Industry Wire

Geplaatst door Gemeente Zwolle

Zwolle start online jongerenplatform

Zwolle krijgt een online jongerenplatform voor informatie en activering van jongeren van 15 tot 25 jaar. Er is al veel, maar dat is versnipperd en vaak offline. In tijden van lockdowns lopen jongeren daardoor vast. Met initiatieven als Lockdown-Open up en het Zwols Mediahuis zijn al goede ervaringen opgedaan. In de steunpakketten voor corona heeft de gemeente geld gevonden om online een vaste plek met alles voor jongeren te ontwikkelen.

Wethouder Michiel van Willigen (Jeugd en Onderwijs): “We hebben tijdens de lockdowns veel contact gehad met jongerenorganisaties om ze uit de corona-dip te helpen. Het is nog niet zo makkelijk om iets te vinden dat echt aanslaat. Maar als je het eenmaal hebt kun je de jongeren zelf, en ook het onderwijs en de stad, er flink mee vooruit helpen.  Daarom hebben we aansluiting gezocht bij succesvolle initiatieven die er al waren. En met deskundige opzet en coördinatie moet het zeker lukken. We gaan er vanuit dat veel initiatieven gericht op jongeren zich gaan aansluiten.”

Hotspots

Verschillende stand-alone initiatieven gingen vooraf. www.lockdownopenup.nl was(externe link) de naam van een dag lang school-tv met tips om de coronablues te overwinnen, waar in Zwolle zo’n 4.500 kinderen naar keken en aan meededen. Onder de naam www.zwolsmediahuis.nl verzorgden(externe link) studenten journalistiek onlangs een drukbezochte online spelshow. In Apeldoorn bestaat het jongerenplatform www.young055.nl(externe link), met leuke en aansprekende filmpjes over bijvoorbeeld een bijbaantjes-test, nieuwe hotspots in de stad of irritaties op internet als ‘ghosting’.

Studiekiezers

Daarnaast wil de gemeente graag één centrale plek waar (ook tijdens lockdowns) voor jongeren alles te vinden is over onder meer welzijn, wonen, relaties, laagdrempelige hulp en inspraak door jongeren bij gemeentelijke plannen voor de stad. Ook voor studiekiezers die nog twijfelen over de stad van keuze, is zo’n platform een handig winstpunt.

Vervolg

De gemeente wil stelt daarom 74.000 euro beschikbaar voor opzet, coördinatie en werkplaats voor het nieuwe online jongerenplatform. In zes maanden tijd moet het er staan. Travers levert expertise, het Floreshuys de locatie. Het versnipperde aanbod van onder meer Jongerenraad, Impacter, SOOZ en Think op School kan dan worden samengebracht en gepresenteerd op een voor (en door) jongeren aantrekkelijke manier. Er wordt van uitgegaan dat tal van initiatieven en activiteiten zich erbij aansluiten. Na de opstart wordt gekeken hoe het loopt en wat nodig is voor een vervolg.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht