elektriciteit. Dit type contract wordt in Nederland steeds populairder.
Volgens de Monitor Consumentenmarkt Energie van de Autoriteit Consument & Markt is het aantal huishoudens met een dynamisch energiecontract in Nederland in 2023 gestegen van 72.000 naar ruim 240.000 contracten.
Met meer zon en wind in de energiemix lopen vraag en aanbod van stroom gedurende de dag, week of maand uiteen. En daarmee ook de prijzen. Met een dynamisch tarief kunnen consumenten daarop inspelen door elektriciteit af te nemen als de prijzen laag of zelfs negatief zijn, en zonnestroom te verkopen als die hoog zijn. Dit vraagt wel om actief energiebeheer. SolarEdge speelt met de introductie van SolarEdge ONE in op deze toenemende behoefte bij consumenten.

Consument heeft er geen omkijken naar
Christophe Spaans, Country Manager Benelux: ‘SolarEdge Home is een ecosysteem voor het kostenefficiënt optimaliseren van de back up, productie, opslag en gebruik van zonnestroom. SolarEdge ONE, dat dat nu is gelanceerd, is daar onderdeel van. Dit Energie Optimalisatie Systeem zorgt ervoor dat consumenten met een SolarEdge-omvormer, thuisbatterij en een dynamisch energiecontract volledig geautomatiseerd hun jaarlijkse energiekosten flink kunnen verminderen, wat betekent dat de huiseigenaar zijn leefgewoonten niet hoeft te veranderen.’

Specifiek huishouden wordt optimaal bediend
SolarEdge ONE optimaliseert het energiebeheer van een woning aan de hand van diverse variabelen. Zo voorspelt het de stroomproductie van de zonnepanelen op basis van actuele weersvoorspellingen en het historisch verbruik van een huishouden. Daarnaast is het gekoppeld aan de day ahead markt voor dynamische energiecontracten. Zo kent het systeem ook de inkoop- en verkooprijs van elektriciteit 24 uur van tevoren. Op basis van die gegevens en de prioriteiten en behoeften van het specifieke huishouden, beslist SolarEdge ONE dagelijks bijvoorbeeld meermaals over afname van en teruglevering aan het stroomnet en het laden en ontladen van de batterij. Maar wat levert dat de consument op?

Scenario’s gesimuleerd
SolarEdge simuleerde de kosten van huishoudens met een dynamisch energiecontract op 50 locaties in Nederland, bij particuliere klanten met een jaarlijks stoomverbruik van 2 tot 16 megawattuur. Daarbij zijn vier verschillende scenario’s gesimuleerd:
1. volledige inkoop van stroom bij een energieleverancier,
2. het gebruik van een zonne-energiesysteem (met de salderingsregeling van nu),
3. de combinatie van een zonnepanelen-installatie met een thuisbatterij van 10 kilowattuur,
4. SolarEdge ONE toevoegen aan laatstgenoemd scenario.
Als vergelijkingsmateriaal is het verbruik in 2022 erbij genomen, om een breed en actueel beeld te krijgen van de mogelijke kostenreductie.

TABEL:

Besparingen
De resultaten van de simulatie zijn overtuigend. Een thuisbatterij toevoegen aan zonnepanelen om het zelfverbruik van groene stroom te verhogen, leidt tot kleine kostenbesparingen voor mensen met een dynamisch energiecontract. Investeert een zonnepaneeleigenaar met een dynamisch contract echter in een SolarEdge thuisbatterij in combinatie met SolarEdge ONE, dan boekt hij resultaat. Het jaarlijkse financiële voordeel ten opzichte van huishoudens met alleen zonnepanelen is significant. Bij de extreme energietarieven van 2022 is de een gemiddelde cumulatieve besparing van 560 euro en met de enigszins ‘genormaliseerde’ stroomprijzen van 2023 is dat 388 euro. Daarmee is de waarde van SolarEdge ONE in combinatie met een thuisbatterij in heldere cijfers onderbouwd.

Druk op de knop
‘Dat is dus erg interessant voor veel huishoudens’, zegt Spaans. ‘Wij zijn een van de eerste zonne-energiebedrijven die zo’n systeem voor energieoptimalisatie aanbieden als onderdeel van een slim geïntegreerd energiesysteem voor woningen. Een mooie functionaliteit in ons systeem is wat wij noemen negatieve tariefoptimalisatie. Die kan de consument met één druk op de knop inschakelen. Hierdoor bepaalt de consument zelf met welke extra kosten het systeem rekening moet houden.
Negatieve energieprijzen zijn niet altijd negatief, bijvoorbeeld door energiebelasting en transportkosten. Indien geen thuisbatterij is geïnstalleerd, stoppen we de productie.
Daarnaast brengt het gebruik van SolarEdge ONE geen extra kosten met zich mee. Je hoeft geen extra hardware te installeren of een abonnement voor deze dienst af te sluiten. Het is gratis.’

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht